Konuyu normalde 1-1.5 hafta oncesinden acmayı planlıyordum ama bu gune kadar gecikti kusuruma bakmayın.
Sistemi neredeyse 1 aydır kullanıyorum ve butun parcalardan, oyun testlerinden ve genel memnuniyetinden bahsedeceğim.
Sistem bileşenleri;
Intel i5 6400 MSI B150 Gaming M3 MSI GTX 1060 Gaming X 6G Corsair Vengeance LPX 8 GB DDR4 2400 MHz (8x1, yukseltilecek) Aerocool KCAS 600W 80+ Bronze Corsair Carbide Spec-3 Samsung 750 Evo 120 GB WD 1TB 7200 RPM Blue Ayrıca;
BenQ GW 2270H FullHD Monitor Logitech G105 Klavye Frisby GX-7 FM-G3260K
İlk once sistemi 4 farklı yerden alarak 3150 TL gibi bir fiyata topladım, evet işlemci RAM gibi bileşenler beklenildiği gibi yuksek değil ama butcem ve ihtiyaclarım doğrultusunda hem cok guzel calışan hemde darboğaz oluşturmayan bir sistem oldu. İleride upgradeleri duşunuyorum zaten.
Kurulum aşaması;
Kurulum devam edecek..
Tasarımına hasta olduğum kart..
Kurulum devam ediyor.
Biraz hızlı ilerledik
Ve sistem tam olarak birleştirildi.
Canavar ilk defa calışıyor;
Ekran kartının ve anakartın icinden cıkan stickerlar kasaya baya hoş bir hava kattı.
İc kısım;
Arkada ve onde bulunan 2 tane 12 cm'lik fan kasadan sıcak havayı atmak icin yeterli.
Kasa ici kablolamaya ayrı bir dikkat ettim ve cok temiz bir goruntu meydana geldi;
Bu sayede hem hava sirkulasyonu hemde gorunuş cok guzel oldu.
Resimlere bir muddet ara verip sizlere merak ettiğiniz benchmark ve oyun testleriyle baş başa bırakacağım.
İlk once Heaven Benchmark;
Bura da kart O.C. modunda calıştırılmış ve gayet iyi bir sonuc vermiştir, ayrıca ben manuel O.C. yaparak daha yuksek sonuclar elde etmeyi başardım.
Isı ve ses değerlerini en son değerlendireceğim.
Firestrike testi;
O.C. ile ;
Bura da unutulmaması gereken husus benim firestrike scorumun duşuk olmasının sebebi işlemcimin "physics score"da duşuk performans vermesi, ama "graphics score"a baktığımızda da scorun normal olduğunu gorebilirsiniz.
Ornek vermek gerekirse GTX 970 ile guclu bir işlemci kullanılırsa score yine yakın olacak fakat graphics score ve benchmark ici FPS duşuk olacak haliyle.
Ornektir..
Devam edelim ve Time Spy testi;
O.C. ile ;
O.C. profili de şu şekilde;
Kartın normal O.C. modunda gorduğu değerler;
Manuel O.C. ;
SSD ve HDD benchmarkları ile devam edelim ;
SSD (Samsung 750 Evo 120 GB) ;
HDD (WD 1TB 7200RPM) ;
Ve kasanın odamda kurulmuş halleri;
Klavye yakım cekim, arkadan 1060 poz vermiş.
Anakarttan cıkan oda kartıda gayet kullanışlı.
Mutluluğun resmi ;
Evin meraklısı sistemi incelerken
Resimler bu kadardı, sistemden bahsetmek gerekirse gunumuzun her oyununu 1080P'de Ultra'da catır catır oynatıyor, oyun testlerini teker teker yazmayacağım internette gereğinden fazla test var ve benimki bunlardan pek farklı değil.
Şikayetlerim konusuna gelirsek,
1- PSU oyunlarda veya benchmarklarda yani sisteme yuk bindiği zaman ara sıra cızırtı yapıyor ve PSU'ya bastırınca ses kesiliyor, fark ettimki ses fanından geliyormuş PSU'yu cıkartıp daha sıkı taktım, ses azaldı fakat hala bir cızırtı yapıyor, bu sıkıtı kasayla tam oturamasından kaynaklı gibi dursada PSU gayet sağlam bicimde yerine oturuyor.
