Merhaba, elimden geldiğinde dun elime ulaşan bu kartı tasarım ve performans odaklı inceleyip testler sunmaya calışacağım ve kart hakkındaki fikirlerimi belirteceğim.

Tasarım:


On taraftan bakılınca adeta eleği andıran bu tasarım resimlerden bakınca her ne kadar kusduracak gibi dursa da, ele alındığında o kadar da kotu gelmediğini farkediyorsunuz. Sade bir şıklık sunuyor.( on kısım şıklık falan sunmuyor sadece sade

Backplate olarak ise acıkcası şu ana kadar gorduğum kartlar arasında acık ara kalbimi kazandı. Keza camdan gorunen yan kısım da sade keskin bir şıklığı var. Abartılı goruntuyu sevmeyen cocuksu bulan kullanıcılar icin oldukca ideal olmuş.

Genel olarak gri-siyah ağırlıklı bir kasaya sahibim anakartımda o tonlarda. Ekran kartı bu yonden kasama tam uyum sağladı diyebilirim kasa ici goruntusu olarak beni oldukca tatmin etti hem bu renk uyumu hem de backplate ve yandan gorunuş olarak.

Tasarımda belkide en cok hoşuma giden şeylerden biri ise power kablosunun kartın yan tarafında değil, HDD'ye bakan kısımda yer alması.

Bunun dışında boyut olarak abartı bir boyutu yok ATX anakarta neredeyse sıfıra sıfıra oturdu. Yukseklik olarak da bircok mudavimine gore alcak bir boyu var. Ozetle Neredeyse her kasaya rahat rahat sığacaktır o konuda şupheniz olmasın.

Soğutma


Sapphire Nitro Free Flow havalandırma teknolojisi,


2 Adet Dual-x 95mm fana sahip. Bu fanlar tek vidayla tuttuğundan kolayca sokulebiliyor aynı zamanda.

Isı boruları sadece GPU'yu değil Ram'leri de kapsayacak şekilde geniş bir alanı soğutuyor. Bu bircok mudavim kartta bulunmayan guzel bir ozellik.

Aluminyum arka plaka.


Teknik Ozellikler:



16,000 saat omurlu aluminyum kapasitorler,
2048 Cuda cekirdekli,
1260MHz işlemci hızı,
1750MHz bellek hızı,
4.9 TFlops işlem gucu,
8 pin guc girişi,
150w guc tuketimi.

Goruntu Cıkışları


1x DL-DVI-D
2x HDMI 2.0b
2x DisplayPort 1.4

Performans:


Ivır zıvırı gectikten sonra gelelim asıl konumuza;

Sapphire internette incelediğim kadarıyla bu modeliyle performans acısından diğer markalara oldukca fark atmış gibi durmakta. Bunda Sapphire'nin AMD'nin en buyuk partneri olmasından kaynaklı sağlam GPU'ları kapmış olması buyuk ihtimal.


Kendi tecrubelerime gore ise kart kabaca referans RX 480'le neredeyse eşit denilebilecek duzeyde. Kendi sistemimde yaptığım Unigine Valley Benchmark'ında 48.7 Avarage FPS değeri elde ettim sonuc olarak. Aşağıda Gamespot adlı sitenin yaptığı referans RX 480 ise aynı testte 52 Avarage FPS değerine ulaşmış. Burada test sistemlerinin farklılıkları da goz onune alındığında aynı sistemlerde test yapılsa yuksek ihtimalle referans 480 ile aynı performansı gosterecek hatta %1-5 gibi one gecme durumu bile olabilir, tabi referans tasarıma gore.


Kendi yaptığım Witcher 3 testinde ise Ultra da ortalama 44-50 FPS arası bir değer elde ettim. Tabi bu değer ara ara 40'a nadirde olsa 37-38'lere duştuğu oldu. Yalnız belirtmek isterim ultra da iken Nvidia hairworks ve benzeri teknolojiler acıktı.
Yine ultradayken hairworks ve benzeri nVidia teknolojileri ile AA kapattığımda cok rahatlıkla 50-60 FPS arası akıcı bir oyun deneyimi elde edebildim. Ayarlar High'a cekildiğinde ise FPS droplar ile bile 60 FPS altına kolay kolay inmeyecektir.

Batman Arkham Knight'ta ise her şeyi sona aldığımda benchmark testinde ortalama 102 FPS elde ettim ki bu beni en cok şaşırtan sonuctu.

Dying Lightta herşey fullde iken.(16x AA dahil) 53-60 arası bir FPS elde ettim. Bir kac ince ayar yapıldıktan sonra ki genelde internette ki genel testlerde kullanılan benzer ayarlarda ise 90+ FPS'lere cok rahat cıkıyor.

Sıcaklık konusuna gelecek olursak ise bir kac saatlik kullanımın esnasında ki buna benchmark testleri de dahil en fazla gorduğum değer 65 derece civarları oldu genelde ise 50-60 derece arasındaydı. Ama sıcaklığı cokta fazla kontrol etmedim acıkcası TriXX uygulaması calışmadığı icin. Yuklediğim 3xx serisi kartlar icinmiş, 4xx serisi kartlar icin olanını bulamadım.

Unigine Valley benchmark testi youtube yukleniyor şu an yuklendiğinde paylaşacağım.

Yarın da inşallah bir kac oyunda benchmark testi video cekerek yayınlarım

Bu da kasadan resimler, 8 pin guc girişini takmadan cekmişim resimleri mazur gorun:




Unigine Valley Benchmark testim: