Arkadaşlar urunu bir yakınıma 1 ay once MediaMarkt'dan indirimle 2000TL ye aldık şuan 200TL zamlanmış. Urun gormek icin buraya tıklayın tam bu cumleye. Almayı duşunenler icin actım bu konuyu cihaz bizzat elimden gecti. Sıkıntılı surecler gecirdik ve cihazın sorunsuz kurulumunu 2 gunde yaptım. 7500TL lik laptop icin konu acmadım lakin bunun icin acacağım. Farklı bir konu altında da en temiz kurulumunu ve stabil calışmasını gostereceğim.

Klasik sualimizle başlayalım bu laptop alınır mı?

Kısa cevap > Alınmaz.

Orta cevap > Sadece office programları ve internet işleri icin duşunulebilir. Oyun veya render programları icin alınmaz.

Teferruatlı yanıt > Once urunu Lenovo sitesinden gostereyim cunku aynı modelin bile ceşitleri var. Resim bu;

Ozellikleri zaten net bir şekilde MediaMarkt sitesinde gozukuyor bahsettiğim model Ryzen 7 3700U değil A9-9425 işlemcili olan ultrabook modelidir. Urun ile alakalı avantaj ve dezavantajları soylemeden once elime ulaşmasını ve cıkan sorunlardan bahsetmek istiyorum zira urunun sorunsuz kurulumu ayrı bir konu gerektiriyor.

Urunu yukarıda da dediğim gibi bir yakınıma aldık basit bir karton kutu neyse actık kırığı cıkığı yok direk kuruluma gectik. Urunu biraz şarj edip actıktan sonra FreeDos olarak geldi sonradan KEY girecez veya USB ile kurduktan sonra kendisi Windows10'u aktifleştirecek sanarken cihazı acar acmaz hicbir şey takmadan kendisi direk Windows10x64 kurulumuna gecti. Bizde he guzelmiş deyip kurduk bu işlemi yaparken başka bir evde olduğumuz icin yanımda Win10 USB si de yoktu işime geldi acıkcası. Lakin;

Bu şekilde kurup, Windows updateleri yapıp suruculeri guncelleyince sorunlar ve sıkıntılar art arda hucum etmeye başladı. Daha format sonrası gerekli programları kurmadan icinde SSD olduğu halde bilgisayar yavaşladı hemen bir sıkıntı olduğunu anladım. Gorev yoneticisini actığımda kullanımlar normal. (Bu arada yıllardır bu işlerin icinde olduğumu belirteyim beni ilk defa bu forumda goren varsa bilsin. Kasa toplayıp ticaretini yapmışlığım coktur) Neyse anlam veremediğim bu kasmalar neticesinde zor da olsa programları kurduk PC yi yeniden başlattık. Sistem SSD yokmuş gibi uyuz bir şekilde acıldı ve ilk işim donanımları kontrol etmek oldu bir dene goreyim ekran kartı değişmiş. Radeon 530 olmuş R7 M440. Bin bir uğraş ile eski suruculeri deneyip Radeon 530 yaptık lakin bu durum icime sinmedi. Zaten cok gecmeden bir hafta sonra mavi ekran şikayetleri ile laptopu kendi evime ozel incelemeye tabi tutmak uzere aldım. En gec 2 gunde sorunu halledip verecektim.

Tum gunum işin aslını oğrenmekle gecti ve anladım ki Lenovo'nun bu modellerinde icerideki mobil ekran kartına yani Radeon 530'a şirket tarafından mudahele yapılıyormuş. Donanımı cihaza uygun hale getirebilmek icin yaptıkları bu mudahele sonucu surucu uyuşmazlığı yaşanıyor bunu da yine şirketin kendisi, uygun eksi surum surucuyu Lenovo'nun destek sisteminde paylaşarak " - Aldın bunu uğraş şimdi ağrısın başın aldık paraları verdik eline şeyi. Laptopu. " mesajını da inceden vererek cozduğunu zannediyormuş. Yani aslında bir sonraki paylaşacağım konu, kısaca bunu anlatacak. Suruculeri asla guncellemeyeceksin, Lenovo sitesindeki suruculeri bir kez yukleyip eğer AMD bu duruma el atarsa ki atması icin ekstra uğraşması gerekmiyor cunku urettiği GPU'ya işlem yapılmış, belki o zaman yeni bir surucu surumu ile duzelebilir. Urunu ben sorunsuz kurdum oyun ve uygulama performansını soylemeden once avantaj ve dezavantajlarından bahsedeyim;

