Bu monitorle ilgili inceleme yazısı yazmayı duşunuyordum ancak urunu actıktan sonra başından kalkamadım. Maruz gorun cok heyecanlıyım. Artık yarına kaldı. Şimdilik kutuyu acarken cektiğim ve kutudan cıkanların resimlerini paylaşacağım sizlerle.
1-2 gun kullanayım. Artıların eksilerini buradan dile getirmek isterim.
Tekrar merhaba,
Daha once de bahsettiğim inceleme yazımı tamamladım. Tamamını buradan okuyabilirsiniz.
Oncelikle belirtmek isterim ki, bu benim ilk "hardware urun inceleme yazım" olacak. Bu yuzden mutlaka atladığım veya tam olarak acıklayamadığım noktalar karşınıza cıkacaktır.
Bugun kutu acma kısmını tekrar baştan anlatmak istiyorum. Tum eleştiri ve sorularınıza acığım. Goruşlerinizi bekliyorum. Elimden geldiği kadar da cevaplamaktan memnuniyet duyacağım.
Viewsonic VX2573-SHW
Niye bu urunu sectim kısımını buraya yazmak istemiyorum. Cunku bu sefer yok efendim X markasının tepkime suresi daha iyi, Y markasının paneli şoyle gibi konulara cekilsin istemiyorum. Bunu ayrı bir başlıkta konuşuruz. Sonucta bu urun aldım ve gozlemlediklerimi sizinle aşağıda paylaşıyorum.
Daha once sıfır bir Viewsonic kutusu acmamıştım. Oradan başlayalım.
Urunu internetten sipariş ettim. Kargo firması da sağolsun kutuya herhangi bir zarar vermeden bana ulaştırdı. Kutuyu acmak icin, taşıma kordonunun tam altındaki kırmızı Viewsonic bandını cıkarmanız gerekiyor. Bant cok kolayca acılıyor. Bunun icin kesici bir maddeye ihtiyac yok. Kutuda herhangi bir parca bırakmadan kolayca acabiliyorsunuz.
Panel, cift taraflı polistiren (strafor halk deyişi) arasına korunaklı bir şekilde yerleştirilmiş durumda. Kutudan cıkarılmadığı surece yerinden oynaması imkansız. Arkadaki straforun icine, panele zarar vermeden aksesuarlarını yerleştirmek adına yuvalar acılmış ve bu yuvaların icerisinde kabloları, adaptoru ve ayağını koymuşlar. Eğer polistirenleri cıkartırken kutunun on yuzunu hafifce one eğerseniz bunların yere duşmesini engellemiş olursunuz. Şahsen ben bu fark ettiğim anda hafifce kutuyu eğdim ve tek parca halinde cıkarmayı başardım. Duşerse ne olur diye sorarsanız. Hic bir şey olmaz. Sadece monitorun ayak parcalarından buyuk olanını, kendi ayağınızın ustune duşurmeyi başarırsanız, belki biraz canınız acıyabilir. Cunku urunun ayağı, panelin kendisinden cok daha ağır. Bu konuya daha sonra bakarız. Resimde gorduğunuz urun CD sini, ayak kurulum şemasını ve Hızlı Başlangıc Kılavuzunu, cok ince olduklarından on tarafa yerleştirmişler, bunu da eklemek isterim.
Aynı marka bile olsa, hic bir monitorun ayak standartı yok. O yuzden daha once 100 monitor bile kullanmış olsanız, ayak kurma şemasına bir goz atın derim. Eğer bu ilk monitorunuz ise mutlaka hem şemayı hem de bağlantıların nasıl yapılacağına dair kılavuza bakmanızı tavsiye ederim. CD sini urunu kurduktan sonra kurcalayacağız.
Gelelim aksesuarlara. 2 parcadan oluşan ayak seti, 1 adet VGA kablo, 1 adet HDMI kablo, Adaptor ve 2 farklı adaptor kablosu. Size bu adaptor kablosundan sadece biri gerekli. Diğeri uc bacaklı olan ulkemizde kullanılmayan cinsten. Tum aksesuarlar, koruyucu poşetler icerisinde, ağızları kapalı.
