Teknik Ozellikler:
PMW3389 Sensor 70g Ağırlık 1.8m Uzunluğunda Kablo Omron 50M Switch
Kutu İceriği:
Kutu iceriğinden sadece Mouse ve uzerinde tek sayfadan oluşan bir kullanma kılavuzu bulunuyor (Tek sayfalık şeye kullanma kılavuzu diyebilirsek artık). Ekstra set skatez bulunmuyor.
Ergonomi (10/10):
Bu kısım tamamen benim kendi kişisel goruşlerimden oluşuyor, kişiden kişiye değişebilir. Genel değerlendirmeye de almayacağım.
Ben claw ve fingertip hybrid bir tutuşa sahibim. Palm tutan kullanıcılar adına yorum yapamayacağım ama zaten bu farenin claw ve fingertip tutuşa sahip kullanıcılara yonelik olduğu şeklinden ve yapısından cok acık.
Farenin on kısmı alcak arka kısmı yuksek ve arkasındaki yukselti oval bir şekilde yukseliyor. Bu da claw şekilde tutarken avuc icinize temas eden bolgenin buyuk olmasını sağlıyor, ne kadar temas o kadar sağlam tutuş sonucta. Yan yuzeyler de aşağıya doğru giderken biraz ice doğru eğimleniyor bu da claw kullanıcıları icin buyuk bir artı. Ozellikle serce parmağım farenin sağ kısmına cuk diye oturuyor. Tuşların uzun tutulmasının artısı da kucuk elli kullanıcılar tuşlara daha beriden erişebiliyor, tıklama alanı cok geniş yani tum el boyutları rahat etsin diye duşunulmuş guzel bir detay.
Ergonomi hakkındaki tek negatif yorumum ise tekerlek biraz ileriye konumlandırılmış, kaydırırken değil de tekerleğe tıklarken kucuk elli kullanıcılar sorun yaşayabilir.
Benzer ergonomiye sahip Zowie S2 ’ye gore cok daha rahat ettim diyebilirim herhalde.
Eki Goruntule 500417
Kablo (10/10):
Kablo gercekten iyi, paracord ’dan hicbir farkı yok. Herhangi bir engel teşkil etmiyor. Burada soylenecek cok soz yok, herhangi bir mouse uzerinde gorduğum en iyi stok kablo.
Skatezler (9,5/10):
Fare tabanında %100 PTFE dort adet skatez bulunuyor. Fare ağırlığının ve skatezlerinin sayesinde harika kayıyor yine de Model O ’daki gibi skatez kenarları oval olsaydı daha iyi olabilirdi.
Yazılım (7/10):
Farenin “XM1 Configuration Software” adında basit bir yazılımı bulunuyor, bu yazılım ile;
Tuşları devre dışı bırakabiliyoruz. (Başka atamalar yapamıyoruz sadece hazır gelen atama ve devre dışı bırakma seceneği var.) 4 adet DPI basamağı ayarlayabiliyoruz. Ripple Control (Mouse Smoothing) ozelliğini acıp kapatabiliyoruz. Lift off distance (LOD) ayarlayabiliyoruz. (2mm ve 3mm secenekleri mevcut.) Tek tuş ile firmware guncellemesi yapabiliyoruz.
Polling Rate secenekleri olarak 250-500-1000 secenekleri mevcut, ve farenin altında DPI butonuna basılı tutarak mod değiştiriyoruz. Madem yazılım var neden yazılımdan yapmıyoruz sorusu benim de kafamda. Biraz sacma olmuş.
Yazılım guzel ve basit fakat Polling Rate ayarının yazılıma eklenmemesi garip olmuş. Yazılımın acık kalmasına gerek yok Mouse uzerinde dahili hafıza bulunuyor, ayarları yapıp kapatmanız yeterli.
Polling Rate ayarı icin detaylar farenin tabanında yer alıyor.
Yazılımın arka planda harcadığı kaynak da şu şekilde;
Tuşlar ve Tekerlek (8/10):
İki ana tuş ve soldaki iki tuşta Omron 50M anahtarlar bulunuyor, Endgame bu anahtarları ozenle sectiğini soyluyor.
Tuş hissiyatı tok ve iyi tepki veriyorlar, ben beğendim. Tuşlarda herhangi bir pretravel bulunmuyor sadece ufak bir post travel var o da normal kullanımda fark edilebilecek bir durum değil.
Tekerleğe geldiğimizde orta-sert arası sertlikte bir tekerlek var, kaydırırken seviyeler belirgin ve gecişler hissedilebiliyor fakat S2 ’deki gibi gurultu yapmıyor. Ben cok beğendim tekerleği. Tekerlek tıklaması ise biraz sert ve bu durum tekerleğinin konumuyla birleşince basması biraz zor.
Sensor (10/10):
Farede PMW3389 sensor kullanılmış, bu kısmı fazla tartışmaya gerek olmadığını duşunuyorum ve hep dediğim gibi 3360 ve ustu sensorler zaten fazlasıyla iyi ve yeterli.
Malzeme Kalitesi (10/10):
Farenin sağlamlığı, ağırlığını da goz onune alırsak harika. Fareyi her yonden sıkmama rağmen herhangi bir şekilde esnemedi. Sallayınca herhangi bir rattle yok.
Yuzey kaplaması puruzsuz ve yumuşak fakat biraz parmak izi topluyor, fare beyaz olduğundan dolayı cok zor farkediliyor. Siyah versiyonda bu daha buyuk bir problem diye tahmin ediyorum.
Genel Değerlendirme (9/10):
XM1 claw ve fingertip tutuşa sahip kullanıcılar icin bence on numara mouse olmuş. Şoyle tekrardan duşunuyorum ve incelemeye bakıyorum fakat parmakla gosterilebilecek buyuk bir eksisi yok. Tuşlarda ve yazılımda geliştirilebilecek yerler kesinlikle var fakat bunlar elle tutulur eksiler değil.
+ 70g ağırlık.
+ Paracord kablo.
+ %100 PTFE skatezler.
+ Tuş ve tekerlek hissiyatı yerinde.
+ 70g ağırlığa rağmen ust duzey malzeme kalitesi ve sağlamlık.
+ 3389 sensor.
- Tekerlek konumu benim pek hoşuma gitmedi.
- Ulkemizde satışı yok.