Son gunlerde adını duymaya başladığımız Casper VIA P3 modeli ise bu akıllı telefonlardan bir tanesi. Gecen aylarda Casper VIA F3 buna iyi bir ornekti. Bu yıl ise firma VIA P3 ile daha da ileri gidiyor. Bugun ise uygun fiyatlı bir model olan VIA P3 modelini sizler icin detaylı olarak inceledim.

Akıllı telefonların bana gore en buyuk sorunlarından biri yazılım bağlantısının kesilmesidir. Yani uretici firmanın guncelleme yapmaması ya da bu destek suresini kısa tutmasıdır. Lakin yerli markamız Casper ise yazılım desteği konusunda urettiği cihazların hep arkasında durduğu icin gelecek zaman diliminde cihazın yeni guncellemeler ile tekrar geliştirilmesi kacınılmaz olacaktır.
Yeni modelin normal bir kullanıcı gozuyle nasıl gorunduğu ve aynı fiyat klasmanında bulunan diğer cihazlara gore nasıl avantajlar sağladığını detaylı olarak acıklamaya calıştım. Eğer bu detaylar sizi tam olarak tatmin etmediyse en yakın teknoloji mağazasına gidip Casper standında cihazı incelemenizi oneririm. Yalnız cihazı incelerken oradaki gorevli daha fazla prim almak icin size gelip başka bir markanın cihazını overse, oradan uzaklaşıp Casper'ın online sitesinden siparişinizi verebilirsiniz.
Kutudan Cıkanlar




Kutu İceriği
Casper VIA P3 Şarj Kablosu Şarj Başlığı Kulaklık Koruma Jelatini (Telefona yapıştırılmış olarak geliyor) Kullanım Kılavuzu Garanti Belgesi Sim Kart İğnesi Ekran

Ekran kalitesi genellikle daha ucuz telefonlarda pek onemsenmeyen bir detaydır. Firmalar fiyatı duşurmek icin ekran kalitesini duşuk tutarlar ancak Casper bu modelde 720x1520 (HD+) piksel cozunurluğunde IPS LCD ekran kullanarak kullanıcıyı tatmin edecek bir kalite sunmuş. Ekran ve govde oranı ise %78.79 olarak duşunulmuş. Piyasadaki telefonlara nazaran buyuk bir centiğe sahip olan bu model on kamera, yakınlık sensoru gibi sensorlerle donatılmış.

Cihazın HD+ ekranı 288 ppi piksel yoğunluğuna sahipken telefonun boyutu goz onune alındığında bu ekran net ayrıntılar sağladığını goruyoruz. LCD olmasına rağmen panel iyi bir kontrast, parlaklık ve doygun renkler sunuyor. Samsung'un AMOLED ekranları kadar olmasa da yine iyi bir kalite sunuyor.
Tasarım

Uygun fiyatlı telefon tasarımı tipik olarak premium bir gorunum beklememeniz gerektiği anlamına gelir ancak Casper VIA P3'te ise durum boyle değildir. VIA P3'un malzeme kalitesi son derece guzel ve VIA F3'un klasik stiline dayanıyor. Cam tasarım, ele oturan yapı, siyah parlak gorunum cihazı eline alan kullanıcılara premium hissiyat oluşturuyor.
Dayanıklı cam tasarım cizilmelere karşı koruma sağlarken ekranı cevreleyen sert plastik darbelere karşı tam koruma sağlıyor. Elbette bir metal cerceve kadar dayanıklı olmasa da orta duzey darbelere karşı telefonu koruduğunu soyleyebiliriz.

Cihazın on paneline baktığımızda iPhone X benzeri geniş bir centik goruyoruz. Bu centik dışında ekranın geri kalan kısmını IPS LCD ekran kaplıyor. Cihazın arka kısmına odaklandığımızda ortada Casper logosu yer alırken logonun ustunde 4 yapı goze carpıyor. Bunlar sırasıyla 13 MP Kamera, 5 MP Kamera, Led Flaş ve parmak izi okuyucusu olarak sıralayabiliriz. Bu kameralardan biri goruntu diğeri derinlik kamerası olarak işlev goruyor.

Cihazın kenarlarına bakınca sol tarafta sim kart girişi sağ tarafta ortada guc ustunde ses kontrol tuşları yer alıyor. Ustte kulaklık altta ise USB Type C girişi yer alıyor.


VIA P3 modeli 8 mm incelik 163 gr ağırlığa sahip olup taşımada ve tutmada son derece kolaylık sağlıyor.
Kamera

Kullanıcılar icin onemli bir bolum olan kamera bolumunde ise cihazın kamerası hakkında fazla detaya girmeden inceleme yaptım. Detaylı inceleme icin "Casper VIA P3 Ayrıntılı Kamera İncelemesi" yazıma goz atabilirsiniz.
Telefonun arka tarafında 2 adet kamera bulunuyor. Bu kameralardan ana kamera 13 MP iken ikinci kamera ise 5 MP cozunurluğe sahip. Arka kamera ile saniyede 30 kare olacak şekilde FHD yani 1920x1080 cozunurluğunde videolar cekebilirsiniz. Video kalitesi icin aşağıdaki test videolarını inceleyebilirsiniz.

