E5 2699 V4 işlemci ASUS X99-M WS/SE anakart G.Skill Ripjaws V 4x16 GB bellek İki adet Sapphire Vega 64 Liquid ekran kartı Samsung 970 Evo V-NAND 512 GB NVMe SSD Samsung 860 QVO 2x1TB SATA SSD Toshiba P300 2x2TB HDD Phanteks Enthoo EVOLV mATX kasa Corsair AX 1600I guc kaynağı Corsair H115I Platinum sıvı soğutma
Haydi incelememize başlayalım.
Sistemin ana işlem gucu, Xeon E5 2699 V4 işlemcisinden geliyor. 14nm uretim teknolojisiyle uretilen, 22 cekirdek ve 44 iş parcacığına sahip olan işlemci Broadwell-E ailesine mensup. Guncel i9 9980XE ve Ryzen 9 3950X gibi işlemcilere kafa tutabilen 2699 v4, LGA2011-3 soketiyle uyumlu. İşlemci Cinebench R15 tekil cekirdek testinde 150, Cinebench R15 coklu cekirdek testinde 3250, Geekbench 3 tekil cekirdek testinde 4230, Geekbench 3 coklu cekirdek testinde de 83000 puan alabilmekte. Bu da guncel rakiplerine oranla tekil cekirdek performansında daha zayıf olduğunun bir gostergesi.
Sistem, ASUS X99-M WS/SE anakartın ustunde yukseliyor. Anakartın esas ozelliği Micro ATX yapıda olması. Buyuk kardeşlerine gore en buyuk eksikliği 4 RAM slotuna sahip olması ve Realtek ALC1150 codec kullanması (gerci bu codec de iyi). Bunların dışında gırtlak dolu bir anakart; 3x3 Dual Band AC Wi-Fi, Bluetooth 4.0, USB3.1 Gen2 Type-C, SLI-CrossfireX desteği, Dual PCI-e 2.0 M.2, 8xSATA 6 GB/s (5, 6, 7, 8 PCI-e 3.0 X4), Intel I-210-AT/LM Ethernet (cift Gigabit port), S/PDIF, Japon ses kapasitorleri, DTS, ilave ASMedia USB kontrolcu, PIKE SAS kontrolcu kit desteği, bilgisayar kapalıyken hızlı şarj, Q-LED, Bluetooth hata ayıklama, BIOS Flashback, 128MB BIOS, EMI koruma gibi ozellikleri var. Ayrıca faz soğutması da ısı borulu tip. RGB kontrolcusu olsaymış iyi olur muş ancak bunun bir iş istasyonu olduğunu goz onunde bulundurarak eksiklik olarak kabul etmiyorum.
Sistemin anlık bellek ihtiyacı 4x16 GB, toplam 64 GB G.Skill Ripjaws V 3600MHz bellek tarafından karşılanmakta. İkisi siyah, ikisi fume olan (isterseniz gumuş, kırmızı ve mavi renkle de tercih edebilirsiniz) bellekler sistemimizde 3200MHz CL14 (?) Olarak calışıyor. Bu belleklerin Samsung B-DIE zarla uretildiğini de belirteyim.
Gelelim en heyecanlı konuya: Ekran kartı. Sistemde iki adet Sapphire Vega 64 LC ekran kartı gorev yapıyor. Bu kart (tek kart-stok) duz Vega 64'ten oyunlarda yaklaşık %10-15 daha ustun. Aluminyum govdeye sahip olan kartın 120mm fanlı AiO soğutucusu ve kırmızı ışıklı detayları bulunmakta. Kartların 2x8GB HBM2 belleği bulunduğunu da ekleyeyim. Kart CrossFire acıkken ve biraz OC'luyken 3DMark Time SPY testinde 15500 puan, Unigine Superposition testinde 15200 puan alıyorum. Bu skorla Titan RTX'i az bir farkla sollasa da oyunlarda cift kart dezavantajından dolayı RTX2080 Ti'nin hafif altında bir performans sergiliyor, hatta optimizasyonu cok iyi olmayan oyunlarda RTX2080S seviyesine duşuyor.
Sistemde depolama olarak Samsung 970 Evo 512 GB ve iki adet 860 QVO 1TB SSD bulunuyor. V-NAND yapılı ve Phoenix kontrolculu 970 Evo, normalde ATTO ve CrystalDiskMark'ta kullandığı arayuzun sınırlarına dayanmakta. Benim sistemde bu hızdan yararlanmak icin ( M.2 slotu 10 Gbps destekliyor) riser kabloya PCI-e M.2 donuşturucu bağlayarak kullanıyorum, yalnız ekran kartı kablonun ustune geldiği icin kasayı taşırken kablo zedelenebilir. Ayrıca 860 QVO'nun da performansının gayet iyi olduğunu belirteyim. Ayrıca bu SSD'lerin yanında 7200RPM hızında calışan iki adet Toshiba P300 HDD'de veri depoluyor.
Corsair AX 1600I PSU, sisteme guc sağlamakla yukumlu. Dijital olarak kontrol edilebilen guc kaynağının en can alıcı ozelliği galyum nitrit transistorlere sahip olması. Dahili test modulune ve GaN Totem Pole PFC ozelliğine (Bu ne ki? Belki @ali Rιza biliyordur.) sahip olduğunu da ekleyeyim. PSU'-
Sistem, Phanteks Evolv mATX kasanın icinde toplu vaziyette. Kasa Mini Tower yapıda ancak yuksekliği benim Pure Steel'e yakın, ayrıca ondan daha geniş. Sıvı soğutma ile kullanacaklar icin muazzam - hem uste hem de one radyator takılabiliyor ayrıca kutudan rezervuar aparatı cıkıyor. Dahili kablolama cırt-cırtlarına sahip olması, on ve ust panelinin plastik değil alu miyumdan imal edilmiş olması, on panelde kucuk bir RGB ışık bulunması ve acma duğmesinin RGB ışıklı olması, dahili toz filtreleri
Luks arabalardaki eşya gozleri gibi acılan I/O kapağı gibi kalite ayrıntıları ve en onemlisi karartılmış camların menteşeli ve mıknatıslı olması bu kasayı mukemmel yapıyor.
Not: Buraya koyduğum resimler temsili, rengi gercekte tam olarak siyah değil, antrasit gibi (ozellikle guneşte). Ustteki kendi cekimim olan resim renk konusunda fikir verebilir.
Son olarak sistemde kullanılan soğutma bileşenlerine değineyim: İşlemci soğutması olarak RGB aydınlatmalı EKWB EK-KIT P360 RGB kit bulunuyor. Bu kitin radyatoru kasanın on tarafında bulunuyor. Ayrıca sistemde egzoz fanı ve ekran kartı radyatorleri icin Phanteks Halos RGB fan cerceveleri ve iki adet RGB şerit de bulunuyor.
Son olarak, sistemin maliyetine değineyim. Bu sistem bize 10, 250TL'ye geldi Halos cerceveler haric. Bence sunduğu performansa gore gayet makul bir fiyat. Umarım benim de boyle bir bilgisayarım olur, gerci Buyuk Fryzen her istediğimde veriyor bana. Sizin de goruşlerinizi mutlaka bekliyorum.
Dosya Ekleri