Monitoru Vatan Bilgisayar'dan, mağazadan aldım. Ozellikle mağazadan almak istedim zira olu piksel cıkabiliyor. Oyle de oldu. İlk pakette olu piksel cıktı ve başka bir paketi denedik. İkinci pakette olu piksel cıkmadı. Monitor konusunda Vatan Bilgisayar'ı onerebilirim, 3 monitor aldım bu zamana kadar Vatan'dan ve hizmetleri guzeldi.
Dell'in Ultrasharp U serisi ya da P serisi vardı aklımda aslında. Fakat U serisini hem cok pahalı hem de benim icin gereksiz buldum. Zira profesyonel bir kullanıcı değilim. P serisi ise olduğundan pahalıya satılıyor ve panel olarak o kadar da iyi değil anladığım kadarıyla. Sadece ergonomik acıdan rahat bir monitordu, fakat internet uzerinden almak istemedim. Samsung'un LS27R750QEMXUF modelini de duşundum ama hem port ve VESA imkanının kısıtlı olması hem de VA panel beni caydırdı.
En başından oyuncu monitor almamayı aklıma koymuştum zira bu fiyat bandında goruntu kaliteleri iyi olmuyor. Technopat'ın ViewSonic'in bu modelini incelediği videoyu gordum ve hoşuma gitti. Araştırmalarım sonucu da almaya karar verdim.
Urunun teknik ozellikleri:
Monitor Boyutu: 32”W (31,5” İzlenebilir)
Panel Teknolojisi: SuperClear® IPS TFT LCD
Cozunurluk: 2560 x 1440
Goruntu Alanı: 698.11mm (Y) x 392.68mm (D)
En Boy Oranı: 16:9
Parlaklık: 250 cd/m2 (Tip)
Kontrast Oranı: 1200 :1 (tip.)
Dinamik KontrastOranı: 80.000.000:1
İzleme Acısı: 178 derece / 178 derece (Tip)
Tepki Suresi: 4ms (Griden Griye)
Renkler: 1,07 Milyar renk (10 bit renk derinliği)
Renk Gamı: NTSC'nin %75'i (Tip)
Panel Yuzeyi: Yansıtmasız tur, Sert kaplama (3H), Pus %25
Piksel Aralığı: 0.273mm (Y) x 0.273mm (D)
2 adet 2 W hoparlor
Tuketim: 43W
Optimize: 41W
Koruma: 36W
One arkaya yatırma: 15 ~ -4 derece
Stand ile fiziksel boyut (mm): 712,89mm (G) x 503,87mm (Y) x 230mm (D)
Stand olmadan fiziksel boyut (mm): 712,89mm (G) x 416,4mm (Y) x 38,2mm (D)
Paket (mm): 785mm (G) x 498mm (Y) x 112mm (D)
Stand ile net ağırlık (kg): 6,2kg
Stand olmadan net ağırlık (kg): 5,6kg
Brut (kg): 8,2kg
Genişletmek icin tıkla...
Urunun kutu iceriği:
LCD Ekran
Ekran Ayağı
Ayak Kolu
Tornavida
Guc Kablosu
HDMI Kablosu
Hızlı Başlangıc Kılavuzu
Urunun bağlantı noktaları
2 adet HDMI 1.4
1 adet DisplayPort 1.2
1 adet MiniDP 1.2
3.5mm ses cıkışı
24 inc ve FHD bir monitorden, 32 inc ve 2K bir monitore gecmek gercekten fark ediliyor. 32 inc buyuk bir ekran. Masamın geniş olmasına guvenerek 32 inc aldım fakat buna rağmen buyuk gelebiliyor. Bu nedenle almadan once masanıza ve calışma ortamınıza gore değerlendirmekte fayda var. Kutudan cıkarıp kullanmaya başlamadan once renk, parlaklık, kontrast, keskinlik, iyah duzeltme gibi ayarları yapmak gerekiyor. Uzerinde ceşitli hazır modlar bulunsa da ben kendi ayarlarımı yapmayı tercih ettim. Ben %70 kontrast ve %65 parlaklıkta kullanıyorum. Parlaklığı bilerek kıstım zira hem buyuk hem de parlak bir ekran. Son ayarlarda kullanmak gozlerinizi mahvedecektir.
