Surprizbozan: Konuya gecmeden once okuyun. Bilgilendirme: Bu karşılaştırmanın her fırsatta sacma olduğunu dile getiriyorum. Konuyu acma amacım her fırsatta Xbox Series X veya PS5 ile bilgisayarın karşılaştırılmasıdır. Bu karşılaştırmayı iki fotoğraf ile bitirebilirken bilimsel kanıtlar ile yorumladım. Bu gibi durumlarla karşılaştığınız zaman benim konumu paylaşabilirsiniz.

Bu fotoğraflara rağmen karşılaştırma istiyorsanız konuyu okumaya gecebilirsiniz...

Xbox Series X coğu oyun bilgisayarını geride bırakıyor.

12 teraflop.

24 Şubat 2020'de Xbox başkanı Phil Spencer tarafından onaylanan bu sayı cok onemli. Bir bileşenin iddia ettiği ham hesaplama performansı, kabaca (ve kabaca kastediyorum) rekabete nasıl yukseldiğini gosterir. Bugunku PC oyun platformlarının coğunu utandıran bir sayı.

Nvidia'nın 13.4 teraflop olduğunu iddia eden RTX 2080 Ti, bugun Xbox X Serisi'ni yenebilen yalnızca iki tuketici grafik kartından biri. Bugun bir tane satın almak icin en az 10.100 TL odemeniz gerekir ve coğu RTX 2080 Ti kartın fiyatı 10.100 TL veya daha fazladır. Nvidia'nın RTX Titan'ı onu yenen tek karttır, ancak yaklaşık 20.000 TL'dir, coğu PC oyuncusu icin tartışma alanının dışında.

Tahmin edilebileceği gibi, coğu PC oyuncusu daha az pahalı secenekleri tercih eder. Bugun ışın izlemeyi destekleyen tek PC ekran kartı olan Nvidia RTX 20 serisi, Steam'deki oyuncular tarafından kullanılan tum ekran kartlarının sadece %6.39'unu oluşturuyor.

En populer kart? Bu, ilk olarak Temmuz 2016'da piyasaya surulen eski bir yedek olan Nvidia'nın GTX 1060'ıdır. GTX 1060, 4.4 teraflops işlem performansına sahiptir. Bunu bir cift giriş seviyesi klasiği olan Nvidia'nın GTX 1050 ve 1050 Ti takip ediyor. Xbox Series X bunları utandırıyor.

Xbox Series X ve PC: Oyunlar
Konsolların piyasaya surulduğunde PC'lere gore ustunluk kazanması garip değil. Nintendo 64 ve Sony PlayStation, PC oyunlarında yaygınlaşmadan once 3D grafiklere daldı. Xbox 360, The Elder Scrolls IV: Oblivion'u 2006 yılında uretilen en hızlı PC'ler dışında hepsinden daha iyi yonetti. Orijinal Xbox da beceriksiz değildi. Halo ve Dead or Alive 3 gibi ilk oyunlar, gunlerinin grafiksel guc merkezleriydi.

Bununla birlikte, bu zaferler kısa surdu, cunku PC donanımı surekli gelişti. Xbox Series X farklı olacak. Xbox Seriex X yıllarca etkileyici olacak.

Oyun bilgisayarlarının one sıcrama olasılığı duşuk
PC donanımı eski hızında gelişmiyor. “Moore Yasası” cip transistor yoğunluklarının iki yılda bir iki katına cıkacağı fikri (paketi takip eden performansla) oldu. Benim sozume guvenmeye bilirsiniz. Nvidia'nın CEO'suna sorun.

Nvidia'nın donanımı bu yeni gerceği yansıtıyor. GTX 1080 Mayıs 2016 yılında cıktı ve 8.8 teraflop işlem performansına sahip. Takip eden RTX 2080, Eylul 2018'de geldi ve 10.1 teraflop'tan alıntı yaptı. Bu, kağıt uzerinde yaklaşık yuzde 15'lik bir artış ve hayal kırıklığına uğramış eleştirmenler gercek dunyadaki oyunlarda aynı yetersiz kazanımları kaydetti.

AMD de aynı sorunla karşı karşıya. Populer Radeon RX 580, 2017'in Nisan ayında 6.2 teraflops performansı ile piyasaya suruldu. Yeni Radeon RX 5600 XT, sadece 7.19 teraflops'ta, lansmanda daha pahalı olduğu gerceğiyle kısmen reddedilen bir kazanc (RX 580 230$ iken, RX 5600 XT 280$ idi). Ucuz Radeon RX 580, yeni Radeon kartlarına kıyasla hala iyi bir secenektir, bu yuzden RX 580'in yuksek guc cekiminin kağıt uzerinde yaklaşık yuzde 15'lik bir artış olduğunu ve hayal kırıklığına uğramış eleştirmenler gercek dunyadaki oyunlarda aynı yetersiz kazancları belirttiğini unutmayın.

PC performansında kolay kazanımların olduğu gunler sona erdi. 2023'te satılan bilgisayarlar daha hızlı olacak, evet. Yine de yavaş gelişme hızı, Xbox Series X'in gelecek yıllar boyunca zorlu kalmasını sağlıyor.

PC oyuncuları buradan nereye gidiyor?
Bu, PC oyuncuları icin felaket ve kasvet gibi gorunebilir, ancak Microsoft'un Xbox Series X ile stratejisi iyimserlik icin sebep veriyor.

Xbox serisinin ileriye donuk olarak nasıl goruneceğini hala tam olarak bilmiyoruz, ancak Microsoft, Xbox One oyunlarının yanı sıra Xbox 360 ve Xbox One'da zaten mevcut olan orijinal Xbox oyunları icin geriye donuk uyumluluk sozu verdi. Şirket ayrıca, geliştiricilerin Xbox donanımının birden cok yinelemesiyle uyumlu bir oyunun bir surumunu yayınlamasına olanak tanıyan bir ozellik olan "Akıllı Teslimat" ı da duyurdu. Acıkca goruluyor ki Microsoft, geniş bir fiyat ve performans aralığında birden cok konsol iceren geniş bir itmenin temelini oluşturuyor. Xbox Series X hakkında daha fazla detaylı bilgiye ulaşmak istiyorsanız tıklayın.

O halde "PC Oyuncularının buradan nereye gittikleri" nin yanıtı, "istedikleri her yer"dir. Xbox Series X'i yenen 4K ozellikli bir sisteme harcayacak parası olanlar kesinlikle bunu harcayabilir ve harika bir deneyim yaşarlar. Ote yandan, giriş seviyesi bir video kartına sahip oyuncular, yeni nesil oyunların coğunun tadını cıkarmaya devam edecekler - tabii ki 1080p ve orta ayarlarda.

Ben bilimsel kanıtlar sunarak yorum yaptım, sizde eleştireceksiniz bilimsel kanıtlar sunun! Okuduğunuz icin teşekkurler.
PS5 ve Xbox Series X : Ozellikler, fiyat, ayrıcalıklar ve daha fazlası