Başlıktan da okuduğunuz uzere soğutucu Deep Cool markasına ait N8'den sonra cıkan Ultra modeli. Oncelikle Ultra ile aralarında ne fark var diye soracak olursanız kısacası her anlamda daha da geliştirilmiş bir versiyonu diyebilirim. Teknik ozelliklerini soylerken aralarındaki farklardan bahsedeceğim ama tasarım anlamında eski modelde sağ tarafta yer alan 3 tane USB 2.0 yuvası Ultra modeliyle beraber tek USB 2.0 kablo ile sağlanan guc girişinin yanına sol tarafa alınmış. Yani sağ tarafta herhangi bir giriş veya ayar tuşu Ultra modelinde bulunmuyor. Tum portlar sol tarafta. Sol tarafta ise 4 USB 2.0 portu ve fanın hızını ayarlayabileceğiniz bir de tekerlek bulunuyor. Tekerleğin de biraz hassas olduğunu duşunuyorum. Bu USB portlarından ucune cevre birim aygıtlarımızı bağlayabiliyoruz. Bir tanesini de zaten yanında gelen USB kablosuyla beraber guc bağlantısı icin laptopumuza bağlıyoruz. Bunun dışında onceki modelde altta yer alan plastik ayaklarda da tasarım değişikliğine gidilerek daha da yuvarlatılmış ve zannımca hava akışına daha uygun bir tasarım amacı gudulmuş. Evet ayaklar plastik ve altlarında kaliteli kaymaz bantlar var. Ahşap masanın uzerinde gercekten cok sağlam duruyor. Ust taraf ise tamamen aluminyum. Bunun da tabi soğutmaya etkisi oldukca buyuk. Tek eksik noktası aluminyum yuzeyin koşelerinin biraz sivri ve 1,3 kg.'lık bir ağırlığının olması. Soğutucuyu surekli bir yerden bir yere taşıyacaklar icin sıkıntı cıkarabilir.
Gelelim en onemli nokta olan teknik ozelliklerine. 17 ince kadar laptoplara destek verdiği kutunun uzerinde yazıyor ama benim 15.6 inc laptopuma biraz geniş kalmakla beraber iyice oturdu. Olculeri 410X275X64mm olarak yazıyor. Almak isteyenler laptoplarına gore olcu alırlarsa buyukluğu hakkında daha iyi tahmin yurutebilirler. Eski modele gore olculer biraz daha buyutulmuş. Arka taraftan on tarafa doğru incelen profili, gorunumu guclendiren unsurlardan. En kalın noktası 6.4 cm. On tarafa doğru 1,5 cm'e kadar inceliyor, bu da 10 derecelik bir acıya tekabul ediyor. Teknik ozellik noktasında ise en onemli yer tabii ki fanlar ve ozellikleri. Soğutucuda 14 cm capında 2 tane fan bulunuyor. Fanların donuş hızı, yani RPM hızları şu şekilde: En duşuk 700 ± 150 ~ 1200 ±% 10 RPM. Bu donuş hızları az gelebilir ama 2 tane kocaman boyutta 14 cm fan olduğunu hatırlatmak isterim. Ayrıca daha onemli nokta olan maksimum hava akımı 115 CFM olarak belirtiliyor. Hava akımı olarak piyasadaki en yuksek hava akımı olan soğutuculardan biri. Eski modelde ise 94.7 CFM hava akışı var. Bu fanların ses olarak desibelleri ise şu şekilde: 21,5 ~ 26.5dB. En yuksek hızdayken sesi biraz rahatsız edebilir ama oyuncu olduğumuzdan dolayı kulaklık kullanıyoruz. Bu da cıkan fan seslerini cok cok az duymamıza neden oluyor. Zaten bir şey dinliyorsak veya oyundaysak ses gelmiyor.
Kendi laptop ozelliklerimi imzamda gorebilirsiniz. Bu sistemde boştayken soğutucu kapalı halde 65-66 derece olan CPU sıcaklığı, soğutucunun etkisiyle yaklaşık 10 derece, 55-56-57 'lere kadar duşebiliyor. Bu gercekten bir soğutucu icin iyi bir değer. Yuk altındayken CPU sıcakılığını ise 90-91 derecelerden 81-82 derecelere kadar duşurebildi. CPU' da olduğu gibi, GPU sıcaklığında da yine yoğun yuk altında 8-9 dereceye yakın soğutma sağladı. Ben bile bu kadarını beklemiyordum. Gercekten Deep Cool burada kalitesini konuşturmuş. Ayrıca aluminyum yuzeyin soğutmaya katkısını da goz ardı etmemek gerekiyor. Ayrıca laptopunuzda daha iyi soğutma icin termal macunları yenilemeyi ve fanların icindeki tozları tamizlemeyi unutmayın.
Fiyatına gelecek olursak 200 kusur liralara yaklaşan bir fiyatı var fakat araştırırsanız daha da uyguna bulabilirsiniz. Ben 133 liraya buldum. Linkini de koyarım buraya, almak isteyenler icin. Butcesi yetecek arkadaşlara kesinlikle tavsiye edeceğim bir soğutucudur.
Deep Cool N8 Ultra Aluminyum 140mm Ci̇ft Fanli Notebook Soğutucusu - n11.com