Ana kamera dışında ikinci kamera ise goruntuye derinlik algısı (Bokeh) kazandırıyor. Ayrıca cekimlerde dijital goruntu sabitleyici teknolojisi kullanılıyor. Bu da cekim yaparken sarsıntıların onune gecmenizi sağlıyor. Kamerada portre modu, yapay zeka nesne algılama, dahili QR okuyucu gibi modlar bulunmakta.

On kameraya baktığımızda 8 MP cozunurluğunde bir kamera goruyoruz. Bu kamera ile HD (720p) videolar cekebiliyoruz. On kamerada guzellik modu, bokeh modu ve AR cıkartmaları şeklinde bircok ozelliği kullanabiliyoruz. Cihazların on ve arka kamera ile cekilmiş fotoğraf ve videolarına yazının devamından ulaşabilirsiniz. Daha detaylı bilgi sahibi olmak icin dediğim gibi yukarıda sizlerle paylaştığım ayrıntılı kamera incelemesi yazıma goz atabilirsiniz.
Donanım
Yazının bu bolumunde cihazın bir kullanıcı icin belki de en onemli kısımlarından biri olan donanım ozelliklerine değineceğiniz. Telefonun işlemcisi olarak Helio P60 yani MediaTek MT6771 kullanılmış. Bu işlemci 8 cekirdek olup 2.0 GHz frekansa sahip. 64 bit işlemci mimarisine sahip olan bu cihaz 800 MHz frekansa sahip bir grafik işlemcisinden guc alıyor. VIA P3 icin 3 GB ram duşunulmuş ve bu 32 GB depolama ile desteklenmiş. 32 GB dahili depolama SD kart ile 256 GB'ta kadar yukseltilebiliyor.
Telefonun AnTuTu testinden aldığı puan 160.000-165.00 arasında ve bu skor Huawei P Smart 2019, Oppo AX 7 gibi orta duzey telefonlardan daha yuksek bir skor anlamına geliyor. AnTuTu testine dair videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz.
VIA P3 ile test ettiğimiz oyunları aşağıda sıraladım. Bu oyunları oynarken takılmalar yaşamadım. Sanırım Casper'ın donanım olarak birleştirdiği parcalar bir araya gelince ortaya performanslı bir cihaz cıkmış. Yani aslında Xiaomi icin sıkca duyduğumuz "Fiyat-Performans" sloganını bu cihaz icinde kullanabiliriz.
Asphalt 9 Asphalt 8 Asphalt Nitro Call Of Duty Mobile CarX Highway Racing Dead Trigger 2 Modern Combat 5 N.O.V.A Legacy PUBG Mobile PUBG Mobile Lite Batarya
Cihazın batarya kapasitesi 3000 mAh ve bu normal bir kullanıcı icin 1 gunu cok rahat cıkarıyor. Batarya ile 3G ile konuşmada 22 saatlik bir skor elde edilebilir. Bataryayı artık bir standart haline gelen USB Type-C girişi ile şarj edebiliyoruz. Batarya teknolojisi olarak Lithium Polymer (Li-Po) kullanılmış. Batarya ozelliklerine baktığımızda 5V/2A şarj desteği olduğunu goruyoruz.
Yazılım

P3'un yazılımına Android9 saf arayuzu ile geliyor. İcinde ekstra olarak Casper'ın birkac uygulaması tek yer alıyor. Bu yonden cihaz hafızasında yer kaplayan işletim sisteminin boyutu oldukca duşuyor.


Saf Android arayuzu cihazın gecişlerde ve kullanımda hızlı yanıtlar vermesini sağlıyor.
Casper VIA P3 Genel Yorum
Cihazın kendi fiyat aralığında iyi bir performans gosterdiğini kullanarak test edebildim. Oyunlarda herhangi bir kasma yaşamadım. Ozellikle PUBG Mobile ile yuksek ayarlarda takılma yaşamadan oynayabildim. Oyun oynamak icin son derece iyi bir Android akıllı telefon diyebilirim. Bu fiyat bandında Casper'ın orta duzey kullanıcılar icin son derece iyi bir cihaz cıkardığı rahatlıkla soyleyebilirim. Cihazla ilgili olumlu ve olumsuz yonleri yazının devamında sizlerle paylaştım.
Olumlu Yonler
Fiyat Performans İyi Tasarım İyi Kamera Hızlı Arayuz Oyun Performansı Olumsuz Yonler
Geniş Centik Saf Android Arayuz Yetersiz Android Uygulama Sayısı