Tabi ben ilk once neyin poşetini actım. Panelin. Şunu cok net soyleyebilirim. Urunu gorduğumde bayıldım. Gercekten cok şık. Ayrıca o kadar hafif ki, hani bu bir LCD değil de bisiklet olsaydı karbon diyebilirim. Bezeli (dış cercevesi) 1mm kalınlığında gumuş kaplama. Aslında ben beyaz bekliyordum. Ama bu renk daha cok hoşuma gitti. Urunun arka kaplaması ise beyaz plastik. Ayak rengi ile aynı. Şu ana kadar tek eksisi diyebileceğim sizin de resimde gorebileceğiniz Enerji sarfiyatının A+ değil A olması. Ama LCD alıyoruz, buzdolabı değil.. Hic sıkıntı yok.
Monitorun ayağının nasıl monte edileceğini gostermeden once size bağlantı noktaları hakkında da bilgi vereyim. Birisi MHL destekli olan 2 adet HDMI girişi, 1 adet VGA girişi, 1 adet kulaklık ve mikrofon girişi mevcut. Adaptor girişini de unutmayalım. Unutmadan belirteyim urunun guc kaynağı dışarıdan bağlandığından klasik power kabloları işinize yaramaz.
Daha oncede bahsettiğim uzere, urunun ayağı iki parcadan oluşuyor. Monitore ayağı takmadan once, bu iki parcayı birleştirmek gerekiyor. Son derece kolay.
Hazırlanan ayağı daha sonra monitorunuze rahatlıkla takabilirsiniz.
Monitore calıştırmadan once son bir kez bakalım. Urun gercekten cok şık. Detaylar can alıcı. Kontrol paneli sağ altta, Viewsonic logosundaki kuşları sevmeme rağmen, rahatsız etmiyor. Hatta guzel gozuktuğunu soyleyebilirim.
Monitorun fabrika ayarlarında dil secimi ingilizce. Turkce desteği mevcut. Menuleri kullanmak oldukca basit.
Monitorun goruntusunde en cok beğendim ozelliği siyahları gercekten siyah vermesi. Renk ayarlarında herhangi bir değişiklik yapmadım. Aşağıdaki resime bakabilirsiniz.
Yine renk ayarları yapmadan soyluyorum. Fabrika ayarlarında bile renkler aşırı canlı. IPS panel farkını size cok iyi hissetiriyor.
Şimdi size aşağıda yan acılardan cekilmiş fotoğraflar gostereceğim. Fotoğraflar gunduz cekildi. Işık yandan geliyor. Bunu dikkate alarak şunu soyleyebilirim ki, 60 dereceden sonra ekranın yavaş yavaş kararıyor. Yani 60 dereceye kadar acılı baktığınızda sizi rahatsız edecek bir durum yok. Ama sonrası karanlık.
Hem PS4'de hem PC'de video izledim. Herhangi bir yırtılma veya ikileme gormedim. Gercekten videolar cok akıcı, izlemesi cok keyifli.
Oyun oynarken ise yine hem PS4'de hem PC'de test ettim. 60Hz'de IPS panel de oyun oynamak cok farklı bir duygu imiş. Bunu resimle değil sanırım video ile gostermek en iyisi. Ama videonun da bir kamera ile cekileceğinden dolayı, durumu size tam net olarak acıklayacağını duşunmuyorum. Ancak şu kadarını soyleyebilirim VX2573 her ne kadar profesyonel bir oyuncu monitoru olmasa da bana o hissi yaşattı.
Sonuc olarak bu monitore not vermek haddime duşmez ama, artılarını ve eksilerini şoyle sıralayabilirim
Artıları: Dizayn Cok şık, hafif olması, kutu iceriği, aksesuarların yeterli olması, Siyahı Siyah gostermesi, canlı renkler
Eksileri: Acılarda goruntu kaybı olması.