Destiny gercekten guzel mekaniklere sahip olan bir MMOFPS oyunu. Oyun MMO olduğu icin 4 yonden inceleyeceğim. MMO mekanikleri, grafikler, senaryo ve FPS mekanikleri.
Başlayalım oyunun senaryosundan. İnsanlığın Mars'a ayak basmasıyla Traveler adını verdikleri bir kureyi bulurlar. Kurenin bilgisi sınırsızdır ve bu bilgileri de insanlıkla paylaşmak icin hazırdır. İnsanlar Traveler'den oğrendikleri bilgilerle diğer gezegenlere şehir kurarlar, insanların yaşam sureli artar. Kısaca insanlık Altın Cağ'a girer(Golden Age). Ancak bu Altın Cağ cok uzun surmez cunku karanlık bir guc Traveler'i aramaktadır. Karanlık guc Traveler'i bulana kadar onune gelen her şeyi yağmalar ve yok eder. Traveler'in kendini karanlık guce feda etmesi ile insanlık kurtulur ancak karanlık guc hala gitmiş değildir. Karanlık guc ile savaşmak icin Traveler'in son icadı olan Gardiyanlar(Ozel guclere sahip insanlar) insanlığın son yeri olan Tower'i inşa eder ve onu korumayı amaclar.
Eski Rusya'da olu bir Ghost'un(Gardiyanların Traveler tarafından yapılmış yardımcıları) kendi gardiyanını yani bizi bulması sonucunda hikaye başlar. Ghost gardiyana uzun zamandır uykuda(olu) olduğunu ve gorduğu coğu şeyi anlamayacağını soyler. Neyse ki gardiyan Ghost'un dediklerini kısa surede anlar ve Tower'de insanlığın son korumasında yerini alır. Evet hikaye bu. Aşırı Spoiler vermeden bu şekilde ozetleyebiliriz.
Ancak şunu da belirteyim: Oyunun gorevleri bir yerden sonra kendini aşırı tekrar ediyor. Benim gibi dayanamayıp kendini PVP'ye atacak arkadaşları gorebiliyorum
Şimdi MMO yanlarını inceleyelim oyunun. Her MMO oyununda olduğu gibi amac karakterinizi olabildiğince geliştirmek. Elbette geliştirebileceğiniz karakterler birden fazla. Bunlar Titan, Warlock ve Hunter.
Oncelikle Titan ile başlayayım. Titanlar daha ağır zırhlar giyen dolayısıyla daha zor olen karakter tipi. Ancak ağır zırhlardan dolayı hareket imkanı daha kısıtlı ve canı Warlock sınıfına gore daha gec yenileniyor. Ayrıca her karekterin 3 adet yeteneği var. Titan icin bunlar Defender, Striker ve Sunbreaker. Oyunu oynamadığınız surece bu sınıflar size cok bir şey ifade etmeyecek o yuzden ayrıntısına girmiyorum.
Diğer karakter ise Hunter. Bu karakter tipi ise Titan'ın aksine cok ağır zırhlar giymeyen ve oldukca hareketli bir sınıf. Can yenilenmesi en duşuk sınıf Hunter'dir ancak bunu hareketliliği ile kapayabilir. Her karakterin 3 yetenek ağacı var demiştik ve Hunter icin bunlar Bladedancer, Gunsinger ve Nightstalker.
Son karakter tipi ise Warlock. Bu sınıf benim kullandığım ve tavsiye edeceğim sınıftır. Diğer iki karakterin tam ortasında diyebiliriz. Daha dengeli bir secim. Ortalama zırhlar giyen ve hareketliliği Hunter'den duşuk ancak Titan'dan fazla olan karakterdir. Ayrıca can yenilenmesi en yuksek olan sınıfta bu sınıftır. Bu karakterin ise 3 yetenek ağacı Voidwalker, Sunsinger ve Stormcaller.
Oyunun grafikleri her iki platform icinde guzel. Bu resim bence gayet iyi anlatıyor. Ayrıca Destiny sadece konsollara ozel bir MMOFPS oyunu. Bana soracak olsanız aralarında pekte bir fark yok iki konsol icinde. Ayrıca her iki konsolda da 1080P 30 FPS. Ayrıca oyunun eski nesil konsollara da cıktığını hatırlatalım.
Kısacası grafikler her iki konsol icinde gayet guzel ve kesinlikle Next-Gen'e ait gibi duruyor.
Diğer bir konu ise FPS mekanikleri. Oyunun vuruş hissi gercekten oldukca guzel. Karakterlere ait yeteneklerde oldukca hoş olduğu icin savaşmak gercekten inanılmaz keyifli. Bunu videolardan ne kadar anlarsınız bilemiyorum ama klasik bir PVP macını buraya koyuyorum mekanikleri gormeniz acısından.
Not: Oyunun son DLC'si Taken King'i kesinlikle almalısınız aksi takdirde oyunda yapabilecekleriniz oldukca kısıtlı ve diğer oyunculardan epey geride başlıyorsunuz.