Her gecen gun akıllı telefon piyasasında gelişmeler meydana geliyor. Surekli yeniliklerden bahseden teknoloji şirketleri, akıllı telefonları tanıtırken pil konusundan habersizmiş gibi davranıyorlar. O kadar gelişme yaşanmasına rağmen şirket pil konusunda ilerleme kat edemediler. Şu an bircok kullanıcı icin buyuk bir sorun teşkil eden cihazın kullanım suresi yani pili icin Asus ’ tan buyuk bir atak geldi. Şirket Zenfone serisine pil konusunda ve tasarım konusunda oldukca iddialı bir model ekledi. Asus Zenfone Max olarak duyurulan yeni model 5.000 mAh batarya ile alanında uzun sure akıllı telefon kullanma imkanı sağlıyor. Asus ’ un CES 2016‘ da gosterdiği akıllı telefonu Asus Zenfone Max modeli ilk olarak ABD ’ de duyurulduktan sonra raflarda yerini almıştı. Ulkemizde ne zaman satışa cıkacağı merak konusuydu. Nihayet yakın zamanda tanıtımı yapıldıktan sonra raflarda yerini alacağını oğrenmiş olduk.

Bende sizler icin ceşitli kanallar uzerinden Asus Zenfone Max modelini test etme imkanına sahip oldum. Kısa bir sure inceleme fırsatını elde ettikten sonra bu model hakkında epey bir dokuman hazırlamaya başladım. Telefon hakkında inceleme yazıları ve test videoları ile sizleri bilgilendirmeye calışacağım.

Asus Zenfone Max Ozellikleri:
Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 işlemci Dort cekirdek 1.2 GHz Cortex-A53 Adreno 306 grafik işlemcisi 5.5 inc ekran 720 x 1280 piksel cozunurluk 720 x 1280 piksel yoğunluğu IPS kapasitif dokunmatik ekran Corning Gorilla Glass 4 2 GB RAM 8/16 GB dahili depolama secenekleri 13 megapiksel arka kamera [email protected] video kaydı 5 megapiksel on kamera 202 gram ağırlık 156 x 77.5 x 10.6 mm boyutlar Kutudan Cıkanlar
Asus Zenfone Max Şarj başlığı Şarj kablosu OTG kablousu (diğer telefonları şarj etmek icin) Kullanma kılavuzu ve garanti belgeleri

İlk Bakış ve Hissiyat



Telefonu ilk elinize aldığınızda estetik bir tasarıma sahip olduğunu goreceksiniz. Telefonun on yuzeyinde alt kısımda bulunan kapasitif tuşlar dışında başka bir şey yok. On tarafının sade oluşu ekranın buyukluğunu on plana cıkarmaya yardımcı olmuş. İlk hissettiğim şey telefonun diğer Asus modellerine gore gore farklı bir tutuş rahatlığı sunuyor olması oldu. Diğer modellerde (Zenfone 2, Zenfone 2 Laser, Zenfone 5, Zenfone 6) arka tarafın oval olması bu modelin farklı bir tasarıma sahip olduğunu hemen gosteriyor. Butcesinin 999 lira olması sizi yanıltmasın cunku o fiyata gore malzeme kalitesi kendi fiyat grubu icin cok iyi diyebiliriz.



Asus Zenfone Max siyah ve beyaz olmak uzere iki renk ceşidi ile geliyor. Siyah modeli deri benzeri bir dokuya sahipken beyaz model donuk, puruzsuz bir yuzeye sahip. Telefonun kenarları altın benzeri bir malzemeden yapılmış ve yuvarlak bir yapıya sahip. Telefonun ust kısmında bildirim ışıkları ve 3.5 mm kulaklık girişi yer alırken alt kısmında USB port bulunuyor. Bildiğiniz gibi Asus Zenfone 2 Laser (inceleme ve testler) ve Zenfone 2 gibi son cıkan modellerde guc tuşu ustte ses tuşları arka tarafta yer alıyordu. Kimi kullanıcılar tuşların yeni konumunu sevdi yada nefret etti. Asus bu modelde geleneksel bir yol izleyerek tuşları sağ tarafa koymayı tercih etmiş.

Cihazın arka tarafında cift sim kart yuvası ve mikroSD kart yuvası yer alıyor. Yuksek kapasiteli bataryasının cıkarılabilir olması buyuk bir avantaj sağlıyor. Arka kapağı actığınızda pili doğrudan cıkaramıyorsunuz. Bataryayı cıkarmak istediğiniz de birkac vidayı acmanız gerekiyor.



