Muzik produksiyon amaclı olarak kurduğum sistemin bilhassa Kontakt uzerinden calışan devasa boyutlu muzik kutuphaneleri karşısında zayıf kalması nedeniyle aynı SSD'den bir tane daha alıp RAID0 yapmak istedim. RAID oncesi merak ettiğim konular, cevapları ve test sonucları aşağıdaki gibidir.
RAID0 her kullanıcı icin gerekli bir şey midir?
Gereklilik uzerinden baktığınızda, bolca paranız ya da ozel zevkleriniz olmadığı surece, hele ki bilgisayarı kullanma amacınız belirli programlar ve oyunla ile sınırlıysa hic gereği olmadığını duşunuyorum. Her zaman soylendiği gibi, tek bir SSD (ozellikle de 850 EVO) kendi başına zaten hızlı bir depolama aracı. RAID0 elbette ki biraz gaza basıyor; ancak ne Windows'un, ne programların acılışı, ne de oyun bolumlerinin yuklenmesi acısından devasa boyutta, etkileyici bir fark yaratmıyor.
VSTi kullanımı ve Kontakt Player acısından RAID0 gerekli mi?
Gun boyunca defalarca aynı ses orneklerini ve kutuphanelerini yuklemeniz ya da yuzlerce patch arasından uygun olanını bulmanız gerekiyorsa kesinlikle evet.
Bu noktada salt bilgisayar merakı, kullanım rahatlığı vb. uzerinden değil de en basit şekliyle mesai saati uzerinden gidelim: Ozellikle NI, CineSamples, OrchestralTools vb. kutuphanelerin, sadece tek bir kanalda ortalama 0,5GB veriyi SSD'den alıp RAM'lere yuklemesi soz konusuysa ve sizin template'inizde bu kanaldan 50 tane varsa, duşurduğunuz mesai suresini gun/hafta/ay olarak hesaplayın ve farkı gorun derim.
EVO serisinin RAID konusunda bir sıkıntısı var mı?
Konfigurasyonu ASUS Z170-A uzerinde yaptığımı en başta belirteyim. Ne BIOS ayarları sırasında, ne Windows kurulumunda ne de kullanım sırasında hicbir sorunla karşılaşmadım. Faydalandığım RAID0 kılavuzunun video bağlantısını aşağıda paylaşacağım.
TEST SONUCLARI
1. SSD (250 GB Samsung 850 EVO)
2. SSD (250 GB Samsung 850 EVO)
RAID0 Sonrası
Kullandığım Sistem
İ7 6700K Tabanlı Sistem İncelemesi
ASUS Z170-A icin RAID0 Kılavuzu