Avantajlar
Dış gorunumu cok şık, sade ve guzel. Dokununca bırakası gelmiyor insanın. Normal kullanımda fan sesi az hatta bazen ses cıkmıyor. Tasarımı cok hoş. Ufak ince bir şey hafif ve taşınması kolay. %100 Şarj olduktan sonra kullanıma gore 1.5-2 saat goturuyor. Amacı dışında kullanmazsan ısınma yapıyor. Isınma kaynaklı sorun cıkarmıyor. BIOS guncellemesi cok kolay 1 program ile hızlıca halloluyor. İlk kullanımda USB gerektirmeden Win10x64 icinde hazır olarak geliyor. Dezavantajlar
Performansı oyun, ağır uygulamalar ve render programları icin yetersiz. Harici ekran kartı surucu/donanım uyuşmazlığı var guncel suruculeri kullanamıyorsun. Radeon 530'u sorunsuz kullanırken, AMD kontrol panelini kullanamıyorsun. Ses kalitesi ortalamanın hafif altında basslar falan iyi değil yalın saf ses geliyor sadece. Malzemesi ne kadar hoş gorunse de malzeme kalitesi duşuk. Yere duşse kırılabilir. Bu markanın bu modelinde Radeon 530'da performans kaybı net bir şekilde var. Klavyede aydınlatma yok bir iki tuşun yanından beyaz ışık cıkıyor gece kullanım icin uygun değil. Dahili ethernet girişi yok sadece Wifi ile internete bağlanabiliyorsun. Resimle gostereyim;

Sorunsuz kurulum konusunu acacağım yarın acmayı duşunuyorum gerci siz bu satırı okurken coktan acmışımdır profilimden kontrol edin. Neyse urunu sorunsuz kurduktan sonra oyun testlerine başladım cozunurluğu duşurunce işlemci kotu olduğu icim performans yerin dibine girdi. Bu yuzden hic o sulara girmiyorum tum oyunlarda cozunurluk 1366x768

Pubg Lite > Duşuk ayarda da yuksek ayarda da FPS aynı 15 ila 40 arası. Lakin 25'i gectiği nadir hafif kalabalığa girince 15-20 arası genellikle ve durma bir takılıyor oyun. Acıyor, ama oynatmıyor 2 dakika katlanamadım hic duşunmeyin bile.

League of Legends > Bir tık duşuk bir oyun. Orta-yuksek grafik ayarlarında başlarda 70-85 FPS verse de koridora gelince rakiple karşı karşıya minyon keserken 50-55'e duşuyor. Bu oyun da Moba olduğu icin bu FPS'lerde ne yazık ki oynanmıyor hele TF de tahmin ediyorum 20-25'e rahat iner. Ani kasmalar, duraksamalar yuzunden zaten oynanmıyor oyun.

Mount & Blade: Warband > Sorunsuz sıkıntısız oynanıyor.

Yukarıda zaten Pubg Lite ve LOL oyunlarını deneyip netice alamayınca bilgisayarın oyun icin uygun olmadığını anladım zira o oyunların nasıl bir sistem gereksinimi istediğini biliyoruz. LOL basit, Pubg Lite ise orta bir sistem gereksinimi istiyor. Bu oyunları oynatamayan bir bilgisayarda daha yuksek veya denk oyun denemeye luzum gormedim. Zaten laptopun uretiliş amacı belli oyun değil. Gunluk kullanım office programları ve internet işleri. Eğer ille de oyun oynayacağım diyorsanız bu forum sitesinde Core 2 Duo - 4GB RAM - 8600GT gibi sistemlere hangi oyunlar oneriliyorsa onları indirip deneyebilirsiniz.

Bu konuyu bu forumdaki diğer konularda da paylaşacağım eğer siz de farklı forum sitelerinde uyeliğiniz varsa orada paylaşabilirsiniz son gunlerde bu tarz laptoplara ilgi alaka cok. Duşuk butce ultrabooklar revacta millet neyin ne olduğunu bilerek alsın bari. Vesselam.