Monitorun piksel yoğunluğu ve keskinliği gayet iyi. Almadan once 2K panel 32 inc icin az mı olur diye duşunmuştum fakat gayet yeterli. Pikselller sayılmıyor. Tabii ki belirli bir mesafeden bakmak gerekiyor. Sadece pikseller icin de değil, ekranın tamamını gorebilmek icin de. Monitorde FRC ile 10 Bit destekli panel kullanılıyor. Renkler guzel ve doğru gibi geldi. Fakat kalibre bir panel değil. Dolayısıyla profesyonel kullanımda ne gibi sonuclar verir, bilemiyorum.
Monitorun hareket alanı kısıtlı. Aşağı ve yukarı hareket acıları az. Fakat 24 inc ekran kadar da gerek olmuyor. Ayrıca ağır bir monitor, ince olmasına rağmen ağır olması şaşırttı beni.
Genel olarak modern ve şık tasarım hatlarına sahip. Logolar goze batmıyor. Cerceve kalınlığı ciddi anlamda ince. Ayrıca monitor standı sağlam ve fazla esnemiyor. Ucgen ayak ekolu bu monitorde de kullanılmış. 100 cm VESA desteği bulunuyor. Bu sayede ergonomiyi arttırmak mumkun. Monitorun giriş cıkışları gayet yeterli. Konsol, masaustu bilgisayar ve dizustu bilgisayar uclusu monitore bağlanıp rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca monitor uzerinde hoparlor de bulunuyor. İdare eder diyebilirim kalite olarak. Konsolla ya da HTPC olarak kullanacaklar icin faydalı olabilir.
Monitoru FPS bir oyunla denemedim. Fakat 4 ms ve 75 Hz bir panele sahip. Forza Horizon 4, ETS 2, Rise of Tomb Raider gibi oyunlarda denedim. Grafiklerin iyi olduğu oyunlarda 2K ekran cidden kendini fark ettiriyor. FH 4'u 2K olarak oynamanın keyfi bir başka.
Işık sızması. Şahsen fotoğrafta daha kotu gozukuyor ama tolere edilebilir seviyede. CF390 monitorume gore daha az.
Monitorun tuş konumunu beğenmedim. Acıp kapatmak rahat fakat menude işlem yapmak zor. Fakat OSD menusunu beğendim diyebilirim. Ayrıca monitorun mevcut ayarlarda yuzde ne kadar guc cektiğini de gosteren bir bolum eklemişler, hoşuma gitti:
ViewSplit
Ust seviye monitorlerde bulunan, ozellikle buyuk ekranlarda cok işe yarayan pencere konumlandırıcı arac, bu monitorle de sunulmuş. İcinde bircok hazır kalıpla geliyor, bu sayede pencereleri daha rahat konumlandırabiliyorsunuz. Ayrıca kendi kalıbınızı da oluşturabilirsiniz.
Monitoru hem masaustu bilgisayarımla, hem laptobumla hem de S10e cihazımla (DEX) rahatca kullanabiliyorum. Girişlerin bol olması iyi bir durum.
Samsung Dex'te 2K seceneğini acamadım, nedeni hakkında fikri olan varsa, belirtirse sevinirim.
Sonuc
Monitor icin F/P urunu diyebilirim. Renkler ve keskinlik iyi. Pikselleşme olmuyor. Boyut ve cozunurluk tam yerinde. Tabii bu fiyata kaybettiğiniz şeyler ergonomi oluyor. Ama ekran kalitesindense ergonomiden kaybetmek daha tolere edilebilir. İcerik ureticileri, gobi amaclı fotoğrafcılıkla, tasarımla ilgilenenler, konsolla kullanacaklar, geniş masası olanlar icin guzel bir secenek.
Değerlendirme
+ Keskinlik ve renkler yerinde
+ Fiyatı uygun
+ Port sayıları yeterli
+ FRC ile 10 Bit desteği
+ Built-in hoparlorler
- Ağır bir urun
- Standın haraket kabiliyeti kısıtlı
- Hoparlorler daha iyi olabilirdi
- Buton konumlandırması rezalet
- Type C girişi bulunabilirdi
- USB giriş/cıkışları bulunabilirdi
Sizin de yorumlarınızı merak ediyorum. İyi sosyaller!
Samsung CF390 ile karşılaştırma: