Bir kac gun once topladığım sistemde kullandım bu kasayı. Genel olarak kullanıcı deneyimimi anlatacağım, ozellikleri kendi sitesinde ve Youtube ’da incelemerini bulabilirsiniz.
Oncelikle bu kasayı secme sebebim bir onceki TT V200TG gibi onu kapalı, hava almayan bir kasadansa onu ızgaralı, guzel hava akışı olan bir kasa istememdi. Sistemi tamamen ARGB yapmak istediğin icin CM H500 modeline yonelmedim. Kasayı ben 520 liraya aldım. 2 adet 20 ’lik ve bir adet 12 ’lik ARGB fan olduğunu duşunursek fiyatı cok iyi kasanın.
Fanların hem ortasında hem de cevresinde ledler var. Corsair LL120 gibi yani. Ondeki fanların hızı 700RPM, egzoz fanın ise 1000RPM. Bunlar sitesinde yazan veriler. Fanlar ses cıkarıyor mu diye merak edenler icin on fanlar tam hızında donerken biraz ses cıkarıyor. Ama bu rahatsız edici değil bence.
Fanların PWM kontrolu var. Bağladığınız zaman bilgisayarda gozukmuyor. Ama ayar yaptığınızda fanların hızı değişiyor. Ben Gigabyte X570 Aorus Elite kullanıyorum. Bios ’tan Smart Fan kısmına girip fanların bağlı olduğu pini secip PWM kontrolune aldım. Voltaj kontrolu veya “auto” seciliyse onu PWM ’e alın. Voltaj kontrolu secilince fanlar tam hızında donuyor.
PWM ’i sectikten sonra CPU sıcaklığına gore fan hızı ayarı yapabilirsiniz. Benim fanlar her zaman tam hızında donuyor, ses bence az ve rahatsız etmiyor. PWM ayarı yapınca kasa cok sessizleşiyor. Bu arada PWM ayarı yapsanız da orada RPM ’i goremeyeceksiniz kaygılanmayın.
Ayarlarınız uygulanıyor. Ses farkından anlarsınız zaten. Fanların performansına gelirsek on fanlar 700 RPM olmasına rağmen guzel hava cekiyorlar. Yalnız burda bir detay var. Bu kasanın on panelinin toz filtresi fanların arkasında. Bu sebepten oturu toz filtresi takılıyken performans duşuyor. İceri giren hava azalıyor bunlar sıvı soğutma fanı değil ne de olsa.
Ben on toz filtresini cıkardım oyle kullanıyorum. Aradaki farkı soylemem gerekirse toz filtresi takılıyken Sapphire RX 5700 XT Nitro+ performans modunda iken yuk altında 70 71 derece, fan hızı da 1800-2000 RPM. Filtreyi cıkarınca 70 derece 1300-1400 RPM.
Ses konusunda fark oluyor. Fan hızı ayarı ve voltaj ayarı yapılsa bu sıcaklık değeri cok daha duşuk olur.
Arka egzoz fana gelirsek bence yetersiz. RX 5700 XT ve Ryzen 3800X bir araya gelince oluşan sıcak havayı atmada yetersiz desem daha doğru olur sanırım her ekran kartı veya işlemciyle aynı olmayabilir.
1000 RPM yerine keşke 1500 RPM civarında olsaymış PWM kontrolu var zaten yuk altında devri yukselir performansı artardı. Ust tarafa bir adet fan eklense egzoz fan sorunu hallolur bence. Ben ilerde sıvı soğutma almayı duşunuyorum ust tarafa takınca herhangi bir sorun kalmayacağını duşunuyorum.
Ekran kartı sıcaklıklarından bu kadar bahsettik biraz da işlemciyi konuşalım.
Ryzen 3800X 4.4GHZ 1.3V ’ta Wraith Prism soğutucu ile Cinebench R20 testinin sonunda maksimum 78 dereceye cıktı. Bu testi yaparken on taraftaki filtre takılıydı. Filtreyi cıkardığım haliyle bir test daha yapıp buraya yazarım. Soğutucu fanına ben ozel ayar yaptım. Stok halinde olsa 2-3 derece duşuk cıkabilirdi sıcaklıklar.
Oyuna gelirsek filtreyi cıkardığım haliyle PUBG ’de sadece kenar yumuşatma ve doku ayarları ultrada iken ekran kartı 55 işlemci de 55-60 derece aralığında geziniyor. Sıcaklıklar tatmin edici. Filtreyi cıkarınca cok daha iyi. Ust kısma iyi bir fan eklenir ya da sıvı soğutma kullanılırsa cok daha iyi değerler alınabilir. Sonuc olarak urun bu fiyata gore bence cok iyi. Sadece malzeme kalitesi biraz daha iyi olsa ve egzoz fanın RPM ’i daha yuksek olsa cok iyi olurmuş.
Benim bu kasayla kullandığım sistemim;
Sapphire RX 5700 XT Nitro+ Ryzen 3800X Gigabyte X570 Aorus Elite XPG D60G 2X8 3200MHZ CL16 High Power 750W 80+ Gold Aerocool Airhawk Duo
Kasaya ait bir kac fotoğraf: