Merhabalar. Bugun sizlere Cin'den almış olduğum Morefine M1s stick PC inceleyeceğim. Oncelikle urun Banggood uzerinden 140 dolara alındı. Tabii ki guzel ulkemizdeki 30 Euro gumruk vergi sınırından dolayı vergisiyle beraber 160 dolara denk geldi. Aynı zamanda 11 gun gibi muhteşem bir zamanda geldi.

(Urunu 6 ay kullanıp tecrube kazandıktan sonra yeni bilgiler ekledim)

Giriş:

Oncelikle bu urunu alma amacım tamamen taşınabilir ozellikte olmasıydı. Yani cebine dahi koyup goturebilirsin. İcerisinde Windows 10 yuklu bir şekilde geliyor. Fakat aktivasyonu etkinleştirilmiş bir şekilde değil. Normal bir bilgisayardan hicbir farkı yok. Herhangi kırpılma yapılmamış. Tek ihtiyacı aynı telefon şarj adaptoru gibi bir adaptorle prize bağlı bir şekilde calışıyor ve televizyon veya monitore takıp, klavye-fare bağlayıp kullanmaya başlıyorsunuz. Bu arada Micro USB ile bağlandığı icin gerekli gucu USB kablosuyla televizyondan almayı denemeyin. Cunku televizyon 3 amper veremiyor. Aynı zamanda televizyon yada monitor HDMI girişi dar bir alanda ise HDMI uzatma kablosu ile her yere sığabilir.

Ozellikler:

Dış yuzey: Plastik
İşlemci: Intel® Atom™ x5-Z8350 4cores 1.84GHz 64bit 14nm
Ekran kartı: Intel HD Graphics
RAM: DDR3L 1600Mhz 4GB
Depolama: eMMC4.5 64GB
Wireless/Bluetooth: Intel Stone Peak AC3165 802.11 a/b/g/n/ac 1x1 MIMO ve Bluetooth 4.0 Kombo Modul
Ağırlık: 65 gram
Guc: 5V/3A

Bağlantı birimleri:

1 adet Micro SD kart yuvası (Maksimum 128GB'a kadar bir kart takılabilir)
Micro USB girişi (Guc girişi)
1 adet USB 2.0
1 adet USB 3.0
1 adet HDMI 2.0 cıkışı
1 adet guc duğmesi

Paket iceriği:

1 x MoreFine M1s Stick PC
1 x Guc adaptoru
1 x HDMI uzatma kablosu
1 x Kullanma kılavuzu
1 x Avrupa tipi donuşturucu

Urunu alırken cok araştırdım. Adını hic duymadığım ve internet uzerinde adam akıllı hic incelemesini gormediğim icin ilk başta tedirgin yaklaştım. İlk once Intel Compute Stick bilgisayarları gordum. Fakat urunlerin incelemelerine baktığımda herkesin depolama biriminin yavaşlığından yakınıyordu. 40mb/40mb okuma-yazma hızları alınıyormuş. Daha sonra Meegopad urunlerine baktım. Aynı şekilde o urunlerinde okuma yazma hızları ile birlikte ısınma sorunu olduğunu gordum. En cok Asus Vivostick hoşuma gitmişti. Hatta MoreFine ile birebir aynı ozelliğe sahipti. Ama RAM 2GB olduğu icin icim ısınmadı. Cunku gunumuzde her ne kadar 2GB RAM gunluk kullanım icin yeterli denilse de, Chrome gibi RAM kurutan bir tarayıcı olunca mecburen en az 4GB gerekiyor. Bununla beraber piyasada ne kadar urun varsa Lenovo, Beelink, Bben ve daha sayamadığım onlarca tanınmış veya Cin markasını inceledim.

