'Susturulan Kadınlara Muziğimle Ses Oldum'

Ayben, ikinci albumu 'Başkan'da muziğini kadına şiddete yoneltti.
Turkce rap muziğin az sayıdaki kadın şarkıcılarından Ayben, 10 yıl aradan sonra "Başkan" isimli albumle geri dondu. Sozlerini ve muziğini bu defa kadına şiddete yonelten Ayben, toplumdaki kadına yonelik şiddete dikkat cekerek, “Bunları yaşayıp konuşamayanlar bulunuyor. Dolayısıyla benim o konuşamayan kısım icin yapabileceğim şey buydu. Albumu susturulan butun kadınlara adadım, muziğimle ses oldum" dedi.

Karar'dan Işıl Calışkan'ın sorularını yanıtlayan Ayben'in acıklaması şoyle:

10 yıl uzun bir sure. Sessizliğinizin sebebi neydi?
Galiba biraz dinlenmeye cekildim, biraz da uzak durmak istedim. Aslında yaşadım diyebilirim. Sadece album yapmadım ama bu surecte single’lar cıktı, duetler yaptım sanatcı dostlarımla... Bu işin icindeyseniz muzikten cok uzak kalamıyorsunuz. ‘Album zamanı geldi’ dediğimde de tekrar sahaya indim.

Albume neden ‘Başkan’ adını verdiniz?
Uskudar’da bana Ayben Başkan derler. Bir de carpıcı bir isim bakıyorsunuz. O nedenle ‘Başkan’ dedim albume. Rap muzikte biraz da bir iddia durumu var. Govde gosterisi olarak geri donuş gerekiyordu. Hem şarkı olarak hem album kapak ve isim olarak ‘Başkan’ en iyi fikirdi ve ilk aklıma gelen isim oydu.

Albumu baskı ve şiddetle susturulan kadınlara adamışsınız...
Bircok şeyi konuşarak anlatıyoruz. Direkt cumlelere dokuyoruz. Ve konuşamayan susturulan bircok kadın var. Galiba uzak kaldığım surede gozlemleyerek en buyuk rahatsızlık duyduğum şey bu oldu. Gecmişe gore oran arttı demiyorum. Artık sosyal medya ve basın sayesinde şiddeti, cinayetleri ve istismar olaylarını daha fazla duyabiliyoruz ama cok acı ornekleri de var. Bunu yaşayıp konuşamayanlar bulunuyor. Bir yandan kadınların kenetlendiğini de goruyoruz. Bir kadının başına gelen olayı anlattığında diğer kadınların ona nasıl sahip cıktığına şahit oluyoruz. Dolayısıyla benim o konuşamayan kısım icin yapabileceğim şey buydu. Susturulan butun kadınlara adadım konuşan bir kadın olarak.

Rap piyasında da kadın sayısı cok az. Bu durum sizi nasıl etkiliyor?
Dunyada bircok iş alanında boyle. Ama Amerikan rap muzik piyasasında da kadınların sayısını erkeklere oranladığınızda sayı cok az. Bir elin beş parmağını gecmiyor. Burada da durum aynı. Sebebini bilmiyorum. Beni etkilediği kısım ise bir organizasyon olunca ikinci bir kadın isim maalesef olmuyor. Dolayısıyla kulis kısmında tek başıma oluyorum (Guluyor).

Rap muzik de eskisine oranla kemikleşmiş kadronun dışına cıkmaya başladı. Bu surecte rap muziğin gelişimini siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
Cok iyi gidiyor. Benim ilk başladığım donemlere kıyasla şu an daha farklı bir yol izlenebiliyor. Şansları var genclerin. Studyoda kayıt yapabilecekleri aletleri evleri icin satın alabilecekleri fiyatlara bulabiliyorlar. Bunları sosyal medyada insanların beğenisine sunabiliyorlar. Şirketler her zaman onemli ama tercih etmeyenler bağımsız olarak para kazanabilir oldu. Dolayısıyla Turkiye’de muzik iyice gunyuzune cıkmaya başladı.

