Gecenlerde Ryzen hafif yukte donma/kilitlenme problemi cozumu - Technopat Sosyal bu başlık altında R5 2600 işlemcimin hafif yukde duşuk voltajdan dolayı donma ve siyah ekran sorununu nasıl cozduğumu yazmıştım. Bu işlemi yapınca voltaj minimum 0.8-0.9v oluyor ama 1.2vlara kadar cıkabiliyor ve yine dalgalanmalar oluyor. Zaten bu voltaj dalgalanmasını fan sesinin değişmesinden anlayabiliyoruz. Stok soğutucu yeterince gurultu yapıyor. Oncelikle size tavsiyem 2 bakır borulu Cin Mali olsa bile kule tipi bir soğutucu almak ses konusunda rahatlatıyor. Ben Snowman M.200 aldım iş goruyor tavsiye ederim. Ama voltaj dalgalanmasına cozum BIOS ayarlarında. Benim anakartım Gigabyte B450M S2-h ve bu anakartda voltaj sabitleme ozelliği yok. Sadece offset ayarı var. Zaten bizim derdimiz OC değil voltaj sabitleme. Bende frekansımı 3.75GHz'e ayarladım. Tabi siz voltajı arttırarak daha yuksekde yapabilirsiniz. Core performance Boost, cool & quiet, global C state ozelliklerini kapattım. Şu anda bilgisayar boşta 1.128-1.14V arasında calışor. Cinebenc R20 testinde 1.116-1.128 arasında calışıyor. Yani dalgalanma cok kucuk. Stok ayarlarda yuk altında voltaj sabit ama boşta yanlış hatırlamıyorsam 0.4-1.2 arasında dalgalanıyordu. RX 570 ekran kartımda da undervolt yaparak guzel sıcaklık-performans değerleri yakalamıştım. Sonuc olarak AMD guzel urunler yapıyor ama yazılım kısmı eksik bence. Ufak araştırmalar sonucu oda cozuluyor. Biraz uzun oldu ama umarım yardımı olur. Herkese iyi forumlar.