1-Keenetic Omni DSL
Eki Goruntule 593731
İlk olarak Keenetic Omni DSL modemi inceledim. Yonetilebilir 100 mbit 4 ethernet portu, 2.4 GHz kablosuz bağlantısı, usb 2.0 bağlantı girişine sahip, yazılımsal ve guncel işlevleri haricinde standart bir DSL modem. Acıkcası benim ihtiyaclarımı karşılayacak duzeyde değildi.
2-Keenetic Extra DSL
Eki Goruntule 593728
İkinci incelediğim model, Keenetic Extra DSL. Yine aynı şekilde yonetilebilir 100 mbit 4 ethernet portu, usb 2.0 bağlantı arayuzu, 2.4 ve 5 GHz kablosuz bağlantı desteği. Kısaca bakacak olursak Omni DSL den tek extrası, 802.11ac, yani Wi-Fi 5, yani 5 GHz iletişim desteği + yaklaşık 100 TL lik fiyat farkı.

3-Keenetic Giga
Eki Goruntule 593729
Son incelediğim urun ise Keenetic Giga modeli. Gigabit portlar, usb 3.0 ve usb 2.0 arayuz, Wi-Fi 5 bağlantı desteği... tam aradığım modem derken birde bakıyorsunuz DSL bağlantı desteği yoktur. SFP ile fiber bağlantı sunuyor. Extra DSL e gore fiyat farkı da bayağı fazla. Ustelik firmanın Giga modelindeki bu ozellikleri sunan DSL destekli başka bir modemi de mevcut değil.
Mecburen Extra DSL i tercih etmek zorunda kaldım. Wi-Fi 5 standardı sizin icin onemli değilse fazladan 100 TL vermeye gerek yok, Omni DSL işinizi gorecektir. Peki diyeceksiniz, "Turkiye şartlarında 100 mbit in altında internet kullanıyoruz gigabit port ne icin, hadi onu da gectik usb 3.0 ne alaka?" Evet cok haklısınız, gigabit hızında internete cıkamıyoruz ancak cihazlarımız arasındaki iletişimde yuksek hızda kullanabileceğimiz en azından 1, 2 portun gigabit olmasını isterdim. Usb 3.0 bağlantı isteğim ise tek port olsa dahi usb coklayıcıyla bu portu coklayıp birden fazla harici disk ve yazıcı bağlantısını sağlamak istediğimden kaynaklı. (Bu arada usb 2.0 portu da usb hub ile port coklamayı destekliyor. Tabi sadece daha yavaş.

Acıkcası Extra DSL'in Omni DSL'e gore gercekten ismini hak eden ekstra bir modem olması icin en azından gigabit portlara yer vermesi gerekli diye duşunuyorum. Hadi bu model desteklemiyor bari bu destekleri sunan ara bir model olmalıydı. Tabiki Giga modeliyle birlikte harici bir DSL modem daha alıp istediğim ozellikleri gercekleştirebilirdim. Ancak tek cihazla halledilecek bir iş icin iki farklı cihaz kullanmanın gereksizliği ve her zamanki gibi duygusal(

Benim isteklerime sahip kişiler icin boyle bir konu oluşturmak istedim. Umarım faydalı bir inceleme olmuştur...