Arkadaşlar oncelikle merhaba, imzamda gorduğunuz gibi (Konu altına surprizbozan icinde de koyacağım) evde i9 10900 tabanlı bir sistem kullanmaktayım. Bu sistemde işlerimi rahatlıkla yapabiliyorum ama ofiste kullandığım 13 (?) senelik QX9650 - GTX970 tabanlı sistem icin aynı durum pek gecerli değildi. Bu nedenle yeni bir iş istasyonu topladım ve toplama aşamalarımı sizlerle paylaşmak istedim. Sistem Threadripper 3990X ve Radeon Pro Duo CrossFire tabanlı olacak, bu da yuksek bir maliyeti beraberinde getiriyor. Sistemi olabildiğince ucuza getirebilmek amacıyla ozel sıvı soğutma gibi gereksiz maliyetlerden kacınmaya calıştım. Sistem genel olarak cizim, render, işleme, yazılım, grafik/video işleri icin toplandı, yan aksesuarlarıyla birlikte 7000 Euro civarına mal oldu. Size de hangi parcayı neden aldığımı teker teker anlatacağım, isterseniz başlayalım.

İşlemci - AMD Ryzen Threadripper TR3990X
Sistemimizin ortalama 3500 Euro`luk fiyatıyla kuşkusuz en pahalı parcası, ancak ben bunu ikinci el olarak daha ucuza aldım. Threadripper mimarisinin 2990WX ile başlayan devrimleri 3990X ile devam etti: 7nm (ana cekirdekler) litografi ile uretilen ve dikdortgen yapısıyla dikkat ceken 3990X, 64 cekirdeğinin tamamını 2,7GHz bir tanesini de 4.2 GHz frekansa cıkarabiliyor. Onceki modeller 16 cekirdekli 1950X`in 180W, 32 cekirdekli 2990WX`in 250W TDP değerine sahipken 64 cekirdekli 3990X`in 280W TDP değerine sahip olması gelişen verimliliğin bir gostergesi - ustelik tek cekirdek performansı da gelişirken. Bu işlemci bizim tum işlerimizi hızlıca halledecek, ancak iyi guc beslemesine sahip bir anakart da gerekli, o zaman anakartımızı tanıyalım.
Urun sayfası: https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-threadripper-3990x

Anakart - ASUS TRX40-XE ROG Strix Gaming
TRX40 cipsetli ve 16 fazlı guc beslemeli bu anakart, VRM ozellikleriyle on plana cıkmakta. E modelinde kullanılan 16x60A MOSFET`in aksine bu modelde Zenith II Extreme`de kullanılan 1616x70A MOSFET kullanılmakta, bu da 3990X gibi guclu bir işlemci icin iyi bir ozellik - ustelik bu unite cipset gibi aktif soğutmalı! Bunun dışında OLED ekran, Intel® I211-AT Gb ethernet, S1220 ses kodek, PCI-E 4.0 desteği, sıvı soğutma entegrasyonu gibi ozelliklerle de one cıkan anakart ATX form faktorune sahip. Bu anakartı tercih ettim cunku hem Zenith serisi kadar abartılı fiyata sahip değil, hem de 3990X icin gayet iyi guc beslemesine sahip.
Urun sayfası: ROG STRIX TRX40-XE GAMING | Motherboards | ASUS Global

RAM - Patriot Viper IV Blackout 4x32GB 3600MHz
Patriot`un bu bellekleri hem uygun fiyatlı hem de Ripjaws`ın aksine CL18-20-20-40 gecikme değerine sahip. Ayrıca aluminyum cıkıntılı kanallı tip soğutmasının sistemin hava akışından yararlanma konusunda gayet başarılı olduğunu soyleyebilirim. Sistemde şu aşamada 256GB belleğe gerek duymadım, sonradan yukseltebiliriz.
Urun sayfası: Viper 4 Blackout DDR4 Performance Memory ( RAM ) | Viper Gaming by Patriot Memory #GamerCertified

Ekran kartı - Cooler Master Radeon Pro Duo X2
Bu ekran kartları gercekten heyecan verici. Sistemimizde kart başına 2 tane olmak uzere tam 4 adet GPU bulunuyor. 28nm litografiyle uretilen ve GCN 3.0 mimarisi ustunde yukselen Capsaicin XT GPU`lar ile toplam 16384 cekirdek, 1024 TMU, 256 ROP ve 256 CU bulunuyor. Toplam 16GB VRAM bulunan sistemde FP32 Float performansı 32,768 TFLOPS`a kadar cıkabiliyor. Kartlar Cooler Master tarafından tasarlanmış 120mm fanlı radyatorlu AIO sıvı soğutma sistemine sahip. Bu kart(lar) bizim icin hem uygun fiyatlı hem de (cok) cok guclu - ancak her guzel şeyin (coğunlukla) bir handikapı var. Kartlar toplam 700W TDP`ye sahip ve tanesi 3 adetten 6 adet PCI-E guc girişine ihtiyac duymaktalar.
Urun sayfası: AMD Radeon Pro Duo Specs

