beyin zarı, iltihabı, iltihabı belirtileri, nedir, ne denir, ne ad verilir, yırtılması, iltihaplanması, tumoru
Merhaba Melek'ler...
Bu yazımızda beyin zarı ve beyin zarı rahatsızlıklarını bilgilendiriyoruz sizler icin...


Menenjit, belli bir hastalık değildir, menenj denilen beyin zarının iltihaplanması*nın genel adıdır. Menenjite neden olan de*ğişik virusler varsa da genellikle pnomokok, stafılokok veya streptokok gibi mik*roorganizmalar menenjitin başlıca nedeni*dir. Serebrospinal humma da denilen salgın menenjit, adına menengekok denen bir mikrobun yol actığı bir menenjit turudur. Bu hastalık seyrek vakalar halinde gorulduğu gibi salgın biciminde de yayılabilir.
Salgın menenjit bu hastalığı taşıyan kişilerin oksurmesi ya da hapşırması yoluyla sacılan mikroplu zerreciklerle temas edilmesiyle (damlacık enfeksiyonu biciminde yayıl*maktadır. Kesin teşhis ancak lomber ponksionla alınan beyin-omurilik sıvısında cerahat hucrelerinin bulunması ile konur (Puruient menenjit). Daha cok cocukları ve gencleri yakalayan bu hastalık kış aylarında ve ilk*baharda daha cok gorulur. Epidemik me*nenjite aşırı kalabalık ve sağlığa aykırı yerleşmelerde rastlanır. Kulucka donemi, yanı mikrobun vucuda girmesinden, belir*tilerin gorulmesi icin gecen zaman 3-7 gundur.. Menenjitin başlangıcı, anidir ve bircok bakımdan normal uşutmeye, soğuk algınlığına benzer. Ateş, uşume, başağrısı, boyunda, kol ve bacaklarda ağrı, kusma ve halsizlik vardır. Boyunda peteşiler go*rulur. Menenjitin en karakteristik belirti*lerinden biri boyun tutulması yani ense sertliğidir. Otuzaltı saat icinde başlar ve başın hareketleri son derece ağrı verici olur. Doktorlar bu bulguya (Kernig belir*tisi) derler. Menen|ite yakalanan kişi gu*rultu ve ışıktan etkilenir, yuzu solgundur veya morarmıştır. Tedavide kemoterapotıkler, ozellikle sulfamidli ilaclar ve penisilin kullanılarak bu hastalıktan olum oram buyuk olcude azal*tılmıştır. Bu yuzden menenjitten gecmişte olduğu kadar korkulmamaktadır.
menenjitTuberku*loz ve hemofılus enfluenza mikroplarının neden olduğu menenjitler de bu isimlerle anılır ve beyın-omurilîk sıvısının incelen*mesi sonucunda ayırıcı teşhis ve tedavi yapılır.
Başka Bir Kaynaktan:
Menenjit beyni saran zarların iltihaplanması durumuna verilen bir addır. Bu ilti*haba mikroplar (virusler veya bakteriler) neden olur. Menenjit geciren coğu kişi bu hastalıktan tamamen kurtulurken, hastalık bazen olumle sonuclanabilir. Hastalık sakatlıkla sonuclanabilir. Menenjit her yaştan insanda gorulebilir. Menenjit tehli*kesinden şupheleniyorsanız, hemen doktora gitmeniz gerekmektedir.
Menenjit cok sağlıklı insanlarda bile gorulebilen bir hastalıktır. Cocuğunuz bitkin duşmuşse, bağışıklık sistemini harap eden bir hastalığa yakalanmışsa, kafa*sına darbe almışsa, beynine yakın organlarından birinde enfeksiyon oluşmuşsa, vucudu menenjite karşı daha hassas bir hal alabilir. Menenjite neden olan virus ve bakteriler genellikle boğaza yakın bolgelerde yer alır ve enfeksiyona neden olur. Bu virus ve bakteriler kana karışırsa, kan yoluyla beyne kadar gider ve menenjite ne*den olur.
Menenjite neden olan bakteri ve virusler havada asılı olabilir ve opuşme gibi yakn temas yoluyla bulaşabilir. Mantar ve parazitler bağışıklık sistemi zafiye*te uğramış olan insanlarda menenjite neden olabilir. “Viral menenjit” olume ne*den olmayan ve cok ciddi sonuclar doğurmayan bir hastalıktır. Ancak nadiren de olsa bazı insanlarda hic beklenmeyen bir şekilde cok olumsuz vakalara neden ola*bilir. “Bakteriyel menenjit” cok ciddi ve olumcul bir hastalıktır. Bakteriyel menen*jit vakaları acilen tedavi edilmezse, birkac saat icinde olumle sonuclanabilir. Erken teşhis ve tedavi hastanın kurutulmasını ve tamamen iyileşmesini sağlar. Menenjitten şupheleniyorsanız, derhal ambulans cağırın ve cocuğunuzun yaşadığı belirtileri doktorunuza tek tek anlatın.
