Diğer herkes gibi Razer Blackwidow ile cıkmayı duşunduğum mekanik klavye yolculuğuna Corsair K70 Rapidfire'lar mı dersiniz, K95'ler, Das Keyboard'lar mı derken radikal bir kararla, biraz da risk alarak, Turkiye'de henuz incelemesi olmayan Ducky markasının Shine 5 RGB modeliyle yola cıktım.

Bilmeyenler icin Ducky Tayvan cıkışlı bir firma ve sadece klavye uzerine odaklılar. Shine 4'ten farklı olarak 5 bir kac ekstra ozelliğe ve RGB ışıklandırmaya sahip.

İnternet sitesi ve teknik detaylar: Ducky Shine 5
Urun fiyatı: 143$
Yerine geldiği klavye: TT Esports Challanger
Tuş tipi: Cherry MX Brown
Yuzey: Fırcalanmış plastik
Diziliş: QWERTY (USA)

Urun pek de sıradışı olmayan sade bir kutuyla geliyor. Arka yuzunde Ducky'nin iddialı olduğu konu olan Double Layer PCB ozelliği belirtirmiş. Bu ozellik diğer RGB klavyelerininkine gore iki kat daha fazla parlaklık anlamına geliyor.

Kutu iceriği olarak da klavyenin kendisi, kısa bir USB kablosu. (İlk eksiyi buradan aldı, neyse ki kabloyu kendiniz de alabilirsiniz ozel bir kablo değil.) Tuş cıkarmak icin bir aparat, iki adet kullanım kılavuzu ve yedek bir spacebar cıkıyor.
* Bu arada Ducky, her yılı belirli bir hayvanın yılı yapıyor. Bu yılınki Goat'mış o yuzden spacebar'da goat şekli var. Yedek spacebar ise sade. *

Ve klavye'ye elim değiyor... Değer değmez MX Brown'ları kontrol ediyorum, icime bir rahatlama geliyor ve anlamsızca klavyeye dokunmaya başlıyorum. Klavye aluminyum değil, fırcalanmış sert plastik ve klavye mekanik olduğundan dolayı ağır. Yazı yazıp oyun oynarken hareket edecek turden bir şey değil.
Sağ ustte atanmış medya tuşları var onun dışında goze carpan ekstra bir detay yok.
Klavye'nin arkasında cevirerek yukseltebileceğimiz iki adet ayak var ve cok nadir bulabileceğiniz bir BIOS ayar tuşu var. Herkes BIOS'a zamanında girebilsin diye Ducky ceşitli bios profilleri yerleştirmiş klavyeye.

Yine klavyenin arkasındaki Ducky logosu da guzel bir detay.

Ve beklediğim an, Shine 5'i bilgisayara bağlama kısmı.
- Bu arada Ducky firmasının herhangi bir programı yok. İstediğiniz renk ayarını klavyeden iki tuş kombinasyonuyla yapabiliyorsunuz. Corsair gor bunları gor! -

Kabloyu usb girişine takar takmaz mediamarkttan alınan everest klavye gibi calışmaya başlayan Shine 5, parlıyor, yanıyor, ateş ediyor arkadaşlar
Renklerin dolgunluğu, Cherry MX Brown switchlerle yazmanın rahatlığı ve US dizilişe henuz alışamamanın verdiği komiklik..

Gelelim fasulyenin faydalarına...

+ Gercek Cherry MX Brown'da yazı yazmanın oyun oynamanın keyfi.
+ Muhteşem RGB ışıklandırma ve bunları tekli&coklu olmak uzere 10'dan fazla modda değiştirebilme.
+ Klavyenin govdesinin aluminyum olmamasına rağmen verdiği muhteşem guven
+ Atanmış medya tuşları.
+ Programa gerek duymadan butun ayarları klavye uzerinden yapabilmeniz.
+ BIOS modu.

-USB Kablosu kısa.
-Ekstra makro tuşları bulundurmuyor.
-Klavye uzerinde USB veya jak portu yok.
-Klavyeyle gelen bir bileklik dinlendirme yuzeyini ayrı olarak satın almanız gerekiyor.

Sonuc olarak bahsettiğim eksilerin hic biri klavyenin genel performansını etkileyecek şeyler olmadı. Eğer piyasada en iyi mekanik klavye diyebileceğimiz bir klavye varsa, Ducky Shine 5 en iyi ikinci klavyedir benim gozumde.

9/10

**RGB Renk Ayarları**
Bu konuya ayrı değinmek istedim. RGB ışıklandırmayı Single ve Blending Mode olarak ayırmışlar. Her biri icin 8 mod bulunuyor. Birinde sadece tek bir renge mod yapabilirken diğerinde butun renkleri aynı anda moda sokuyorsunuz. Yine aynı şekilde bu modların parlaklığını, hızını, her şeyini klavye uzerinden FN tuşunu kullanarak yapıyorsunuz.

Modlar:
Full Backlight
Breathing
Wave
Snake Marquee
Reactive
Ripple
Aurora
Color Cycling

-Video Blending Mode'da cekilmiştir.