Depolama birimleri - Samsung PM981a 6x1TB
Gelelim depolama birimlerimize, sistemde 6 adet Samsung Phoenix kontrolculu, 96L 3D TLC yongalı, 1GB LPDDR4 DRAM`li Samsung PM981a OEM NVMe SSD bulunuyor. Bu SSD`ler 3500MB/s okuma 3000MB/s yazma hızına, 580K/500K IOPS değerine, 600TBW omure sahip. SSD`lerden ikisi daha hızlı calışması icin anakartın dahili portlarında RAID 0 dizilimde, dort tanesi de hem daha hızlı calışması hem de veri kaybı yaşanmaması icin PCI-E kartta RAID 10 dizilime sahip. RAID turleriyle ilgili de bir rehber hazırlamayı duşunuyorum cunku SSD fiyatlarının daha uygun hale geldiğini goz onunde bulundurduğumuzda daha cok kişi icin bir secenek haline geldiğini gorebiliriz.
Urun sayfası: Samsung SSD PM981a 1TB ab € 119,00 (2020) | Preisvergleich Geizhals Deutschland

Kasa - Phanteks Enthoo Evolv X
Phanteks`in cıkalı 5 yıldan fazla olmasına rağmen hala goze cok hoş gelen Evolv`un dıştan ufak dokunuşlarla icten de buyuk geliştirmelerle guncellenmiş hali olan Evolv X hem farklı yorumlanabilir tasarımı hem de esnek ic dizaynıyla tercihim oldu. Cift sistem desteği, SSD montaj boyutları, kıvrımlı PSU tepsisi, kapı şeklinde acılan yan paneller ve kapaklı giriş/cıkış portları gibi karakteristik ozellikler bulunduran kasa hava akımı yonunden de iyi ama birinci oncelik hava akımıysa P500X tercih etmelisiniz.
Urun sayfası: Phanteks Innovative Computer Hardware Design

Guc kaynağı - Super Flower Leadex Platinum 2000W 8Pack Edition
Gercekten cılgın bir guc kaynağı: 2kW kapasiteli! Japon 105C (Nippon Chemi-con, 1640uF) kapasitorler, 140mm cift rulman fan (Globe RL4Z-B1402512EH 2000RPM 153CFM, 39.5dBa) , tek kanal yapı, 8 koruma gibi ozelliklerle one cıkıyor. Birincil yapıda tam koprulu topolojide verimi arttırmak amacıyla LLC konvertoru kullanmakta. İkincil yapıda da senkronize rektefikasyon ve DC-DC konvertor bulunmakta. Guc kaynağında dalgalanmayı engellemek amacıyla TSV diyotunun bulunduğunu da belirtmeliyim.
Urun sayfası: SuperFlower Leadex Platinum ‘8 Pack Edition ’ 2000W Review - KitGuru

Monitor - Samsung C49RG90
Monitor olarak aynı anda coklu işlemleri yonetebilmek icin bu monitoru tercih ettim. Odyssey G9`un neredeyse yarı fiyatına satılan ve (1800R) kıvrımlı ekstra geniş yapıya sahip olan 49" QLED Quantum Dot monitor, 10 bolgeli parlaklık ayarı yapabiliyor ve Dual QHD cozunurluğe sahip. 125% (sRGB), 92% (Adobe RGB), 95% (DCI-P3), HDR10 renk gamutlarını karşılayan S-VA panelli (LSM490YP02) monitor 120Hz tazeleme hızına sahip. Coklu işlem, tasarım ve simulasyon oyunları icin ideal bir secim olduğunu soyleyebilirim.
Urun sayfası: https://displaysolutions.samsung.com...l/1421/C49RG90

Klavye - XPG Summoner RGB
Kendi bilgisayarımda da kullandığım bir klavye, mekanik tuşlar standart Cherry MX RGB. Deri bilek yastığı, USB uzatma, ses tekerleği, ek tuşlar gibi ozellikler gayet iyi, klavyenin metal yapısı da kaliteli hissettiriyor.

Fare - SteelSeries Rival 710
TM3 sensore ve ergonomik yapıya sahip, ek ozellikleriyle de onerebileceğim bir model.

Genel olarak tasarım, işleme, cizim, kodlama coklu işlemleri icin cok guclu ve gereksiz masraf icermeyen bir sistem topladım. Onceki sistemden sonra cok iyi oldu, biraz pahalı bir sistem olsa da karşılığını cok iyi bir şekilde alabileceğiz. Bu sisteme musait olduğumda sentetik test yapmayı da planlıyorum, isteklerinizi alabilirim. Her turlu sorunuza acığım, incelememi okuduğunuz icin teşekkur ederim.