Tasarım
Beklediğimden ince bir bilgisayarla karşılaştım. Ozellikle Thin Bazel cerceve beni cok mutlu etti. Genel olculeriyle nazik bir Ultrabook gibi duruyor. Kasanın ustu ve ekran panelinin arka tarafı fırcalanmış aluminyum goruntusune sahip. Kasanın alt tarafı plastik bırakılmış. Aluminyum gayet guzel bir hissiyat bıraksa da parmak izi konusunda benden eksi not aldı. Plastik kısım kalitesiz malzemeden yapılmamış gayet sert bir plastik kullanılmış. Klavye bolumunde numerik tuş bolumu koyulmamış. Alışılagelmişin dışında olduğu icin alışmak biraz zaman aldı. Olsa iyi olurdu. Mikrofon ve hoparlor kalitesi tatmin edici seviyede.
Kasada 3 adet fan cıkışına yer verilmiş. İkisi arka tarafta, biri sol tarafta bulunuyor. Soğutma bolumunde toplam 6 adet bakır boru kullanılmış. Soğutma konusuna farkı bolumde detaylı bir şekilde değineceğim.
Bilgisayardaki Portlar:
-1 adet HDMI
-1 adet 3.5 mm Jak
-1 adet Ethernet portu
-2 adet USB 3.2
-2 adet USB Typce-C
USB 3.2 portunun 2 tane olması beni gercekten uzdu. En azından 3 tane olabilirdi.
Genel olculer: (Olcumler kumpas kullanılarak yapılmıştır)
-Panel kalınlığı: 4 mm
-Bilgisayar kalınlığı: 18 mm (Ayaklar haric, ayakları ekleyince 21.7 mm oluyor.)
-Cerceve genişliği: 5 mm
-Ağırlık: 1.90 kg
Ekran
1920x1080 cozunurluğe sahip bir panel karşılıyor bizi. 120 Hz yansımasız bir ekran mevcut. IPS yerine TN panel kullanılmış. Renk doygunluğu tatmin edici seviyede. IPS kadar iyi olmasa da TN panele gore oldukca iyi. TN Panelde beni en cok korkutan goruş acılarıydı. Bu panelde goruş acısı derdi yok. Olcmedim ama 178 dereceden de net bir goruş sağlandığını duşunuyorum.
Teknik Ozellikler ve Benchmark Testleri
Bilgisayarda ilk dikkat ceken detay RTX 2060 ekran kartı oluyor. Bunun yanında I5-9300H işlemciye yer verilmiş. 2.40 Mhz temel calışma frekansına sahip bu işlemci Turbo Boost ile 4.10 Ghz değerlerine kadar cıkabiliyor. Cihazda Samsung'un 8 GB 2666 Mhz CL19 RAM'i mevcut. Tek kanal olarak calıştığı icin aldığım gibi yanına 8 GB RAM ekledim. LITEON 512 GB M.2 SSD bulunuyor. SSD yeterli seviyede olsa da hafızası oyuncular icin biraz eksik kalabiliyor. Cihazda 51300mAh batarya mevcut. Gunluk kullanımda yeterli performans sunuyor.
Geeks3D Furmark:
Cinebench R20:
Unigine Heaven Benchmark 4.0:
CyristalDiskMark:
Benchmark test sonucları muadillerine gore iyi seviyelerde. Buna en buyuk etken olarak soğutma performansı olduğunu duşunuyorum.
Soğutma
Cihazda işlemci icin 3, ekran kartı icin 3 olmak uzere toplam 6 adet bakır boru bulunuyor. Hava sirkulasyonunun arttırılması icin 3 adet de fan cıkışı var. En buyuk ozelliği olan CoolerBoost teknolojisi sayesinde gercekten tatmin edici bir performans sunuyor. Cihazın soğutma performansı benden tam not aldı. Zaten aldığı değerler de soğutma performansının kalitesini gosteriyor.
Oyunlardaki Sıcaklık ve FPS Seviyeleri: (CoolerBoost aktif ve yukseltici aparat kullanılmıştır)
CS:GO: (Medium, 1400x1050)
İşlemci maksimum 89°C, ortalama 82°C
Ekran kartı maksimum 64°C, ortalama 60°C
Forza Horizon 4: (High, 1920x1080 )
Ortalama 115 FPS
İşlemci maksimum 84°C, ortalama 80°C
Ekran kartı maksimum 72°C, ortalama 68°C
PES 2020: (Medium, 1920x1080)
120 FPS Sabit
İşlemci maksimum 86°C, ortalama 79°C
Ekran kartı maksimum 71°C, ortalama 67°C
Şu an bilgisayarımda oyunları sildiğim icin goruntulu testleri paylaşamıyorum. Oyunları tekrar yuklediğim zaman videolu testler eklenecektir.
Batarya
MSI Dragon Center gercekten guzel iş cıkartıyor. Duzenli batarya kalibrasyonu yapabiliyorsunuz. Şarjda kullanan oyuncular icin pil omrunun korunmasına yonelik bir ayar eklemişler. Batarya %80'e kadar doluyor, ardından %60'a duşene kadar şarj olmuyor(değerleri kendiniz secebiliyorsunuz). Bu dongu batarya sağlığının korunması amacıyla sağlanıyor. Gunluk kullanımda yeterli bir performans sergiliyor. Olcmedim ama beni hic yarı yolda bırakmadı.
Kişisel Yorumum
Eksileri:
-Fazla parmak izi bırakması.
-Ekranın IPS olmaması.
-Numerik tuş takımının bulunmaması.
-USB portlarının yetersizliği.
Artıları:
-MSI Dragon Center
-RTX teknolojisinin kullanılması.
-120 Hz panel.
-Yansımasız mat ekran.
-Aluminyum kasa.
-Soğutma, oyun ve benchmark performansı.
-Hoparlor ve mikrofon kalitesi.
Cihazın tasarımı gercekten şahane. Daha once de soylediğim gibi Ultrabook havasında bir oyun canavarı. Cihazı 2 Ay once 9.000 TL'ye aldım. F/P olarak beni gercekten mutlu etti. Yazıda genel olarak coğu şeyden bahsettim ancak yine de gozumden kacan şeyler varsa sorabilirsiniz. Aynı cihazı kullanan arkadaşlar varsa FPS testlerini ekleyebilirler. Okuduğunuz icin teşekkur eder, iyi gunler dilerim.