Bozyazı Devlet Hastanesi Aile Hekimi Dr. Ayce Tamer, Turkiye'de her 3 kişiden birisinin tansiyon hastası olduğunu belirterek, yuksek tansiyonun tedavi edilmediği takdirde oldurucu olabileceğini soyledi.
Halk arasında yuksek tansiyon olarak adlandırılan hipertansiyonun ciddi bir sorun olduğunu ifade eden Tamer, hipertansiyonun tek başına oldurucu olmadığını, ancak tedavi edilmediği taktirde olumle sonuclanabileceğini kaydetti. Hipertansiyonun kanın damar yuzeyine yaptığı basıncın artması olduğunu dile getiren Tamer, "Burada onemli olan yuksek tansiyonun sistemler uzerine olan olumsuz etkisidir. Hipertansiyon kalbi zorlayarak kalp yetmezliğine, damarları zorlayarak 'atheroskleroz' dediğimiz damarda kireclenmeye, beyin damarlarını zorlayarak felce, bobrek damarlarına yaptığı etkisi sonucu bobrek yetmezliğine, goz damarlarında yırtılma veya daralmaya ve buyuk damarlarda balonlaşmalara yol acabilir" dedi.
Yuksek tansiyonun nedenlerinin yuzde 90 oranında bilindiğini belirten Tamer, doğum kontrol ilacları, grip ve soğuk algınlığı ilacları, ağrı kesiciler, tiroid hormonları, iştah kesiciler, alkol ve bazı depresyon ilaclarının da tansiyonu yukseltebileceğini kaydetti. Yuksek tansiyon teşhisi konmuş olan kişilerin bu tip ilacları dikkatli kullanması ve sık tansiyon takibi yaptırmasının uygun olacağını dile getiren Tamer, yuksek tansiyon olasılığının yaşla birlikte arttığına dikkat cekerek, "Ailesinde yuksek tansiyon, felc ya da kalp krizi gecirenlerin bulunması, aşırı kilo, hareketsiz yaşam, egzersiz yapmama, tutun kullanımı, aşırı tuzlu yiyeceklerle beslenme, hiperlipidemi, şeker hastalığı, aşırı alkol tuketimi ve stresli bir yaşam bicimi onemli risk faktorleridir. Bu gibi kişilerin haftalık olarak tansiyon olcturerek kendi kontrollerini yaptırmaları son derece kolay ve gelecek yıllarının yaşam kalitesi acısından onemlidir. Yuksek tansiyon belirtileri arasında baş ağrısı, carpıntı, nefes darlığı, yorgunluk, burun kanaması, yol yurume veya merdiven cıkmada zorlanma, cift gorme, dilde peltekleşme gorulebilir. Ancak bu tip bulguların hic biri yuksek tansiyona ozgu değildir. Başka hastalıklarda da gorulebilir. Sonuc olarak kesin tanı tansiyon olcumu ile konulacaktır" diye konuştu.
Olcumlerde ev tipi tansiyon aletleri kullanılabileceği gibi bir sağlık kuruluşundan da yardım alınabileceğini soyleyen Tamer, koldan olcen aletlerin daha guvenilir olmakla birlikte bilekten olcum yapan dijital aletlerin de kabaca fikir vermesi acısından yararlı olduğunu belirtti.
Turk Hipertansiyon ve Bobrek Hastalıkları Derneği tarafından 2003 yılında yapılan calışma sonucunda, Turkiye'de hipertansiyon gorulme sıklığının yuzde 31.8 olarak belirlendiğini vurgulayan Tamer, "Ulkemizde her 3 kişiden biri hipertansiyon hastasıdır yani bir başka deyişle Turkiye'de yaklaşık 15 milyon hipertansiyon hastası bulunmaktadır. Bir diğer carpıcı sonuc bu kişilerin 3'te ikisi hipertansiyonu olduğunun farkında değildir. Hipertansiyonu olan her 5 kişiden 4'unun kan basıncı kontrolu yeterli yapılmamaktadır. Her 3 hipertnasiften birinde bobrek hasarı saptanmıştır. Buradan cıkaracağımız sonuc; kendimiz hakkında yeterli bilgi sahibi olmadığımız ve sağlık kontrollerimizi yeterli yaptırmadığımızdır. Bilincli bir nesil olarak bize duşen gorev kendimiz ve sorumlu olduğumuz kişilerin tansiyon kontrollerini yaptırmamız gerektiğidir" şeklinde konuştu.
Dr. Ayce Tamer, yuksek tansiyon hastalarının yapması gerekenleri ise şoyle sıraladı:
"Aşırı kilolarınızdan kurtulun, ideal ağırlığınızı koruyun, boyunuza gore ideal kilonuzu hesaplattırın. Gerekirse bir diyetisyene baş vurun. Sağlıklı beslenin, bol sebze meyve, kuru baklagiller (nohut mercimek, kuru fasulye) daha az kırmızı et, daha az tatlı ve yağ alımını tercih edin. Tuzlu yemeyin, fast food dediğimiz hamburger, patates cipsi turu yiyeceklerden kacının, sodyum iceriği duşuk olan tuzları tercih edin. Alkol alımını kısıtlayın. Tutun urunlerini kullanmayın, tutundeki nikotin kan basıncında yukselmeye sebep olmakta, kimyasal maddeler atardamara zarar vermekte, vucutta su tutulmasına sebep olmaktadır. Kafein alımını sınırlayın, gunde 2 fincandan fazla kahve icmeyin. Stresten uzak durun, cevre faktorunuzu değiştirmektense hayata bakışınızı değiştirmek daha kolaydır. Yaşamın keyifli yanlarına konsantre olun. Duzenli olarak uyuyun, gunde yarım saat orta tempoda yuruyuş yapın. Sağlık kontrollerinizi duzenli olarak yaptırın. Bu kontroller sonrasında yuksek tansiyon saptanırsa ilgili uzmana baş vurun."
alıntı
Her 3 kişiden 1'i yuksek tansiyon hastası
Sağlık0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Her 3 kişiden 1'i yuksek tansiyon hastası