Pilin altında herhangi bir kart yuvası olmadığı icin pili cok sık cıkarmayacağız icin sabit olması daha guzel diyebiliriz. (Tuşların sağ tarafa koyulmasının diğer bir nedeni bataryanın değiştirilebilir olmasını sağlamak icin olabilir.) Siyah tasarıma sahip Zenfone Max modeli kabartmalı Asus logosuna sahipken beyaz modeli ise yazı şeklinde yazdırılmış.

Ekran


Asus Zenfone Max‘ ın ekranı 5,5 inc boyutunda ve 720×1280 piksel cozunurluğe sahip. Ekranın bu boyutu, parlaklık ve renk acısından iyi olmasına rağmen duşuk piksel yoğunluğu nedeniyle detay ve netlik eksikliği gorulebilir. Temel duzeyde ki kullanıcılar icin bu cozunurluğun son derece iyi olduğunu soyleyebilirim.

Telefonda 1080p cozunurluğe sahip bir ekran kullanabilirlerdi ama bu maliteyi yukseltip pilin daha fazla harcanmasına neden olabilirdi. Bu nedenle Asus ’ un 720p cozunurluğu sahip ekran kullanmasını doğru buldum. Boyle yaparak muhtemelen, maliyetleri duşurmeye ve enerji verimliliğini sağlamaya calışmışlar.

Şarj ve Batarya
Telefonun en iddialı ozelliği 5.000 mAh kapasiteli bataryası şuphesiz. Bu bataryayı yuzde sıfırdan %100 yapmak icin normal bir şarj aleti ile 5-6 saatlik zaman ile mumkun olabiliyor. Bu kadar yuksek kapasiteli bir bataryayı normal bir şarj aleti ile tam doldurmak can sıkıcı olabilir. O yuzden bana gore eğer hızlı şekilde şarj olmasını istiyorsanız kesinlikle hızlı şarj ozelliği olan bir şarj cihazı almanızı tavsiye ederim. Telefona uygun hızlı şarj cihazı almak icin ilk markanın kendi alışveriş sitesi olan Asus Shop‘ a goz atabilirsiniz.



Telefonu daha uzun omurlu kullanmak icin pil modlarını kullanabilirsiniz. Super tasarruf modu ile %15 şarjda 4-5 saat kullanma imkanı veriyor. Telefonun bataryası video testinde kesintisiz olarak 25 saat calışmayı başarabildi. Telefon Snapdragon 410 işlemcisi ve yuksek bataryası ile enerji verimliliği konusunda rakiplerine oranla cok iyi sonuclar verdi. Telefonu tam şarjda normal kullanımda 2-3 gun kullanacağınızı cok rahat soyleyebilirim.

Donanım
Telefonun ozelliklerini kağıt uzerinden değerlendirecek olursak Zenfone Max ’ in bataryası dışında geri kalan ozelliklerinin Zenfone 2 Laser (ZE550KL) modeliyle aynı olduğunu soyleyebiliriz. Telefonu ozellik olarak inceleyecek olursak 1.2 GHz hızında calışan dort cekirdekli Qualcomm Snapdragon 410 işlemci bulunuyor. Bu işlemci Adreno 306 grafik işlemcisi ile destekleniyor. Telefon 2 GB ram, 16 GB depolama ve cift sim yuvasına sahip. Bu sim kart yuvalarından biri 3G ile sınırlı iken diğer 4G bağlantısını da destekliyor. Depolama alanını microSD kart ile 64 GB ’ ta kadar yukseltebilirsiniz. Ayrıca USB otg bağlantısı da mumkun. Ustte belirttiğim Zenfone 2 Laser modeli ile aynı boyutlarda olan telefon 202 gram ağırlığı ile biraz daha ağır.

Yazılım
Asus Zenfone Max Android 5.0 yuklu olarak geliyor. Bu işletim sistemi Asus ’ un başarılı arayuzu ZenUI ile calışıyor. Bu arayuz ozelleştirme ve kontrol etme acısından kullanıcılara cok fazla secenek sunuyor. Bu arayuzun icinde bulunan uygulamalar ile başlangıcta calışan uygulamaları kapatıp telefonun daha hızlı acılmasını sağlayabilir. Arka planda calışan uygulamaları kapatıp gereksiz veri tuketimi ve guc tuketiminin onunde gecebilirsiniz. Ekran ayarları ve guc ayarları gibi bircok fonksiyon ile telefonu tam da kişisel bir cihaza donuşturebilirsiniz.

