Merhaba.

Ozellikle FPS oyunları icin en fazla tavsiye edilen 2 mouse'u inceleyip karşılaştırmaya calışacağım. Başlamadan once şunu belirtmeliyim ki, mouselar hakkında yaptığım yorumlar subjektiftir. Herkesin el yapısı farklı olduğu icin ozellikle ergonomi konusundaki goruşlerimi genelleme veya bir referans noktası olarak algılamayın. Tavsiyem, her zaman icin mouse almadan once bir AVM'ye gidip fizikî olarak denemenizdir.

Uyarımızı yaptıktan sonra incelemeye gecelim. Kutu iceriklerini pas geciyorum direkt olarak mouseları inceleyeceğim. Oncelikle şunu belirteyim, ben işim dolayısıyla cok fazla cıkıp avmlerde mouse denemesi yapamıyorum. O yuzden incelemeden etmeden, forumlardaki tavsiyelere guvenerek ilk başta internetten SteelSeries Rival 300 aldım. Fakat eve geldiğimde sonuc husrandı. Mouse'un sensoru olsun, kaplaması vs. cok harika olabilir ancak onemli olan en başta ergonomi arkadaşlar. İsterse her yeri altın kaplama 0 ms gecikmeli supersonik bir mouse yapsınlar, ergonomik olarak elinize oturmuyorsa rahatsız ediyorsa, oyunda performansınızın duşmesinden tutun bilek ve elinizde turlu turlu hastalıklar meydana gelebilir. O yuzden mutlaka ama mutlaka deneyerek alın ne alacaksanız.

Bu hatamın ardından bu sefer uşenmeyip atladım yola cıktım ve bir avmde tek tek aklımdaki tum mouseları denedim. Razer Deathadder Chroma'nın elime uygun olduğunu anladığımda onu almaya karar verdim. Boyut olarak cok fazla farkları olmasa da ergonomik olarak elime daha iyi oturduğundan Razer ile devam ettim.

Karşılaştırma yapacak olursak;

Malzeme Kalitesi :
İki mouse da plastikten imal edilmiş ve oldukca hafifler. Rival 300'un ust kaplaması kaucuk tarzı kaydırmaz bir maddeden yapılmış. Bu cok guzel, hem elinizin terlemesini buyuk olcude engelliyor, hem de terlese dahi kayma yapmıyor. Buna karşın Deathadder Chroma'da ise duz plastik kullanılmış, malesef terlemenin ve kaymanın onune gecemiyor. Kablo kalitelerine gelecek olursak; Razer, orgu kablo kullanmış, bu sayede kırılma, soyulma ve deformasyonlara karşı cok daha dayanıklı bir yapı elde edilmiş, ancak malesef SteelSeries Rival 300'de duz plastik kablo kullanılmış. Rival 300'un yapısal olarak tek eksiği bu bence.

Switchler ve Tuşlar :
İki mouse'ın da sol yanında 2 adet buyuk makro tuşu var, yerleri de hemen hemen aynı. Ancak Razer'ın makro tuşları konum olarak daha iyi bir yerde diyebilirim. Başparmağınızla makro tuşlarına ulaşmak istediğinizde ekstra caba sarfetmenize gerek kalmıyor. Tabiki bu aman aman bir ozellik değil, zaten bir FPS oyuncusu icin ne kadar az tuş, o kadar iyi. Switchler yani mouse klik tuşlarımıza gelecek olursak, Deathadder Chroma resmen dokunmatik gibi, o kadar hafif klikleri var ki alışana kadar arada yanlışlıkla mermi sıkabilirsiniz Ancak alıştıktan sonra oldukca rahat geliyor itiraf edeyim. Rival 300'de ise Deathadder'a nazaran cok daha direncli, basması zor klikler kullanılmış. Kontrol sevenler icin yine bir tercih meselesi olabilir. Ancak alıştıktan sonra 2 mouse'un da sıkıntı yapacağını duşunmuyorum, dediğim gibi ufak detaylar.

Sensor Kalitesi :
İki mouse'u da SteelSeries Qck+ mousepad uzerinde kullandım. Buna dayanarak soyleyebilirim ki Rival 300'un sensoru daha iyi geldi bana gore. Teknik detaylarını bilemiyorum ancak lift-off distance (mouse'ın imleci harekete gecirebilmesi icin mousepad ile arasında bulunması gereken minimum uzaklık) bakımından Rival 300'un bariz bir şekilde daha kucuk lift-off distance'a sahip olduğunu soyleyebilirim. Bu ozellikle duşuk dpi-duşuk sens. kullanan FPS oyuncuları icin cok onemli bir ozellik. Rival 300 neredeyse mousepad ile tamamen temas etmeden hicbir şekilde hareket etmiyor. Razer'da bu ozellik yazılımsal olarak ayarlanabilir hale getirilse de, kalibrasyon ve LOD ayarı en duşuğe getirildiğinde dahi yaklaşık 2mm. kadar bir lift-off distance'a sahip olabiliyor. Benim icin cok problem olmasa da dediğim gibi duşuk sens-duşuk DPI ayarlarıyla oynayan ve LOD'u duşuk bir mouse'a sahip olan kişiler icin biraz sıkıntı olabilir.

Ergonomi :
İki mouse da dunya capında kabul gormuş odullu tasarımlara sahipler. Ancak tabiki de bu demek değildir ki sizin elinize tam olarak oturacak, hicbir rahatsızlık vermeyecek. Yazımın başındaki uyarılarımı tekrarlıyorum ve kesinlikle her ne mouse alırsanız alın once deneyin diyorum.

Uyarılarımızı yaptıktan sonra ergonomik olarak şunu soyleyebilirim, Deathadder ve Rival 300 boyut olarak hemen hemen aynı yapıda. Form olarak da birbirlerine benziyorlar zaten. Deathadder biraz daha yuksek, daha az kıvrımlı ve daha şişman bir mouse. Rival 300 ise hafiften daha uzun ancak Deathadder'a gore daha zayıf, bilek kısmı daha kıvrımlı bir mouse. Ergonomi konusunda taraklı yapıda ellerim olduğu icin Deathadder bana daha kullanışlı geldi. Ancak bu demek değildir ki Rival 300 şoyle kotu boyle pis. Bunlar dediğim gibi subjektif yorumlarımdır. Denemeden karar vermeyiniz !

Yazılım :
Yazılım olarak biri diğerine gore baskındır diyemeyeceğim. Ufak nuanslar var sadece aralarında. Ancak ne iyi ne de kotu yazılımları var. Işıklandırma olarak iki mouse da gokkuşağı gibi renk verebiliyor. Ancak SteelSeries'in yazılımı bu konuda daha detaylı. Orneğin SteelSeries'de istediğiniz renkler arasında istediğiniz hızda geciş yapabilirken, Razer'da on tanımlı renk tayfı arasında default hızda geciş yapılabiliyor. Bunun dışında Razer mousepadler icin kalibrasyon ve LOD ayarını yazılımı sayesinde yapmanıza imkan sağlıyor ancak SteelSeries'de boyle bir ozellik bulunmamakta. StellSeries'de bulunan bir diğer ozellik ise Angle Snapping dediğimiz, lineer hareket yardımcısının bulunması. Technopat ekibinin yanılmıyorsam bu konuyla alakalı bir videosu bulunmakta, detaylı bilgi edinmek isteyenler oraya da goz atabilir. Ancak Razer'da Angle Snapping ozelliği bulunmamakta.

Fiyat :
Evet gelelim dananın kuyruğunun koptuğu yere. Deathadder Chroma ve Rival 300'un yurtici fiyatlarına bakacak olursak, Rival 300'u internette an itibariyle 60-70 dolar yani Turk Lirasıyla 200 TL civarına satın alabilmek mumkun. DeathAdder ise malesef en duşuk 80-90 dolar civarında seyrediyor gozlemlediğim kadarıyla. Tabi bu fiyatlar avmlerde veya fiziksel mağazalarda neredeyse katlanarak artıyor ancak yurticinden alınacak olursa Rival 300'un 60-70 dolarlık etiketine, "ehh, verilebilir" diyebilirim. Ama Deathadder'ın 80-90 dolarlık fiyatının ise kesinlikle ve kesinlikle şişirme olduğunu duşunuyorum. Eğer Deathadder alacaksanız ve sabrınız varsa tavsiyem amazon'daki indirimleri takip etmeniz yonunde olacaktır. Zaman zaman 40-50 dolar civarına getirtme şansınız olabiliyor ve yurtici fiyatlarıyla kıyas kabul etmeyecek kadar uyguna gelmiş oluyor.

İki mouse icin aklıma gelenler bu kadar şimdilik hoşcakalın !