Bir suredir sistemime ek 8 GB daha RAM almak istiyordum, ilk başta mevcut kullandığım ile aynı olsun, sorun yaşamayayım diye 2666 MHZ aynı marka model almayı duşundum. Daha sonra fiyatının aynı olduğunu hatta kampanya ile daha da ucuza geldiğini gorunce 3200 MHZ almaya karar verdim.

Kingston HyperX Fury 8GB DDR4 3200MHz

Sisteme ilk taktığımda RAM'i gormedi, yuvayı tozlardan temizledikten sonra bir kac sefer restart atarak masa ustune ulaştım. İlk yaptığım şey MHz değerini kontrol etmekti, gorev yoneticisinde iki RAM'de 2400 MHz'de calıştığını gordum ve BIOS'dan biraz kurcalamaya başladım.

İlk denemem 2666 MHz olan RAM'i 3000 hatta 3200'e yukseltmek oldu fakat ne yazık ki sistem 5 sefer restart attıktan sonra gene eski haline donerek calışmaya başladı. Her şey iyi guzel derken ertesi gun gene bilgisayar acılmamaya ve Anakart uzerindeki RAM ışığı yanmaya başladı.

Bu sefer ilk once 2666 MHz RAM'i cıkartıp 3200 ile tek calıştırdım ve 2666'ya indirdim. Daha sonra 2666'yı takınca sorunsuz bir şekilde acıldı. Aynı şekilde Gorev Yoneticisinde de RAM'lerin 2666 MHz'de calıştığı goruluyor.

Amacım Ryzen işlemci kullandığımdan dolayı MHz'yi biraz daha arttırmaktı fakat birbirinden uyumsuz iki RAM icin bu işlem kanser edici olabiliyor, sistem bir gun duzgun calışsa ertesi gun BIOS resetlendikten sonra gene kendi kafasına gore ayarları değiştiriyor ve sistem acılmıyor. Bu yuzden şimdilik 16 GB 2666 MHz olarak kullanıyorum.

Performansa gelecek olursak gorduğum en net fark Arma 3 oyununda oldu, %30-40 civarı bir performans artışı olduğunu soyleyebilirim. FPS 45-50 civarında iken şu anda 70'in uzerine kadar cıkıyor.