Arayuz her ne kadar guzel olsa da telefonu yuklu olarak gelen cok sayıda uygulama var. Telefonu ilk actığınızda icindeki 50 uygulamayı guncellemek zorunda kalıyorsunuz. Telefonda işlev goren fonksiyonları ayrı ayrı uygulamalara bolmeleri nitekim biraz iyi olmamış. Tabi sizde sadece işinize yarayacak uygulamaları bırakıp geriye kalanları silebilirsiniz. Yuklu olarak gelen uygulamalar cok olsa da her alanda işinizi gorecek işlevler yapmanızı sağlıyor. Marketten başka uygulama yukleme ihtiyacı duymadan fotoğrafları duzenleyebilir, slaytlar hazırlayabilir, ses ayarı yapabilir, not alabilir ve daha bircok şey yapabilirsiniz. Uygulamaları surekli guncelleyip daha verimli calışmasını sağlayabilirsiniz.

Kamera
Asus Zenfone 2
Lazer ve ZenFone Max arasındaki benzerlikler ozelliklerle bitmiyor. Asus Zenfone Max, ZenFone 2 Lazer ile aynı 13 mega piksel cozunurluğe sahip kamera ve lazer otofokus sistemini kullanıyor. On kamera 5 mega piksel cozunurluğe sahip ve 1080p video kaydı yapabiliyor. Telefonun arka kamera cift tonlu LED flaş ile desteklenmiş. Kamera uygulaması Asus telefonlarında gormeye alıştığımız bir yapıyla geliyor. Kamera uygulaması HDR, super cozunurluk, duşuk ışık modu, panorama, akıllı kaldır, yavaş cekim gibi bircok moda sahip. Bu modlar bazıları icin biraz karmaşık olabilir, ama otomatik mod il kolayca fotoğraf cekebilirsiniz..

Kamera ile cekilmiş fotoğraflar







Performans
Asus Zenfone Max enerji verimliği sağlamak ve uzun sureli kullanım icin temel ozelliklere sahip olsa da, iyi bir performansı var. Grafik ve performans gerektiren Dead Trigger 2 ve Real Racing 3 gibi oyunları cok rahat oynayabilirsiniz. Zenfone Max ile cektiğim oyun oynama videolarını ayrı bir yazımda detaylı olarak ele alacağım. Oyunlarda nasıl performans gosterdiğini videoları izleyip sizde gorebilirsiniz. Uygulamalar ve oyunlara gecişlerde tatmin edici sonuclar elde ettim.

Benchmark testlerinden elde ettiğim skorlar Asus Zenfone 2 Laser ile hemen hemen aynı diyebilirim. Aslında Zenfone Max icin Zenfone 2 Laser ’ in daha buyuk bir batarya ile piyasaya surulmuş modeli diyebiliriz. Zenfone Max AnTuTu testinde 25.586 puan Geekbench testinde ise1500 puan almayı başardı. Telefonun temel işlevi olan aramada sinyal ve ses kalitesi şebeke problemi gibi sorunların onune geciyor.

Sonuc
Akıllı telefon kullanıcılarının en buyuk şikayeti olan pil konusunda cozum bulabileceğinin canlı sonucu olan Asus Zenfone Max modeli pil konusundan şikayetci olanlar icin ilac gibi gelecektir. Gionee ve Lenovo pil konusunda yuksek kapasiteli pile sahip telefonlar cıkarmış olsa da kamera, kullanılabilirlik ve tasarım olarak ilk akıllı telefon sunan uretici olma ozelliğini taşıyor. Fiyat anlamında birbiri ile yarışan ureticiler arasından sıyrılıp pil, kamera, iyi bir tasarıma sahip olan cihaz, kabul edilebilir bir performans sunmayı başarıyor. Tek onemli zayıflığı verilen şarj cihazının telefonu şarj etmek icin zayıf ve yavaş olmasıdır. Ulkemizde 999 TLfiyatıyla sahip olduğu ozelliklere gore butce dostu olan yeni model, bu fiyatla iyi bir satış potansiyeli yakalayacaktır.

Kaynak

Cihaz hakkındaki yorumlarınızı ve yaptığım inceleme ile ilgili yorum bekliyorum.