2- Bu konuyu gecelim ve MSI GTX 1060 konusuna gelelim, kart ısınmıyor arkadaşlar maksimum O.C. ile 66-67 derecelerde geziyor ve hatta fanı fulleyip oyuna girdiğim zaman 52-53 dereceden yukarı asla cıkmıyor, zaten karttaki devasa ısı boruları ve ağır aluminyum blok iddalı bir soğutma olduğunu onceden fark ettirmişti.
Kartın bir diğer hususu ise CW, maalesef kartta var evet ama rahatsız edici değil, sadece var olduğunu belirtmek istiyorum cunku MSI, ASUS ve diğer firmalar ne kadar da kaliteli bileşenler kullanıyoruz dese de CW kartlarda cıkıyor, he ama kartta "silent mod"u devreye sokarsanız hicbir ses duyamıyorsunuz, zaten performans kaybı yok denilecek kadar eğer CW'den rahatsız olan arkadaşlar var ise sessiz mod onlar icin denilebilir.
3- HDD'nin boştaki sesi baya fazla, bir şeyleri okumak icin kafa ses yapmıyor bu guzel fakat boştayken diğer hicbir sistemde alışık olmadığım "bass"lı bir uğultu oluşturdu, ses fazla değil ama sistem acık ve siz bir şeyle uğraşırken dikkatinizi cekiyor, bende ayarlardan boşta bekleyince 2 dakika icinde kapat ayarını yaptım ve ses ortadan kalktı bu da benim icin cozumdur.
4-Kimileri kasanın icinden gelen fanları beğenmemiş, ses yapıyor demiş fakat bu kasadaki en sessiz parcalar onlar, BIOS'tan yaptığım ayarlarla boşta 600-700 devir, yukte ise 1000 devirlere cıkıyorlar ama hic bir ses cıkarmıyorlar, yani kasadan cıkan fanlar icin kotu değil gayet iyi bu şikayet değil.
5- Kucuk bir şikayet ise Intel stok fanı, fan gayet sessiz Intel i5 6400'u rahat rahat soğutuyor ama oyunlarda uğultu yapmakta az da olsa, benim icin sacma gelen nokta kasa fanları 3 PIN'li ve 600-700 devirlere rahatlıkla duşerken, Intel fanı en duşuk 1000 devir en yuksek ise 3200 devir yaparak kendini kanıtlıyor.
Şikayetlerim kucuk şeyler sistemden cok memnunum beğendiklerimi saymak gerekirse anakarttan başlamak gerek, ışıklandırması cok guzel ve kaliteli bir anakart olduğu belli, burda tek canımın sıkılmasına sebep olan şey, MSI Z170A Gaming M3 anakartı ile bu anakartın aynı bileşenlere sahip olup sadece cipset değişik olduğu icin 200 TL bir fiyat farkı olması, bu kadar fiyat farkı olmasaydı ben Z170 bir nakart alıp I5 6400'u O.C. edebilecek ve I5 6600K'yı bile gecebilecektim, neyse ki Intel i5 6400 GTA 5'de bile REDUX mod yuklu iken sıkıntısız ve dropsuz 40-50 FPS'de oynatabiliyor. (her ayar acık + MSAA x4, refl. MSAA x4 + adv. graph, on)
Memnun eden şeylerden bahsedersek zaten ekran kartı bir sanat eseri denilebilir, tasarımı performnansı, kalitesi, 2130 MHz gibi ucuk bir hızda stabil calışması, bunlar beni etkiledi.
Ayrıca 8 GB RAM konusu ise aman aman bir şey değil, GTA 5'de evet 8GB kullanımı gordum ama normalde 7 GB kullanım ile arasında FPS farkı olmaması darboğaz yok ama sınırlarda demeye yetiyor.
İlerde bir tane daha RAM alabilirsem dual channel olarak iş yapacaklar.
Soylenecek bir şey kalmadı herhalde uzun uzun yazdım aklınızda soru kalmasın diye
@Asım Demir
@crazyNoMaD
@berWAR
@mustafa k.
@bilgisayarKurdu
Unuttuklarım varsa kusuruma bakmasınlar..