Merhabalar,
Oncelikle bu konu yaklaşık 1.5 yıldır kullanmış olduğum bu SSD hakkındaki duşuncelerim, tecrubelerim, sahip olduğum bilgi ve şuan ki durumunu icermektedir.

Konuya başlamadan once soylemek istediğim bazı şeyler var. Ben yeni markalara ve yeni urunlere onyargısız yaklaşıp elimden geldiğince alıp denemeyi test etmeyi seven bir insanım o yuzden James Donkey markasına da en ufak bir onyargı duymadan deneme amaclı aldım ve eğer merak ederseniz beni oldukca memnun etti hemde sadece SSD bakımından değil klavye, mousepad, kulaklık gibi diğer bir kac urununden de oldukca memnun kaldım.

Neyse artık konumuza hızlı bir şekilde giriş yapalım. Ben bu 120GB'lik SSD'yi 2018 Temmuz ayında satın aldım ve o zamandan beri aktif bir şekilde icerisinde Windows 10 kurulu olarak calıştırıyorum ve bu sure zarfında 9.650 GB veri okuma, 10.060 GB veri yazma işlemi gercekleştirmişim. Crystal Disk Info programı uzeridende gorebileceğiniz gibi diskim şuanda hala sağlıklı bir bicimde hicbir hata vermeden calışmaya devam etmekte.

Tabii ki 10 TB okuma ve yazma genel SSD omurlerini ele aldığımızda cok buyuk bir değer sayılmayabilir ama yinede elimden gelen bu
Ne kadar kullandığımı ve SSD'nin şuanki sağlık durumunu gorduğumuze gore birde bu SSD'nin, bu kullanım senaryosundan sonra bize verdiği performansa gelelim.

(Bu testler hala aktif olarak icerisinde Windows calışırken yapılmıştır.)

Crystal Disk Mark uzerinden yaptığım testin sonuclara bakılırsa SSD performansından neredeyse hic bir şey kaybetmemiş durumda.
İnternet uzerinde sıfır durumda olan JM SSDlere yapılan testlerle karşılaştırdığımda sadece yazma hızında fark edilebilir ufak bir fark olduğunu gordum ki acıkcası bence bu değer oldukca iyi zira iki sıfır SSD de bile testler gercekleştirildiğinde aralarında bu kadar farklar cıkabildiğini gorebilirsiniz.

Ornek olarak aldığım iki test sizinde gorebileceğiniz gibi 240GBlik versiyonunda gercekleştirilmiş durumda fakat James Donkey'e gore 120GB'den 960GB'ye kadar olan tum SSDleri aynı hız değerlerini veriyor zira ben kendi SSD'imi ilk aldığımda yaptığım testte de bu tarz değerler aldığımı hatırlıyorum.

Şimdi gelelim SSD hakkındaki benim yaşadığım sorunlar ve fikirlerim kısmına;
Oncelikle ben bu SSD'yi alıp yaklaşık 3-4 ay kullandıktan sonra bazı dostlarıma tavsiye ettim ve şuana kadar hic birisinden bir şikayet duymadım fakat spesifik olarak kuzenim icin almış olduğum JM SSD'de ise bir sorunla karşılaştım. SSD'yi aynı kendi SSD'mi aldığım incehesap.com uzerinden satın almıştım ve kuzenimin laptopuna taktım fakat Windows kurulumuna gectiğimde kurulum yapmama engel olan bir sorunla karşılaştım aslında bu durum yuksek ihtimalle SSD'nin firmware yazılımının eski olmasından kaynaklanıyordu cunku SSD'yi normal olarak taktığımda istediğim gibi kullanabiliyordum veya farklı bir bilgisayar uzerinden Windows kurulumu yapabiliyordum ama asıl kurmak istediğim laptop'un BIOS'u uzerinden Windows kurulumunu gercekleştiremedim. Yinede kendi uğraşlarım sonucunda normal olmayan bir yollan Windows kurulumunu o laptop uzerinde gercekleştirebildim hatta olayın detaylarını bu konuda bulabiliriz;
[Cozum] James Donkey SSD Boot ve Windows Kurulumu Sorunu

Ama sonuc olarak ben yinede icim rahat etmesi acısından aradan 2 ay gecmesine rağmen (bu surecte SSD kullanılmadı) incehesap.com ile iletişime gecip kolayca SSD'yi iade ettim ve kuzenim icin Gigabyte'ın bir SSD'sini satın aldım.