Fiyatına gore en iyi urun MoreFine sectim. Bu fiyata 4GB Ram ve 64GB depolamaya sahip dunya genelinde Stick Pc yok. Coğu urun 32GB depolama birimine sahip. Aslında 64GB depolamayı fazla kafaya takmadım. Cunku 128GB'a kadar SD kart desteği olduğu icin ekleme yaparım diyordum. Fakat adam akıllı hic program yuklememe rağmen Windows guncelleme yaptı vs. derken hemen 32GB doldu bile. O yuzden bu tur bir urun alacak arkadaşlar mumkunse minimum 64GB tercih etsin. Stick Pc urunlerinde ısınma sorunları yaşayanlar varmış. Coğu urunler fansız ve 22nm Intel Atom Z3735f işlemciye sahip. MoreFine M1s icindeki işlemci 14nm Intel Atom X5-Z8350 ve icerisinde cok kucuk bir fan var. Skylake bir işlemci olduğu icin ve fan soğutması olduğu icin maksimum 60 derece sıcaklık gordum. Aynı zamanda icerisinde Toshiba 064G70 model eMMC 64GB depolama birimine sahip. Depolama birimi onca Stick PC arasında benim gorduğum en hızlı değerlere sahip. Acılma ve kapanma hızları ortalama 20 saniye.

6 Ay'ın sonunda urunle ilgili şu ana kadar hicbir sıkıntı yaşamadım. Hatta şaşırtıcı şekilde Vegas Pro uzerinden bir cok kurgular yapıp Render aldım. Bir kez olsun aşırı ısınmadan kendini kapatmadı. Youtube, İnternet uygulamaları, Office programları vs. gibi hicbir turde sıkıntı yaratmadı. Urun 4K destekliyor. Fakat 4K bir cihaza sahip olamadığım icin test edemedim. 1080p videolarda en ufak kasma ve donma yok. Filmleri rahatlıkla izledim. Bununla beraber oyun oynama hayalleriniz varsa bu urunu unutun. Cunku urunun kapasitesi buna yeterli değil. Minecraft gibi bir oyunda bile en duşuk ayarlarda 20FPS aldım. League Of Legends de aynı şekilde. Oyunları acmada herhangi bir sıkıntı yok. Teknik olarak oynuyorsunuz da. Ama akıcılık maalesef yok. Yani anca grafikleri cok duşuk oyunları veya İnternet uzerinden oyunları oynayabilirsiniz. Bu yuzden yuk testi, performans testi falan da yapmadım. Ama bununla beraber bu bilgisayarı alacak kişininde oyun icin alacağını duşunmuyorum. Cunku uretim amacı zaten buna yonelik değil.

Son olarak gelelim urunun artılarına ve eksilerine.

Artıları(+)

- Cok kucuk ve taşınabilir olması.
- Boyutuna gore beklenmeyen işleri yapması.
- Rakiplerine gore daha yuksek depolama hızına sahip olması.
- Cok kucuk olmasına rağmen ısı değerlerinin iyi olması.

Eksikleri(-)

- Az sayıda USB girişi (Sadece 2 adet ve, Mouse ve klavye takıldığında yer kalmıyor) (NOT: USB Hub ile cozulebilir)
- Kulaklık/Mikrofon girişi olmaması (NOT: Ses HDMI uzerinden televizyondan geliyor. Ama USB ses kartı ile bu da cozulebilir)
- Yanında televizyonda veya monitorde durmasını sağlayacak yapışkan bir askı gelmesini beklerdim. Cunku HDMI uzatma kablosu ile bağlayınca sarkıyor.

Dosya Ekleri ısı.jpg 58,1 KB · Goruntuleme: 206

1233.jpg 48,7 KB · Goruntuleme: 182

IMAG0169.jpg 96,9 KB · Goruntuleme: 191

IMAG0172.jpg 32,4 KB · Goruntuleme: 177

IMAG0174.jpg 108 KB · Goruntuleme: 188

IMAG0176.jpg 97,9 KB · Goruntuleme: 226

IMAG0178.jpg 22,8 KB · Goruntuleme: 166

IMAG0179.jpg 17,4 KB · Goruntuleme: 173

IMAG0181.jpg 31 KB · Goruntuleme: 328

IMAG0182.jpg 34,8 KB · Goruntuleme: 253

IMAG0184.jpg 53,3 KB · Goruntuleme: 271

IMAG0186.jpg 30,1 KB · Goruntuleme: 272