2018 yılında almış olduğum Dell Inspiron 15 7000 serisi oyuncu Laptop'umun neredeyse 2 yıllık kullanıcı deneyimimi sizlerle paylaşmak istedim, umarım sizin icin faydalı olur.
Oncelikle bilgisayarın ozelliklerinden bahsedelim.
İcerisinde:
İşlemci: Intel Core i7-7700HQ. İşlemci hızı: 2.80 GHz. Cekirdek sayısı: Dort (4) Sistem belleği: 16 GB. Sabit disk (HDD): 1TB. SSD: 256 GB. İşletim sistemi: Windows 10. Ekran kartı: NVIDIA GeForce GTX1050 Ti 4 GB GDDR5. ekran: Full HD 1920X1080 /15.6" IPS Bulunmaktadır.
Bilgisayarı ne amacla kullandığıma vs. gecmeden once tasarımdan bahsedelim. Bence sade ve şık bir tasarıma sahip(fotoğraflarına bakabilirsiniz). Yukseklik: 24, 95mm, genişlik: 389mm, derinlik: 274, 7mm ve FHD dokunmatik olmayan ekran ağırlığı: 2, 65KG. Şimdi gelelim bilgisayarı ne amacla kullandığıma ve ne gibi tecrubeler yaşadığıma. Oncelikle belirtmek isterim ki Elektrik/Elektronik muh. 3.sınıf oğrencisiyim ve bu bilgisayar tamamen gunluk kullanımım icin. Genellikle muhendislik programları (benim icin: Auto Cad, proteus, ltspice, Matlab, vs code ve diğer IDE'ler) ve hard Core olmasam da oyun oynamak (CS:GO, DotA 2, diablo 3, R6) icin kullandım bu bilgisayarı. Aldığım anda olmasa da zamanla bana en cok sorun cıkartan şey maalesef işlemci oldu. İcinde bulunan işlemci "kabylake" mimarili, 14nm boyutunda, 4 cekirdekli, 8 iş parcacıklı, temel frekansı 2.8 GHz ve Turbo ile 3.8 GHz'ye cıkan performanslı bir işlemci(bkz:Intel® Core™ i7-7700HQ İşlemci (6M Onbellek, 3,80 GHz'e kadar) Urun Teknik Ozellikleri). Ancak sorun şu ki bu işlemci cok fazla ısınıyor! Ozellikle oyun oynamak icin bu "Gaming" laptopu satın aldığınızda buna sinirlenebilirsiniz zira oyun oynarken işlemci kendini soğutmak icin frekansını duşurup FPS droplara sebebiyet verebiliyor(bu konuda daha onceden Technopat Sosyal'de acmış olduğum konu mevcut isteyene atabilirim). Bunu bir nebze de olsa ancak "undervolt" yaparak cozebildim ama mukemmel konuma geldiği soylenemez bence(bunun icin de acılmış konuşmalar mevcut). Onun haricinde bir sorun yaşayacağınız sanmam. Gelelim ekran kartına. Ekran kartı bana gore gayet tatminkar. GTX 1050 Ti 4 GB benim icin gunluk kullanımda gayet iş goruyor fakat ağır işler yaptığım pek soylenemez(yine de AutoCAD kullanırken bazı ozellikleri actığımda cok nadiren ufak tefek donmalar yaşadım.). Yani eğer yazdıklarımdan daha fazla ekran kartı kullanımı gerektirecek uygulamalar kullanırsanız ya da işlemler yaparsanız ne olacağına dair cok fazla bir fikrim yok ancak tahminimce bir sorun cıkartmayabilir(Benchmark testlerine vs. internetten bu konu icin goz atmanızı tavsiye ederim.).Zaten herkesin bildiği bir ekran kartı olduğu icin bence cok fazla soylenecek bir şey yok bu konuda. RAM'lere gelirsek eğer bence 16 GB DDR4 olan RAM'ler 2400 MHz hızında calışmakta ve benim icin yeterli. Eğer 3000 MHz olması gerek derseniz başla bir laptop bakmanız gerekecek. HDD ve SSD kısımlarına gelecek olursak SSD performansı beni gayet mutlu ediyor, yani benim gibi biri icin yeteri kadar hızlı. HDD derseniz zaten 1TB, hafıza konusunda sıkıntı yaşayacağınızı pek sanmam. Ayrıca kullanılan ekranda 15.6" Full HD IPS bir ekran. Son olarak ben aldığımda(09/2018) 7.200 TL idi bu bilgisayar Vatan'da. Şu an fiyatlarında muhtemelen değişiklik olmuştur. Okuduğunuz zamana gore tekrar kontrol etmenizi tavsiye ederim.
Yorumlarım:
1) Bence 2020 yılı icerisinde bu bilgisayarla aynı paraya daha iyi ve guncel bir Monster bilgisayar alınabilir. Zamanında fiyatı ve ozellikleri iyi diye almıştım ben şu an muhtemelen başka bakarım(Dell markasından dolayı fiyatları biraz daha pahalı olabilir piyasa gore zira Alienware markası bana gore oyuncu bilgisayarlarının şahıdır.)
2) Işlemci problemleri en azından beni gercekten uğraştırdı ve ben bir şeylerle uğraşmayı sevdiğim icin cok sorun olmadı ancak siz boyle değilseniz bıktırabilir.
3) Unutmadan klavyesi arkadan aydınlatmalı bir klavye ancak tek renk(beyaz). RGB vs. istiyorsanız maalesef bunda yok.
4)Eğer uygun fiyata bulabilirseniz kesinlikle bakmanızı tavsiye ederim ancak bundan sonraki en kısa zamanda şahsen Mac ailesine gececeğimi de bildirmek isterim.
Sorularınız olursa lutfen sorunuz cunku bilgi paylaştıkca guzeldir benim icin.
Okuduğunuz icin teşekkur ederim ve hoşunuza gittiyse beğen butonuna basarsanız cok sevinirim.
-Berat.

Dosya Ekleri