Menenjit icin onerilen modern tıp tedavileri:
Bakteriyel menenjit vakaları damara doğrudan verilen antibiyotik ilaclarla tedavi edilir. Cocuğunuzun su kaybına uğramaması icin serum gerekebilir. Viral menen*jit icin uygulanan belirli bir tedavi şekli yoktur. Bu hastalık genellikle istirahat, bol sıvı tuketimi ve ağrı kesicilerle tedavi edilir. Nadiren de olsa antiviral hapların kul*lanılması gerekebilir. Cocuklar menenjite karşı aşılanabilir.
Doğal sağlık tedavileri:
Menenjit vakaları acil vakalardandır. Doğal tedaviler ne kadar guclu ve faydalı olursa olsun, modern tıp tedavilerinin onemi asla yadsınamaz. Modern tıp ilaclarının yanı sıra doktorunuza danışarak kullanabileceğiniz doğal sağlık tedavileri şoyledir:
• Ambulans cağırdıktan sonra homeopati alanında uygulanan tedavileri dokto*runuza danışarak uygulayabilirsiniz.
• Homeopati alanında “arnika”, halk arasında “dağ okuzgozu” olarak bilinen bitki kafa travmasından sonra, ozellikle de başın bir yere carpılması sonra*sında ortaya cıkan belirtilerin hafifletilmesi icin uygundur.
• Bıldırcın otu huzursuzluk, aşırı susuzluk hissi ve korku durumunda tercih edilebilir.
• Cit koku goz hareketleri ile şiddetlenen ağır baş ağrıları icin kullanılır.
• Guzelavrat otu sayıklama, ateş ve gozlerin bir yere sabitlenip kalması duru*munda tercih edilebilir.
• Deneyimli bir homeopati uzmanı cocuğunuzun tedavisini destekleyecek tak*viye tedaviler de uygulayabilir. Ancak homeopati tedavilerini tıp doktorlarının on gorduğu tedavilerin yerine uygulamayın ve bu tur doğal sağlık tedavileri*nin ancak destekleyici (tamamlayıcı) nitelikte olabileceğini unutmayın.
• Bach terapileri cocuğunuz bilincini kaybettiği, kendisinden gectiği ve ateşli olduğu durumlarda kullanılabilir. Bach terapilerinde kullanılan bitkisel ozleri cocuğunuzun şakaklarına masaj yaparak ve uygun olduğu durumlarda du*daklarını nemlendirerek kullanabilirsiniz. Bach terapileri cocuğunuzun yaşa*dığı travmanın olumsuz etkilerini hafifletebilir.
• Cocuğunuz iyileşme aşamasına geldiğinde, sadece bir veya iki doğal tedaviyi bir arada uygulamaya calışın. Onerilen tum doğal tedavileri bir arada dene*meye kalkarsanız, cocuğunuzun vucudu daha bitkin bir hale gelebilir. Dene*yimli bir homeopati uzmanına giderek, hangi tedavilerin cocuğunuz icin da*ha uygun olduğunu ve hastalığın hangi aşamasında hangi tedavilerin daha faydalı olacağını oğrenin.
• Cicek esansları kullarak cocuğunuzun duygusal dunyasını rahatlatmaya calışın. Duygusal yonden sıkıntı cekmeyen cocukların iyileşme sureleri de hızlanır.
• Roman papatya yağı ve lavanta yağını cam bir şişenin icine koyun. Bu şişeyi cocuğunuza yakın bir yere yerleştirin. Yağların rahatlatıcı etkisi cocuğunuzun kendisini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır.
• Cocuğunuzun durumu ne kadar ciddi olursa olsun, sakin ve sabırlı olmaya ca*lışın. Cocuğunuzun rahatlatılmaya ihtiyacı olduğunu unutmayın. Siz gergin olursanız, cocuğunuz da kendisini gergin hissedecektir. • Şok ve travma gibi du*rumlarda strese iyi gelen cicek ve esans terapilerini deneyin.
•Bağışıklık sistemi guclu olan bir cocuğun menenjit olma olasılığı duşuktur. Yapa*bileceğiniz en onemli şey cocuğunuzun bağışıklık sistemini guclendirerek menen*jiti onlemeye calışmaktır. Tum anne ve babalar menenjitin belirtileri konusunda bilinclendirilmeudir.
Bebek ve kucuk cocuklarda gorulen belirtiler cok belirgin olarak gorulmemekle birlikte aşağıdaki gibidir:
■ Ateş .
■ Kucağa gelmeme isteği
■İştah kaybı
■Kusma
■Daha once hic gormediğiniz bir şekilde ortaya cıkan uyku hali ve uyuşukluk : Bebeğin boynundan tutulmasına karşılık verdiği tepki Bebekler ve cocuklarda havale gorulebilir. Bebeklerin bıngıldaklarında şişkinlik ve sertlik oluşabilir.
Daha buyuk cocuklarda gorulen belirtiler aşağıdaki gibidir:
■ Ateş
■ Boyunda sertlik hissi (cocuğunuz boynunu aşağı doğru hareket ettirmekte zorlanabilir)
■ Işık hassasiyeti
■ Yamalar halinde gorulen kızarıklar (bu kızarıklar uzerlerini bastırdığınız halde beyazlaşmaz -kızarıkların uzerini cam bardak yardımı ile bastırın, bu durumda bile kırmızı ren*gini goruyorsanız, cocuğunuz kesinlikle menenjit olmuştur.
■Yukarıda sayılan belirtilerin genellikle birkac saat icin yaygın olarak gorulur hale gelmesi