JM SSD'de gorduğum kotu yanlar:
- SSD'nin guc tuketim değerleri birazcık yuksek. 960gb'lik versiyonu icin yazmada 3.7W, okumada 4.4W olarak belirtilmiş. Karşılaştırma olarak Samsung 860 EVO 1TB versiyonuna baktığımızda 2W tuketim değeri olduğunu gorebiliriz. Aslında bu değer kendini bize zaten ısı olarakda gostermekte. Genel olarak diskler 25-35 derece sıcaklık aralığında calışmaktayken James Donkey SSD 45-50 derece aralığında calışmakta. İşte o yarı yarıya olan guc tuketimi farkı bize ısı olarak geri donmekte.

- En onemli detaylardan birisi olan SSD icerisindeki depolama yongasının ureticisi belli değil. Yani muhtemelen kendisi Cinde cok bilinmeyen bir uretici tarafından uretilmiş bu sebeple insanda bir guven sorunu yaratabiliyor. (Cinde yaygın olan Kingdian adlı bir markanın SSDsi ile aynı yongaya sahip.)

- Bazı anakartlar daha doğrusu BIOSlar ile uyumsuz calışma durumu. Acıkcası bu durumun cok sık yaşandığını gormedim, sadece bazı spesifik BIOSlarda yaşandığıyla ilgili bir kac konu bulabildim. Bunun dışında birebir kendi yaşadığım bir tecrubemi size yukarıda anlattım.

JM SSD'de gorduğum guzel yanlar:
- Kendi fiyat segmentindeki diğer SSDlerden genel olarak hız bakımından daha yuksek değerlere sahip olması.
- Fiyatının daha uygun olması.

ONEMLİ: Ama maalesef bu iyi, guzel yan olarak saydığım maddeler şuan icin pek gecerli değil cunku ben aldığımda JM SSDler cidden piyasadaki en ucuz SSD'den bile 40-50₺ daha ucuza satılırken artık diğer markaların fiyatlarının duşmesiyle beraber Sandisk, Crucial, Gigabyte gibi farklı markalardan aynı fiyata SSD almak mumkun ve bu markaların SSDleri artık JM SSD ile aynı hız değerlerine sahip.

Sonuc olarak gunumuzde Samsung, Crucial, Gigbyte gibi bir cok markanın SSDlerinin neredeyse 1 GB icin 1₺ gibi bir fiyata satıldığını gorebiliriz hatta bazen daha ucuzada bulmak mumkun yani durum boyleyken kendini kanıtlamış, guvenilir SSD ureticilerinin yanında James Donkey'den SSD satın almanın pek mantıklı bir tarafı yok.

Yinede benim gibi SSD'yi onceden almış insanların ise korkmasını gerektirecek bir durumda olduğunu pek sanmıyorum fakat kimseye guvenilir verilerini JM SSD icerisinde bulundurmasını da pek tavsiye etmem zira ben bu JM SSDleri cevreme tavsiye ederkende her zaman aynı şeyi soyledim;
"Bu SSD'yi uygun fiyata bir sistemi hızlandırmak yada belki sadece oyun gibi silinsede uzulmeyeceğiniz verileri icerisinde tutacağınız performanslı bir urun olarak alın."
Beni bu surecte yarı yolda bırakmamış olsada yarın obur gun bırakıp bırakmayacağı maalesef bilinmez. Herkese uzun omur ve guvenilirlik icin Samsung SSDlerden şaşmaması gerektiğini şuan icin soyleyebilirim
Zira bunun bir diğer guzel kanıtıda şuanda Technopat ekibinin yuruttuğu test; Ne Kadar Dayanacak? #5: Samsung 860 PRO SSD'ye ne oldu?

Dipnot: Sonda bu SSD'yi tavsiye etmiyor olmam James Donkey'i kotuluyor olduğum anlamına gelmesin lutfen zira kendilerinin James Donkey 619 siyah switch mekanik klavyesi, mousepad'i ve kulaklığından oldukca memnun olduğumu hatta fiyat performans olarak rakiplerinden cok daha iyi olduklarını belirtmek isterim fakat uygun fiyatlı fareleri olan 112C modeli icin pek aynı şeyi soyleyemiyorum cunku iki farklı arkadaşımda da aynı model farenin sol tarafındaki kaucuk yumuşak kısmın cabuk aşındığını ve scroll tuşunun kısa surede arızalandığını gordum. Yinede biraz daha ust segment olan modellerinin kaliteli olduklarını soyleyebilirim.

Okuyan herkese teşekkurler ve iyi gunler dilerim