Herkese merhaba. Yaklaşık 3 haftadır kullandığım Anker Soundcore Strike 3 7.1 kulaklığı incelemek istiyorum.

Kulaklığı Hepsiburada ’dan indirim ile 300 TL civarına almıştım. Şu an itibariyle 500 TL fiyat etiketiyle satılmakta. Başlamadan once kendilerine teşekkur etmek istiyorum zira boyle yoğun bir donemde 2 gunde kargomun elime ulaşması beni şaşırtarak memnun etti diyebilirim.

Kulaklık ararken esas amacım gunluk kullanım ve muzik dinlemekle beraber ara sıra Discord uzerinden arkadaşlarımla rahatlıkla sohbet edip bazen oyun oynayabilmek. Kısacası idare edecek bir mikrofon ile muzik icin iyi bir ses kalitesi bekleyen biri olarak bu kulaklığı inceliyorum, onu belirteyim.

Kutu iceriği ve yerleşimleri oldukca guzel, bunu cok beğendim.

Once kağıt ustundeki verilerden başlayıp ardından kendi gozlemlerimi aktarmak istiyorum.

Kulaklık bildiğiniz uzere kulak ustu bir kulaklık. Mikrofona da sahip, benim icin bir anlam ifade etmese de oyuncu kulaklığı olarak gectiğini belirteyim. Jak değil USB bağlantıya sahip, kendi uzerinde ses kartı mevcut. Sanal 7.1 ses desteğine sahip. IPX5 sertifikalı cıkarılabilir bir mikrofona sahip, boylece mikrofona tukuruk vs. gitmesi durumunda mikrofonun arızalanmasının onune gecilmesi hedeflenmiş. Onemsemiyor olsam da bazılarının hoşuna gidebilir, tek renkli, mavi bir aydınlatması mevcut. Tanıtılırken reklamı yapılan bir konu da soğutma jelli olması. Yazının ilerleyen noktalarında hepsi hakkında kendi yorumlarımı aktaracağım.

Surucu:52 mmFrekans Aralığı:20 Hz-20 KHzEmpedans:32 Ω +/-% 15Hassasiyet:1 KHz'de 113 dB +/- 3 dBKablo Uzunluğu:1.7 mYaklaşık. Ağırlık:420 gMikrofon Yonu:Tek Yonlu
Bu verilerin kaynağı: Anker Turkiye |

Gelelim kendi yorumlarıma. İlk olarak ses kalitesi ile başlamak istiyorum. Ben bu kulaklığı ozellikle muzik dinlemek icin aldım, bu tarz bir urune yonelmemin aslında tek sebebi mikrofonlu olmasıydı. Yazılımı da yukler yuklemez ekolayzır ayarını “Muzik” moduna aldım zaten. Kendi kullanımımda ses kalitesini beğendiğimi soyleyebilirim. Gayet yeterli buldum, hatta onceki Philips SHM1900 kulaklığımdan sonra bas neymiş onu anladım resmen, ki pek bas ağırlıklı muzikler dinlemem; ona rağmen. Gayet hoşuma gitti. Ses seviyesini de yeterli buldum. Yalıtım da aynı şekilde iyi diyebilirim. İceri pek ses almıyor ancak dışarı yuksek sesli kullanımlarda biraz ses verdiğini belirtmeliyim. Sanal 7.1 icinse maalesef pek yorum yapamayacağım zira fazla rekabetci oyun oynayan, ses kasan biri değilim. Denemek icin CS:GO ’da test ettim ancak pek bir şey anlamadım, seslerin geldiği konumları tespit edebiliyorum gibi ama inanın kapattığımda da cok kritik bir fark hissedemedim. Ama dediğim gibi bu benden kaynaklı biraz da.

Mikrofonla devam etmek istiyorum. Bu konuda iyi yorumlar yapamayacağım. Maalesef arkaplanda inanılmaz bir gurultu mevcut, o meşhur motor gibi olan ses. Bu beni bayağı uzdu diyebilirim. Neyse ki Discord gerekli ayarı yaptıktan sonra bu sesi tamamen silebiliyor, cok dert olmuyor. Yine bir nokta daha, mikrofon ağzınıza biraz yakın dursun butun nefes alma-verme seslerini alıyor. Bu da kotu noktalardan birisi. Ancak eğer mikrofonu biraz aşağı cekip cenenize yaslarsanız nefes seslerini almıyor, aklınızda bulunsun. Bir diğer yontem ise mikrofonu uzağa alıp mikrofon sesini arttırmak. Ancak bu da arkaplan sesinin de inanılmaz yukselmesiyle sonuclanıyor. Discord gibi bu sesi silebilen programlar kullanıyorsanız bu da guzel bir yontem olabiliyor yine de.

Malzeme kalitesine de değinirsem fena değil diyebilirim. En nihayetinde plastik işte ancak kaliteli bir plastik. Kolay kolay kırılacağa benzemiyor. Zaten ağır da aynı zamanda. Kablo ise orgulu, işte benim en beğendiğim noktası. Bu zamana kadar cok kulaklık kablosu haşat etmiş biri olarak bu benim cok sevdiğim bir nokta, zaten bu kulaklığı tercih etmemde etkili olan ozelliklerinden biri de buydu.

Gelelim konfora. Ben gayet konforlu buldum. Yalnız şunu belirteyim, kulaklık bayağı ağır. Gercekten ağır. İlk başta taktığınız ilk anlarda bu rahatsız ederken sonradan alışıyorsunuz. Zaten ustte rahat bir yastığı olduğu icin uzun kullanımlarda dahi ağırlığı hissetmiyorsunuz. Yalnız kafamı eğip bir sure telefona bakayım dersem boynumu cok zorluyor bu ağırlık. Bunun dışında aşağı yukarı oynayan bir yapı ile oldukca rahat. Hafızalı yastıkları gayet konforlu. Kenarları deri fakat kulak cevresine temas eden yuzey kumaş ki inanılmaz rahat hissettiriyor. Zaten tanıtıldığı uzere bu yastıklar aslında jelli, soğutma jelli.

(Bu parcaların arkasına plastiğe sertce carpmasını engellemek icin lastik parcalar yerleştirilmiş, bu gibi ufak detaylar urunleri kaliteli kılan detaylar.)

Geliyorum soğutma jeli konusuna. Bu ozelliği bayağı one cıkarılmış. Peki, etkili mi? Etkili olduğunu soylemekle beraber bu kadar abartılması gereken bir olay değil bana gore. Uzun kullanımlarda terletmiyor ancak henuz havalar yeterince sıcak olmadığından şu an zaten coğu kulaklık bu konuda sıkıntı cıkarmıyor. Esas olayını yazın goreceğiz. Burada soğutma jeli denen olay da muhtemelen ısı transferi yuksek veya oz ısısı yuksek bir malzemeden ibaret, yani HP ’nin bir kulaklığındaki gibi aktif bir soğutma sistemi yok. Ancak o kadarı da bence fazlasıyla abartı ve maliyetten başka bir şey değil. Bunca yorumumdan sonra bu sistemin başka kulaklıklara da yayılmasını temenni ederim.

Ses kartına gelelim, anakartımda SupremeFX gibi kaliteli bir yonga varken USB kulaklık almaya cekiniyordum, ozellikle parazit gibi olaylardan korkuyordum ancak neyse ki oyle bir problem yok. Gayet guzel ses veriyor. Tek sıkıntısı dip ses var, evet maalesef var. Hicbir şey calmıyorken dikkat ettiğinizde fark edebiliyorsunuz. Keşke olmasaydı demekle birlikte benim icin cok buyuk dert değil ancak takan arkadaşlara uyarım, boyle durumlardan rahatsız oluyorsanız almayın.

Kontrol bolmesinde mikrofonu kapatıp acmak icin ve 7.1 ozelliğini etkinleştirip devre dışı bırakmak icin iki adet switch var, yan tarafta ise ses seviyesini ayarlamak icin bir ayar yeri. Mikrofonun buradan acılıp kapatılması cok iyi bir ozellik ancak 7.1 bana kalırsa yazılım ustunden acılıp kapatılabilirdi, bunu biraz anlamsız buldum. Mikrofonu actığınızda mikrofonun ucundaki LED yeşil renk, kapattığınızda ise kırmızı renk yanıyor. Yan taraftaki ses ayarı serbestce donen bir yapıya değil yaylı bir yapıya sahip. Yukarı ittirdiğinizde sesi acıyor, aşağı cektiğinizde de doğal olarak kısıyor. Bıraktığınızda da ortaya donuyor. Hoş olmuş. Bir diğer farklılığı ise sesi kendi uzerinden acıp kapatmıyor, doğrudan sistem sesini, Windows ’un sesini yukseltip kısıyor. Bu hoş. Yalnız eleştirmek istediğim nokta bu kontrol sisteminin kablo uzerinde cok aşağıda olması. Kulaklık kafanızda takılıyken bu tarz yuzeylerin goğsunuzun oralarda olmasını beklersiniz, bu ise otururken dizimin hizasında. Cok sacma olmuş.

Yazılımına gelelim, Anker bu piyasada yeni olduğundan yazılımı da yeni haliyle. Bu nedenle yazılım icin iyi diyebilirim. Kullanışlı, sade ve tasarımı guzel. Ancak yetersiz; 7.1 testi, mikrofon ayarı ve basit bir ekolayzır ile iş bitmemeli. Ne kendi yazılımının arayuzunde ne de Windows icinden ses ayarlarında mikrofon icin gurultu engelleme gibi ozelliklerin bulunduğu “Geliştirmeler” gibi bir kısım mevcut değil. Eğer olsaydı en azından mikrofon arka plan sesini silseydi gercekten iyi not verecektim. Umuyorum ki ileride bu ozelliği ekleyebilirler.

Avantajları:
Ses kalitesi oldukca iyi Yalıtımı guzel Gayet konforlu, kulaklık pedleri soğutma jeli ile dolu olduğundan terletme acısından da başarılı
Dezavantajları:
Arkada hafif bir dip ses mevcut Mikrofonun yuksek arka plan gurultusune sahip olmakla beraber nefes seslerini de fazla alıyor Ağır bir kulaklık
Ozet gececek olursam; ses kalitesini “muzik dinlemek icin” oldukca beğendim. Gayet iyi ses veriyor. Dip ses olması haricinde verdiği sesten memnunum. Malzeme kalitesi iyi, kablosu da orgulu kablo. Mikrofonu icin sesi iyi alsa da arkaplan gurultusu olması ve nefes benzeri sesleri de fazlasıyla almasıyla iyi yorumlar yapamıyorum. Discord gibi uygulamaların gurultu engelleme sistemi ile iyi denebilecek ses iletimi sağlayabiliyoruz ancak. Konfor konusunda ağır olsa da rahat buldum. Kısacası benim aldığım 300 TL gibi bir fiyatta aynı fiyattaki rakiplerine bakınca tercihlere de bağlı olarak alınabilir olduğunu duşunuyorum. 500 TL icinse daha iyi modeller bulunabilir. Anker gibi bir firmanın 500 TL ’lik bir urunu bana gore bundan fazlasını sunmalıydı.

Okuduğunuz icin teşekkur ederim. Aklınıza takılan bir nokta, merak ettiğiniz bir şey varsa cevaplamaktan mutlu olurum.