

SİNEK-BOCEK SOKMALARI
Sinek-bocek sokmaları kaşıntıya ve iltihaplı yaraya neden olabilir. Geceleri koruyucu tul perdeli yatak kullanın. Bebeklerde ciltten emilim cok olduğu icin cilde fazla kimyasal sinek kovucu surmek doğru değildir. Yaz akşamlarında uzun kollu, ince, pamuklu giysilerle sineğin sokacağı alanı azaltmak gerekir. Lokal kaşıntı onleyici krem, merhem ve losyonlar kullanılabilir.
YAZ İSHALLERİ
Virus, bakteri, parazit veya toksinlere bağlı olabilir. Havuz veya deniz suyunun yutulması hem mikrobik, hem de havuz suyundaki klora bağlı ishal yapabilir. Cocuğunuza yemekten once, tuvalete gittikten sonra el yıkamayı ve de kirli gıda veya objeleri ağzına sokmamayı oğreterek; ishali onleyebilirsiniz. Ayrıca bolca sıvı almalıdır.
KULAK ENFEKSİYONLARI
Kulağa dışarıdan giren mantar, bakteri, virus gibi mikroplar; once kaşıntı, ardından da iltihaplı ve pis kokulu akıntılara neden olabilir. Pis kokulu, beyaz, sarı, yeşil akıntı olursa; doktora gidin ve ilac tedavisine başlayın. MANTAR Islak mayo mantara zemin hazırlar. Genel kullanıma acık, yeterince temizlenmeyen havuz kenarı, banyo, tuvalet gibi ortamlardan; hastaların kullandığı terlik ve havlu gibi eşyaları kullanmakla bulaşabilir. Kaşıntılı, bazen kızarık, bazen beyaz kabuklu gorunumdedir. Mutlaka doktor kontrolunde bir mantar ilacı kullanılmalıdır.
SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU
Damlacık enfeksiyonu olarak nefes yoluyla vucuda giren mikroplar, boğaz enfeksiyonu yapabilir. Ateş, kırgınlık, halsizlik, boğaz ağrısı ile başlar. Cok daha ağır tablolara donuşebilir. Ayrıca suya dalma; boğazdaki potansiyel hastalık mikroplarının daha derinlere taşınmasına ve sinuzit oluşmasına yol acabilir. SARILIK Hepatit A denilen bulaşıcı sarılık; ozel bir virusun bulaşmasıyla olur. Kirli su, gıda, kirli el en onemli bulaşma araclarıdır. Basit bir enfeksiyon gibi halsizlik ve ateş şikayetleriyle başlar. Buna kusma ve karın ağrısı eklenebilir. İdrar renginde ve goz akında sararma olur. Bulaşıcıdır, iyileşmesi uzun zaman alır. Aşı ile korunmak gerekir.
sabah haber.com