Merhabalar, dostlar bugunku inceleme konumuz tenda V1200 1 haftalık ev ici kullanım detaylarımı ileteceğim artılarını eksilerini belirteceğim.
Oncelikle eski modemim ZyXEL VMG3312-B10A ona nazaran ne gibi artılar sağladı onlardanda bahsedeceğim.
İlk olarak beni en etkileyen yanı Wi-Fi cekim kuvveti eski modemimdeki antensizliğin benden ne goturduğunu oldukca net bir şekilde anladım 1 haftada bir daha antensiz bir modem almam muhtemel.
İlk defa 5GHz destekli bir modem kullandım sadece telefonumda AC desteği olduğu icin testlerimi sadece onla yapabildim onda da ust sınır 433mb/s şeklindeydi o yuzden tam olarak da zorlayamadım. Cekim kuvvetine gelirsek daha onceki modemimin 2.4GHz'daki cekim kuvvetiyle neredeyse aynı ancak %20-30 ceken yerlerde beamforming+ teknolojisinin getirisi sanırsam 30 saniye sonra falan %50-60'lara varan bir cekim elde ediyorsunuz bu guzel bir şey. Ancak oyle cok profesyonel bir modem kullanıcısı değilim NAT sunucum falanda olmadığı icin diğer getirilerini hesaplamadım acıkcası.
Chipseti hepimizin bildiği gibi Broadcom ve bu benim tercihimde buyuk rol oynadı selefi TP-Link VR400 ile arasında kalmıştım 5GHz'e bunda 2 anten baktığı icin biraz buna yaklaşmıştım almaya yakın.
2.4GHz bandına gelirsek cekim gucu inanılmaz iyi ben ondan şahsen cok memnun kaldım. Benim modem değiştirmemdeki en buyuk sebep kardeşimin odası ust katta ve daha onceki modemim 1-2 diş cekiyordu tabii bu da maksimum 10mb/s hız almasını sağlıyordu normal internetim 68mb/s olmasına karşın bana siz 30 alıyorsunuz falan diye sorduğunda alt katta hız bu demeye korkuyordum Şimdi ise onun odasında 3-4 diş cekiyor ve aldığı hız arada 3 duvar ve kat arası kiriş kolonlarında etkisiyle 30mb/s civarı şu an inanılmaz memnun doğal olarak bende memnun kaldım.
Testlerimi ilk olarak kendi odamda yaptım modemle aram ortalama 7-8 metre gibi bir mesefa ve bir duvar modem bulunduğu odanın diğer ucunda ben ise benim odamın diğer ucundayım. 2.4GHz ve 5GHz teslerini yaptım cekim guclerine gore ve ekran goruntusu aldım.

1 Duvarın neredeyse modem cekimine hicbir etkisi olmadı %99 gibi bir değerle cekti ve hızlar oldukca tatminkardı. Bu arada 5GHz'in butun ayarları otoda 2.4GHz'in band genişliği ayarı 20MHz'de cunku ben kendim PC'de ethernet telefonda ise 5GHz bandını kullanıyorum. Ust katta sorun olmasın iyi ceksin birazda hızdan feragat etsin kafasındayım. Cunku diğer modem surekli internet koparıyordu bunda 1 haftadır tık demedi.
Testlerime sonra evde ozerk bolge gibi olan diğer modemimle Wi-Fi hic cekmeyen yer olan banyoya geciş yaptım dedim 5GHz cekmesin sorun olmaz banyoda en fazla duş alırken muzik dinliyorum onda da zaten yuksek hıza ihtiyac yok dedim cunku fayansların ve 3 duvarın etkisi buyuktu modemede yaklaşık 10 metre gibi bir mesafesi vardı kuş bakışı şeklinde. 2.4GHz ve 5GHz bandında testleri yaptım ve ekran goruntulerini aldım.

Testlerde banyoda 5GHz'in cekmesi oldukca şaşırttı beamforming+ iyi calıştı resmen ilk actığımda %20'lerde actı sonra %35'e cıkardı 30 saniye icinde cekim gucunu ve hızıda oldukca iyiydi.
2.4GHz'e gelecek olursak zaten şaşkınlığım iyice arttı cunku ben diğer modemimle neredeyse hic cekmiyordu yani internette gezinmek imkansızdı bunda resmen normal bir yermiş edasıyla cekti ve tabiri caizse catır catır internete girdim.
Modem arayışına girdiğimde ilk tercihim burada da konu acmıştım zaten Wi-Fi ceksin gerisi her şey benim icin 2. ve 3. plandaydı.
2. isteğim stabillikti diğer modemimde inanılmaz dalgalanmalar oluyordu ve 2-3 gunde bir modem sapıtıyor ve reset atıyordum modeme. Haftada 2-3 defada internet kopuyor reset atmadanda kendine gelmiyordu. Tabiki bunlar ortalama değerler 10 defada koptuğu olmuştu bunda internet sağlayıcımında etkisi olabilir ben ortalama değeri soyleyim. İnternet sağlayıcım NetSpeed bu arada.
3. istediğim ise modem arayuzuydu burada modem Keenetic'e gore ozellikle bayağı bir guduk kalmış yalan yok ayrıca telefon uygulaması olmamasıda ayrı bir eksi bir uygulama var ancak onlar sadece routerlarda calışıyormuş benim modemi hic gormedi. Bu arada modemde cok ozellik var ancak kullanabilmek icin epey kurcalamanız ve biraz bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Gorduğum kadarıyla Keenetic Extra'da kullanım oldukca kolay ve mobil uygulamasıda tatminkar hakkını yemeyeyim.
Şimdi artıları eksilerine gelecek olursak;
Artıları:
Wi-Fi cekim gucu beni inanılmaz tatmin etti. Beamforming+ guzel bir teknolojiymiş 5GHz bandında calışıyor sadece.
Stabillik şu an 10 numara hic kopma dalgalanma yaşamadım yonganın ne kadar onemli olduğunu anlamış oldum.
Tasarımıda hoşuma gitmedi desem ayıp ederim şık duruyor urun.
Fiyatı selefi VR400'den şu an yaklaşık 100-150 lira arası daha ucuz.
Eksileri:
Uygulama olmayışı ve modem arayuz kullanımı.
Diğer modemimle aynı derecede ısınıyor yeni bir teknoloji olduğu icin daha serin calışmasını beklerdim.(Ona da bir duşuncem var bakalım yakında )
Bu arada evim 240 metrekare yani biraz buyuk bir ev 2.4GHz evin her yerinde cok rahat internete girmeme olanak sağlıyor. 5GHz'de ise ilk ve ikinci katta sorun yok ancak terasın en sonunda cekmiyor maalesef zaten boyle bir beklentim yok 2.4GHz'de rahatım yani.
Genele bakılırsa urun fiyat performans bakımından beni oldukca tatmin etti bir de mobil uygulama yaparlarsa super olabilir. Şu anlık tum sorunlarımı cozdu benim gibi Wi-Fi cekim gucunden ve dalgalanmalardan muzdaripseniz oneririm. Her urunde olduğu gibi bu urununde beğenenleri beğenmeyenleri mevcut saygı duymak gerek ancak teknolojide her şey birazda butceye bakıyor ne kadar ekmek o kadar kofte yani. Benim gibi ne istediğinizi bilirseniz daha rahat sonuca varabilirsiniz.
Son olarak ethernetten direk aldığım hızıda yansıtayım karşılaştırmalar icin: