Kutu iceriğiyle başlayalım:
Cihazın kendisi Mikrofonlu Bluetooth kumanda (2x Kucuk kalem pille calışıyor, piller dahil değil) HDMI kablosu Guc adaptoru Kullanım kılavuzu ve diğer belgeler
Cihazın tasarımı:
Cihaz gercekten ince ve hafif. Televizyonunuzun yanında adeta kayboluyor, farkında bile olmuyorsunuz. Cihazın arkasındaki giriş/cıkışlar da şu şekilde:
Kumanda:
Kumandasında bir "Premium" hissiyat kesinlikle var. Tuş basmalarındaki tepkime cok iyi. Kumanda elinize oturuyor, hafif ağırlıyla da varlığını hissettiriyor size. Zaten minimal bir tasarımı var ve bu tuşlarla cihazı kontrol etmek oldukca basit.
Kumandanın orta kısmında basitce Home, Geri ve Uygulamalar tuşları mevcut. Sanal tuşlu android mantığıyla aynı kullanımları. Son uygulamalar diye bir tuş veya kısayol yok cihazda.
Kumandadaki LIVE tuşu canlı TV kanalları izleyebileceğiniz Android uygulamasını acıyor fakat ici boş. Turk kanalları yok, eklenebilir mi bilmiyorum. Kumandada ekstra Netflix tuşu olması iyi olmuş.
Kurulum:
Guc ve goruntu bağlantılarını yaptıktan sonra cihaz otomatik acılıyor. Kumandada birkac kez OK tuşuna basınca kumanda cihaz ile eşleşiyor. Ardından klasik android telefon kurar gibi kurulum yapıyoruz. Wi-Fi ağına bağlantı, Google hesabına giriş, Konum ve gizlilik ayarları şeklinde ilerliyoruz.
Cihazın arayuzu:
Başta favori uygulamalarımız sıralanıyor, onun altında da Netflix, Youtube gibi uygulamaların canlı widgetları var. Bunların hepsi ayarlardan dilediğiniz gibi değiştirilebilir.
Uygulamalar'a basarak tum uygulamalara erişebileceğimiz gibi, kumandadan da uygulamalar tuşuna basabiliriz.
Ayarlar > Hakkında kısmı:
Yazılım (Android):
Cihaz size Android 8 Oreo ile geliyor fakat 9 Pie guncellemesi mevcut. Ben actığım gibi guncellemeyi yaptım. İyi mi oldu, son kısımda detaylardan bahsedeceğim.
Cihaz android tabanlı, biraz modlanmış bir arayuze sahip. Ayarlar menusu vs. aynen normal Android telefonlardaki gibi.
Google hizmetleri aynen var, mağaza olarak Google Play Store var fakat coğu uygulama yok tabii ki. Yalnızca Android TV ile uyumlu uygulamaların olduğu "kısıtlı" bir market var.
Google Play Store'dan bir goruntu:
Uygulama tavsiyeleri:
Kullandığım uygulamalar resimde mevcut. Bazılarını detaylandırayım.
TV File Commander: Android TV uyumlu ve Wi-Fi uzerinden dosya transferini destekleyen tek dosya yoneticisi sanırsam. Oldukca memnunum, Wi-Fi uzerinden dosya aktarımı cok başarılı.
GSE Smart IPTV: .m3u gibi listeleri oynatmak icin kullandığım uygulamadır. Yuzlerce farklı IPTV uygulaması mevcut, fakat onceden de kullandığım icin benim tercihim bu oldu.
Kodi: Hem cihaza USB taktığınızda USB'den medya oynatmak icin kullanabildiğiniz, hemde IPTV'ye ek olarak Add-on (eklentiler) ile medya tuketimine yonelik başarılı bir program.
Puffin Browser: Google Play'deki tek Android TV uyumlu tarayıcı olabilir. Chrome, Firefox vs. maalesef Android TV uyumlu değil.
Sideload (Gri kareli uygulama): APK olarak yuklenen uygulamalar bu listede gozukmediği icin, o uygulamarı başlatmak icin kullandığım program.
Tune-in: İnternet uzerinden radyo dinleme uygulaması.
Turkcell TV+: Ulusal kanalları izlemek icin kullandığım Turkcell uygulaması.
Bunlara ek olarak Netflix, YouTube, Spotify ve APK olarak yuklediğim bazı uygulamalar da var.
Sıkca sorulan sorular, sorunlar ve cozumleri:
APK yukleniyor mu: Evet, cihaza APK yukleniyor fakat uyumsuz uygulamalar ekrana tam sığmıyor yada hic acılmıyor. Netflix ve Youtube 1080p 60FPS: Akıyor, hicbir sıkıntı yok. USB bellek uzerinden 1080p: BDRip film oynattım, donma kasma yok. Ekran yansıtma ozelliği: Var, fakat telefonunuzun da bu ozelliği desteklemesi lazım. Yalnızca Android cihazların ekranı yansıtılabiliyor, iOS'da bu durum soz konusu değil.
Not: Android 9 guncellemesi sonrası Chromecast (yansıtma) ozelliğini kullanabilmek icin Ayarlar > Uygulamalar > Tum uygulamaları goster menusunden Chromecast uygulamasına girip Fabrika surumune geri dondurmeniz gerekli. Kasma problemi: Uzun sure kullandıktan sonra cihaz kasmaya başlıyor, sebebi son uygulamalar menusu olmaması ve acılan tum uygulamaların arka planda acık kalarak cihazı yorması. Sorunun cozumu icin cihazı kumandanın power tuşuna basılı tutarak yeniden başlatmanız yeterlidir. Mikrofon calışmama problemi: Android 9 guncellemesi ile meydana gelebilen sorundur. Ayarlar > Aksesuarlar kısmından kumandanın bağlantısını kesin, ardından yeniden bağlayın. Sorun cozulecektir. (Bu işlem esnasında cihazın USB girişi boşta olmalıdır.) Ulusal kanalları izlemek & anten bağlamak: Boyle bir durum soz konusu değil. Ulusal kanalları izleyebilmek icin Turkcell TV+ gibi uygulamalar kullanabilirsiniz. Mouse & klavye calışıyor mu: Evet, benim alıcısını USB girişine taktığım Microsoft marka kablosuz farem sorunsuz calıştı. Klavye denemedim ama başka forumlarda kullanılabildiğini soyleyenler var. Telefondan kontrol etmek: Hem iOS hem de Android telefonlardan kontrol edilebiliyor cihaz. Android TV Remote uygulamasını telefonunuza indirmeniz yeterli. Bağlantı otomatik oluyor. Guncelleme yapmalı mı: Mikrofon ve yansıtma sorunu dışında guncelleme yuzunden meydana gelen problem yok. İlerleyen guncellemelerde bu sorunlar duzeltilecektir, şimdilik bazı yontemlerle bu sorunlar cozulebiliyor zaten. Sorunlarla uğraşmak istemiyorum derseniz guncellemeyin. Ben direkt guncellediğim icin Android 8 ve 9 arasındaki farkları bilmiyorum. Sonuc:
Full HD televizyonum var fakat akıllı değil, TV'ye bağlayacak bilgisayarım yok diyorsanız bu cihaz tam size gore. Asıl amacı zaten medya tuketimi: Netflix, YouTube, Spotify... Amacına uygun kullanıldığında hicbir sıkıntı yaratmayan, sorunsuz bir cihaz. Zaten Netflix'i HD izleyebileceğiniz 4-5 cihazdan biri, o 100-150 TL'lik basit TV Boxlarda Netflix lisansı olmadığı icin Netflix yalnızca SD izlenebiliyor, bilginiz olsun.