Uzun bir aradan sonra bir inceleme konumu daha acıyorum.
Daha once CPU soğutmada Corsair Hydro H110 kullanıyordum. Fakat aklımda hep Custom sıvı soğutmaya gecmek vardı. En son dayanamadım ve kapalı devreden acık devreye geciş icin ilk adımları attım yaklaşık 2 ay kadar once. Parcaların incelemeleri, fiyat araştırması derken 1 ay sonra parcaların siparişlerini verdim.
Parcalara şu şekilde karar verdim ve aldım.
Pompa: EKWB DDC 3.2 PWM
EK-DDC 3.2 PWM (12V PWM pump) – EK Webshop
CPU sıvı bloğu: XSPC RayStorm PRO
RayStorm Pro (Intel)
Radyator: XSPC RX360
RX360 Triple Fan Radiator V3
Rezervuar: Barrow
Barrow Silindir Su Tankı 65mm*170mm - Şeffaf Akrilik / Siyah Pom 822 - n11.com
Pompa soğutucu: Barrow
Barrow Ddc Su Pompası Aluminyum Soğutucu Kiti - Black 267 - n11.com
Termal macun: Noctua NT-H1
NT-H1 - Thermal compound - Products
Rekorlar, dirsekler, boşaltma vanası vs. hepsi Barrow marka aldım.
Sıvı soğutmayı nasıl yaptığımı adım adım anlatacağım fotoğraflarla birlikte.
Hadi başlayalım.
Oncelikle biraz kasayı elden gecirdim. Biraz goruntu değişikliği vs. iyi olur diye duşundum.
İlk olarak anakartı oturttuğumuz plakayı yapışkan karbon fiber kaplama ile kapladım.
İc kısımda başka yere uygulama ihtiyacı duymadım.
Kasanın dışında ise kırmızı renkte kullandım.
Resimde de gorulduğu gibi kapağın alt ve ustundeki metal kısımlara da uygulayarak butunluk sağladım. İlerideki resimlerde daha detaylı gorebilirsiniz.
Burada soylemek istediğim bir puf noktası var bu konuda. Bu yapışkan kaplamayı uygularken direk olarak uygularsanız dar acılı ve kısa mesafeli yerlerde kalkmalar oluyor. Daha once yine denemiştim ve başıma bu gelmişti. Ama bu sefer yapıştırdıktan hemen sonra sıcak hava tabancası ile sıcak hava ile ısıtarak iyice yapışmasını sağladım. Bu şekilde en ufak kalkmalar dahi olmadı.
Sırada sıvı soğutmaya başlayacağız.
İlk olarak parcaların hepsinin olduğu bir fotoğraf olsun.
Oncelikle prova yapacağız. Donguyu tamamiyle bitirene kadar termal macun vs. kullanmanıza gerek yok. Bloğu yerine oturtun yeterli. Sonrasında temizlik icin geri sokeceksiniz zaten.
Radyator, pompa, CPU bloğu ve rezervuar yerleştirdikten sonra boruların bukumlerine geciyoruz.
Ancak bu şekilde tam olcu alarak bukum yapabilirsiniz. Tahmini olarak yapmayın sonrasında ufakta olsa olculer kısa veya uzun olabiliyor.
Boruların bukumlerine dair videolar Youtube'de bolca var. Bu yuzden ben de cekmedim ayrıca. Ama dikkat edilmesi gereken birkac puf noktası var.
Boruları ısıtırken sıcak hava tabancasına cok fazla yaklaştırmayın. Yoksa putur putur ufak kabarcıklar oluşabiliyor. Bu da zaten olmasını istemeyeceğiniz bir şey. Goz kararı bukmemeye calışın. Bir keceli kalem ile tam olarak nereden bukeceğinizi işaretleyip o şekilde bukum yapın. Goz kararında genelde uzun ya da kısa kalıyor. Hoş bir sure sonra alışıp tam yerinden de bukebilirsiniz. Ama siz işinizi sağlama alın. Tam olculer de boruları buktuğunuz de mutlaka borunun ucundakı capaklarını alın. Onun icin de bu parca bicilmiş kaftan;
.Barrow Pvc Tup Duzeltme Aleti (barrow Tube Trimmer) 713 - n11.com Boruları bukerken mutlaka bu slikonu kullanın. Bukumlerde borunun cap kaybetmemesi icin;
Barrow Silikon Cubuk 877 - n11.com Son olarak boruları bukerken el beceriniz iyiyse direk olarak elinizle dahi bukebilirsiniz. Ama yok ben yapamam derseniz eğer size yardımcı olacak bir kalıp almanızda fayda var. Ben Cin'den bu kalıplardan getirttim ama işime yaramadı. Cunku cok geniş acılı olduğu icin kısa mesafede donuşleri yapamadım. Bu yuzden hepsini elimle buktum. OD16mm Barrow Acrylic / PMMA hard pipe bending mould kit for hard tube computer water cooling. AWGM3 16-in Fans & Cooling from Computer & Office on Aliexpress.com | Alibaba Group
İlk gununde sonunda buraya kadar gelebilmiştim.
Ayrıca bir puf nokta daha. Borunun icine silikon gecirdiğinizde en fazla 2 dirsek boyunca borunun icinde kalsın. Yoksa silikonu geri cekemeyebilirsiniz. Bizzat yaşadım ve mecbur yaptığım boruyu kırıp atmak zorunda kaldım.
2. gunun sonunda donguyu tamamladım. Tabi rezervuarın yerini de değiştirdim.
Bitirdiğiniz andaki mutluluk paha bicilemez.
Provanın bitiminden sonra goruntuler.
Pompa konumu:
Dışarıdan gorunum;
Bu arada fanların dışarıda olma sebebine gelince. Radyator 56mm gibi kalın bir radyator. İceriden sadece tek fan takabildiğim icin. 2. fanları da iceriden takmak istediğimde kasanın tavanı ile anakart arasındaki mesafe kurtarmıyor. 2. fanları kullanma sebebim ise, duşuk devirde kullanmak icin. Tek fan daha yuksek ses yerine 2 fan ile gurultuyu azalttım. Tabii ki soğutmaya da etkisi var ama cok fazla değil. Kişinin kendi tercihine kalmış.
Ben ilerde fanların uzerine guzel bir koruma veya ızgara gibi bir şeyler duşunuyorum.
Provadan sonra tum parcaları sokup guzelce temizledim. Sonrasında tekrar montaj yaparak sıvıyı eklemeye geldi sıra.
Sıvıyı rezervuara koyarken doldurduğunuz delik haricinde rezervuarda bir deliği daha acık bırakın. Yoksa su dolmaz iceriden hava cıkmadığı icin.
Sıvıyı doldurduktan sonra bilgisayarı calıştırın. Sonrasında sıvı seviyesi duşer cunku pompa devirdayim yapmaya başlar. Siz de bu arada suyun seviyesi nerede olmasını istiyorsanız eğer oraya kadar sıvı eklemeye devam edin.
Bu arada sadece anakart guc kablosu takılı olsun. Normalde kısa devre yaptırıp anakartta elektrik varmış gibi gosterecek bir aparat vardı ama ben gerek gormedim. Sisteminizde butun parcalar sokulu olsun. RAM'ler, ekran kartı vs. Sadece ekran kartını sokseniz de kafi ama ben hepsini sokmuştum.
Sonunda sıvı soğutmayı calıştırıyoruz.
Eski ledlerimi kullanarak aydınlatma yaptım. Fakat şu an kırmızıları kullanmıyorum. Cunku sıvı da kırmızı olduğu icin sıvının rengini bastırmasın diye.
Yakın zamanda RGB led alacağım kumandalı şekilde. Sıkıldıkca renk değiştireceğim.
Sıvıyı ekleyip sistemi calıştırdıktan sonra bilgisayarı kapatmayın ve bir sure calışır halde kalsın. Radyator ve diğer bileşenlerdeki hava kabarcıkları kaybolana kadar. Arada kasayı hafifce sallayın.
Ben her akşam işten geldikten sonra 3-4 saat boyunca calıştırdım.
Son olarak sıvıyı da renklendirip artık bilgisayarın diğer bileşenlerini takarak bilgisayarı calıştıralım.
Sıvıyı renklerdirirken koyduğunuz sıvının bir miktarını boşaltıp renklendiriciyi ekleyin.
Hazır renkli sular da var ayrıca.
Renk benim istediğim kıvama gelmedi bu arada. Artık tekrar bir renklendirici alıp ekleyerek istediğim kıvama ulaşırım sanırım.
Artık bilgisayarın tamamiyle calışır haldeki resimleriyle bu kısma son verelim.
Bu kadar anlattıktan sonra test sonuclarını da gorelim.
Daha onceki konumda eylul ayında testler yapmıştım Corsair H110 ile Prime 95 programını kullanarak. Yine aynı şekilde Prime 95 programını kullandım.
Normal şartlarda hava sıcaklığı arasında fark var. Ama oturduğum apartmanda merkezi sistem ısıtma olduğu icin evin icinde thsirt ile vs. gezecek kadar sıcak.
ilk olarak İşlemciyi 4.0 GHz'e alıp 1.1V voltaj vererek Prime 95 ile yarım saatlik bir teste tabi tuttum. Sıcaklıklar şu şekildeydi. Yer yer bu sıcaklığın daha altına da duştu ustune de cıktı. Ama genel olarak bu sıcaklıklarda seyrediyor.
Custom sıvı soğutma:
Corsair H110:
Sonrasında ise işlemciyi 4.5 GHz 1.31 V alarak yine Prime 95 ile yarım saatlik bir teste tabi tuttum.
Custom sıvı soğutma:
Corsair H110:
Sıcaklık farkları bu şekilde. Oyunlarda da aynı şekilde sıcaklık farkları oluşacaktır. Şu an icin buna bakamıyorum idarelik bir ekran kartı olduğu icin. Amacım 980Tİ alarak onu da custom sıvı soğutmaya eklemek. Zaten ekran kartı da dahil olduğu zaman custom sıvı soğutma gercek anlamda daha iyi oluyor.
Ekran kartını hicbir zaman eklemeyecek kişiler bu kadar zahmete girmeyip esnek hortumlarla da yapabilirler. Tabi yine kişinin tercihine kalmış gorsellik icin bu şekilde yapabilir.
İnternette hazır kitler mevcut. Onlardan biri temin edilebilir. Ama tavsiyem kendiniz araştırarak kendiniz kurulum yapmanız.
Ayrıca ben boruları bukemem ama illa bu şekilde akrilik boru kullanmak istiyorum diyen arkadaşlar olursa, donuşleri vs. tamamiyle dirseklerle vs. yapabilir. Tabi bu maliyeti arttırır.
Artık toplamak gerekirse, custom sıvı soğutma hazır sıvı soğutmalara gore cok daha başarılı. Tabi doğru bileşenleri de secmek onemli burada. Soğutmanın yanında gorsellik olarak da cok şey kazandırıyor kasanıza. Biraz da modlama yaparak kasanın goruntusunu cok daha iyi bir hale getirebilirsiniz.
Benim siparişleri verip tamamiyle bitirip bilgisayarı calıştırmam yaklaşık 1.5 ay surdu. Tabi yurt dışından urun siparişi verdiğim icin.
Ama hazırlaması kurması fazlasıyla keyifli bir iş.
Arkadaşlar benden bu kadar.
Konu boyunca herhangi bir sur-i lisan eylediysem kusuruma bakmayın.
Goruşmek uzere.