Her şey bundan 3 yıl once, guc kaynağı fanının omrunun sonuna gelmesiyle başladı. Yuk altına girdiğinde yeni doğmuş bebek gibi ağlamaya başlayan, endustriyel fan gibi uc bucuk atan fanı sokup kendi imkanlarımla yerine Akasa Viper 120mm'lik bir fan yerleştirdim ve bunu gpu sıcaklığına gore calışması uzerine anakart uzerine bağladım. Gectiğimiz haftaya kadar durumu boyle idare ederken sipariş verdiğim VG27AQ 2K 165Hz monitorun gelmesiyle birlikte işler değişti.
Hicbir oyunda hata almadığım ve daha once incelemesini şurada paylaştığım 5700XT, garip bir şekilde Forza Horizon 4'e girdiğim anda kendini kapattı. Sadece kendisini değil, tum bilgisayarı. Yeniden başlatma durumu olsa icimi ferah tutacaktım ancak bilgisayarın tamamen kendini kapatması canımı sıktı. Aynı durum defalarca ve yalnızca bu oyunda olmaya devam edince şuphelerim arttı.
Grafik kartının saat değerini "downclock" yaparak soruna gecici olarak cozum buldum ve guc kaynağının omrunu yavaş yavaş doldurduğuna, gerekli voltaj ve gucu ani olarak veremediğine kanaat getirdim ve boylece uzun araştırmalar sonucunda Seasonic Focus Plus 750W +80 Gold guc kaynağının siparişini verdim.
Diğer urunler yerine Seasonic'i tercih etmemin sebebiyse, Asus'un bolca 10 puan toplayan Rog Strix guc kaynaklarının bile Seasonic temelini kullanmasıydı.
Gelelim kutu acılışına. Urun tahmin edebileceğiniz gibi tamamen moduler ve bu, beni en heyecanlandıran kısım cunku her ne kadar kasamın on tarafındaki kablolamayı yapabilsem de, arka tarafı gizli bir sarmaşık. Sonu olmayan bir sarmaşık.
Urunun kutusunda kendisini ustun kılan ozellikleri goruyoruz; +80 Gold verimliliği, Hybrid fan modu, tamamen moduler olması ve kaliteli guc kaynaklarında gormeye alışkın olduğumuz 10 yıllık garanti vaadi.
Kutu iceriği ise oldukca zengin. Yeni nesil AMD anakartların pek coğunda olan 8+8 CPU kablosu, bolca sata ve molex kablosu ve iki adet 8+8'lik PCIe kablosuyla yok yok diyebilirim.
Bunun yanında guc kaynağını bilgisayarınızda bağlamadan calışıp calışmadığını test edebileceğiniz bir aparat da gonderilmiş.
Kabloların ve guc kaynağının icinde bulunan bez poşetler ve kutunun icinden cıkan "Velcro tie" ile kelepceler ise gormek istediğimiz hareketlerden.
Guc kaynağının giriş kısmındaki soketler işe şoyle;
Diğer tarafta ise guc kablosunun takıldığı yer, acma kapama tuşu ve Hybrid Mod tuşu var. Tuş basılı değilken yuk %30'un altındaysa fan hicbir şekilde donmuyor. %50'ye kadar Sessiz Mod, daha yuksek yuklerde ise Soğutma Modu devreye giriyor.
10 yıl aradan sonra tamamen moduler bir guc kaynağına gecmiş olmanın mutluluğuyla ikisini yan yana koyup fotoğrafladım, fark gercekten rahatlatıcı. Yeni guc kaynağıyla sistemi toparlamam yarım saatimi almadı.
Guc kaynağının hangi yukte ne kadar değer verdiği gibi testleri size sunacak bir ekipmanım olmadığı icin sizlere bunları veremiyorum ancak şu an yeni guc kaynağıyla yazarken tek duyduğum şey klavye tuşları
Yukarıda bahsettiğim Forza Horizon 4 sorununu yeni guc kaynağıyla cozersem konuyu guncellerim, henuz deneme fırsatım olmadı.