Ceza dueti olan ‘Fenomen’ isimli şarkı nasıl ortaya cıktı? Ayrıca gunumuzde sayısı oldukca fazla olan fenomenlerle ilgili ne duşunuyorsunuz?
Yani bizim fenomenlerle bir derdimiz yok. Şu anda cok unlu olan fenomenlerden bir coğu eskilerden beri buna cabalıyor. Cok ciddi emek var aslında bircoğunun bir altyapısı var. Sosyal medyanın şu anki sosyal medya olmadan onceki donemde yaptıkları şeylerle başlayan gencler onlar. Şimdi Youtube veya onlarca alanda isimlerini duyurdular. Bir tane video yapıp fenomen olmak veya bambaşka konularla bunu yapmaya calışıyor olmak biraz sacma geliyor. Hic emek vermeden bunu yapabilmek cok da soz konusu değil. Bir balon olarak kalıyor. Yoksa guzel işler yapanlar var ama bizim eleştirdiğimiz kısım bambaşka.

Album icin ‘Fenomen’i Ceza ile birlikte yorumladınız. Sizin icin nasıl bir deneyimdi?
Gercekten paha bicilemez bir his ve buyuk heyecan verici bir deneyim. Muziğini de Ceza yaptı şarkının. Ben albumu oluşturduğumda ondan tam not aldım. Dolayısıyla onun sevincini yaşarken şarkıyı oluşturmaya başladığımızda muziğini yapmak istediğini soyledi ve cok mutlu oldum. Zaten muzik yapan biri ama masa başına oturmamıştı hic. Bu sefer her şeyiyle kendi yaptı. Şarkıyı oluşturma aşamasında cok disiplinli. İşini ilk gunku heyecanla ve ciddiyetle yapan bir adam. Ceza gercekten cok kıymetli, değerli ve benim de hayranlık duyduğum bir isim.

"Cok da fantastik bir cocukluk gecirmedik"

Ceza ile birbirinizi sanatsal acıdan etkiliyor musunuz?
Bana cok mudahale etmez. Daha doğrusu ben ona iş bittikten sonra dinletiyorum. Galiba biraz başıma buyruk davranıyorum. Fakat beni cok ciddi eleştirir. Ben hatta bazen endişe duyuyorum ona dinletirken. İnsanların gozunde yuzde yuz ne yaparsam Ceza kabul edecekmiş gibi bir algı var ama oyle bir durum yok. Ancak hayatta mudahale etmez. Aynı işi yapıyor olmamıza rağmen cok da benzer şeyler yapmıyoruz. Ben zaten kendimi asla onunla bir tutmam ya da kıyas yapmam cunku ust seviyede birinden bahsediyoruz.

Ben sizin cocukluğunuzu merak ediyorum. Rap biraz da isyan muziği; sizi bu muzik turune yonelten ne oldu?
Biz galiba sokakta ağaclara tırmanan son nesildik. Abim benden 5 yaş buyuk. Arkadaş ortamlarımız birbirinden farklıydı. Uskudar’da tipik bir mahallede buyuduk. Babamız memur annemiz ev hanımı. Cok da fantastik bir cocukluk gecirmedik aslında. Biz evin icinde abi kardeş birlikte soba başında televizyon izleyen, aileden gec yatma izni koparmaya calışan cocuklardık. Rap muzikle tanışma evin icinde benden once keşfedilmişti abim sayesinde. Ben de ona ozenerek başladım. Ritmi ve muziğin icindeki ozgurluk hissi beni cekti. Bir de kendini ifade etmen icin cok fazla alan var; yazmayı ve okumayı seviyorum. Dolayısıyla ikisini birleştirip rap muzik olarak insanlara sunuyor olmak buyuk şans benim icin.

karnaval