Goruşlerimi anlatmadan once sistemi yazayım, donanımı da ilgilendiren bir goruş olacak.
İşlemci: i3 550
RAM: 3GB
Ekran Kartı: HD 4300/4500 Series
Tarayıcı donanım ivmeli hızlandırma: Etkin

İlk oncelikle uzun zamandır Chrome kullanıyordum, sonra bir değişiklik yapayım diye 2 gun once Opera yukledim ve Opera kullanırken karşıma cıkan Opera GX reklamını gorunce de merak ettim. Tarayıcıya GX adını veren şey internet hızı limitleyicisi, RAM kullanım limitleyicisi ve işlemci kullanım limitleyicisi.

İnternet hız limitleyicisi duşuk internet hızlarında indirme hızını sınırlamaya falan yarayacaktır. Byte ve bit cinsinden onceden belirli oranlarda sınırlama yapabiliyor.

- RAM kullanım limitleyicisini actım ve 1 ile 3 GB arasında her 0.25GB'ta bir secenek imkanı sundu ben ise en alt sınır olan 1GB'ta kullandım, hic sekme acık değilken 500MB gibi RAM kullanımları var, tek sekmede 650'ye 2 sekmede 800'e kadar ulaşıyor ve 3. sekmeden sonra RAM tasarrufu icin diğer sekmelerden birisini askıya alıyor o sekmeye geciş yaparsanız yuklenmesini bekliyorsunuz, zaten eski bir bilgisayarınız varsa sık sık yaşadığınız icin alışıksınızdır ama yeni bilgisayarınız varsa sinirinizi bozar.

- İşlemci sınırlayıcısı ise 4 adet secenek sunuyor bunlar %25, %50, %75 ve %100, boyle dediğine bakmayın yaptığı işlem 4 cekirdekli bir işlemcinin kullandığı cekirdek sayısını azaltmak. %100'de 4 cekirdeği kullanır, %75'te 3, %50'de 2, ve %25'te tek cekirdek calışarak sınırlama getiriyor ve doğal olarak kasıyor, Gorev Yoneticisindeki benzeşmeyi ayarla bolumununden kontrol ettim aynen bu şekilde calışıyor. 720p videonun renk ceşitliliği fazla olan karelerinde kasmalar cok oluyor, renk ceşitliliği az daha cok birbirine yakın veya aynı tonda renklerin kullanıldığı yerde daha az işlem yapıldığı icin kasma olmuyor veya az oluyor.

Tarayıcı normal Opera'da da olduğu gibi VPN ve reklam engelleme hizmetine de sahip ancak reklam engelleme hizmeti normal Opera'da ki ile aynı değil onun eski versiyonunu kullanmakta. Opera hesabı olayı veya diğer tarayıcılardan veri aktarım olayı yok, diğer Opera'dan kendim aktardım yer işaretlerini vs. Onun dışında Twitch eklentisi var kimin yayında olduğuna bakabiliyorsunuz hızlıca, tarayıcıda genel olarak pekte gaminglik bir şey yok havalı mavalı olsun diye tema rengi koymuşlar sadece pazarlama amaclı yani. Pek işinizi gorecek bir tarayıcı değil kullanmasanızda olur.

Ayrıca bu bahsedeceğim sorun normal Opera'da da var bunda da var, tarayıcıyı simge durumuna kucultmeden oyun ekranına geciş yaparsam oyun cok buyuk oranda kasmaya başlıyor, alta alıp simge durumuna kucultmek zorunda bırakıyor. Bu sorunu cok eskiden Opera'yı deneme amaclı indirdiğimde de yaşamıştım hala aynı sorunu yaşatıyor anlaşılan.