21. yuzyılın en yaygın meslek hastalıklarından biri olan ''Bilgisayara bakma sendromu''nun bilgisayar kullanıcıları arasında yaygınlığının yuzde 88,5 olduğu bildirildi.
Goz cerrahı Doc.Dr. Banu Coşar, bu hastalığın gozlerde ağrı, yorgunluk, rahatsızlık, kızarıklık, bulanık gorme, cift gorme gibi belirtileri olduğunu ifade ederek sendromun yaygınlığının bilgisayar kullanıcıları arasında yuzde 88,5 olduğunu soyledi.
Bilgisayarların gunumuz yaşamına buyuk kolaylıklar getirdiğini belirten Coşar, buna karşın bilgisayar karşısında kıpırdamadan calışmanın da olumsuz sonuclara yol actığını da sozlerine ekledi.
Bu sendromun gozlerle ilgili olmayan diğer belirtilerinin ise baş - boyun - omuz ve sırt ağrıları olduğunu da soyleyen Doc.Dr. Coşar sozlerine şoyle devam etti:
"Bilgisayara bakma sendromunun en onemli nedeni goz kurumasıdır. Bilgisayarla calışma sonrasında gozlerde kuruluk ve buna bağlı yanma ile ağırlık hissi olur. Bilgisayar kullanıcısında, goz yuzeyindeki kuruluğu telafi etmek uzere refleks bir goz yaşarması da meydana gelebilir. Goz yuzeyinde kuru noktalar oluşmasının temel sebebi ekran karşısında goz kırpma hızımızın duşmesidir."
Monitorler gozlerimizi nasıl etkiliyor?
Bilgisayarın ekrandaki goruntuleri ne kadar iyi gosterdiği 3 şeye bağlıdır: Tazelenme (“refresh”), cozunurluk ve nokta yuksekliği (“dot pitch”). İdeal tazelenme hızı 70 Hz ve ustudur. Cozunurluk ne kadar yuksekse o kadar iyidir. Nokta yuksekliğinin 0.28 mm veya altında olması tercih edilir.
Windows’da tazelenme hızı ve cozunurluğu, Ekran Ozellikleri’nde “ayarlar” kısmından değiştirebilirsiniz. Eğer farklı bir işletim sistemi kullanıyorsanız, yardım menusune veya monitorunuzun kullanım kılavuzuna başvurun. Nokta yuksekliği ise sabittir, ayarlanamaz.
Cevre aydınlatması (floresan, pencere, masa lambası, vb) fazla olmamalıdır. Yoksa ekrandaki karakterlerde yansıma ve parlamalar meydana gelir. Etraftaki ışıklandırma duzenlenemezse, parlama onleyici filtreler kullanılmalıdır. Ekran filtreleri gorsel algılamayı artırıp, gozleri biraz olsun rahatlatabilirler.
CRT (“cathode ray tube”) monitorlerle LCD (“liquid crystal display”) monitorler karşılaştırıldığında ise; LCD monitorler goz sağlığı yonunden daha avantajlıdırlar. LCD teknolojisinin gelişimi, gozlerimizin daha az yorulmasını sağlıyor.
Bilgisayara bakma sendromundan daha az etkilenmek icin ne yapmalı?
1. Cevre aydınlatması fazla olmasın
2. Ekran sizden 35-40 cm uzak olsun
3. Saatte en az 2 kez başınızı ekrandan kaldırıp, uzağa doğru bakın
4. Yılda 1 kez goz muayenesi olun
5. Suni gozyaşı damlası kullanın (goz doktorunuza sorun)
6. Ofisinizin havasını nemlendirin
7. Ekran filtresi kullanın
8. Gozluk kullanıyorsanız, camları antirefle ozellikte olsun
cnnturk.com
Bilgisayara bakma sendromu
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●32 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Bilgisayara bakma sendromu