1-Flat EQ.
2-Uzun sureli kullanımda konfor.
3-Dayanıklılık.
4-Geniş sahne.
5-Uygun fiyat.
Maddeleri tek tek değerlendirerek fazla uzatmadan kulaklık hakkında bilgilerimi vermek istiyorum.
1-Flat EQ.
Oncelikle Flat EQ ne demek ve neden ihtiyac duydum bundan bahsetmek istiyorum.
Coğu ses urunun kendine ait bir karakteri vardır. Kullandığınız kulaklıklar, hoparlorler vs. keyifli bir dinleme ortamı oluşturmak icin uretilmiştir. Fakat referans kulaklıkları ya da monitorleri muziği duzenlemek ve tum ses aygıtlarından iyi bir sonuc almak icin kullanılır. Yani muzikler referans kulaklıklar ya da monitorlerde duzenlenir. Burada referans urun kullanma amacımız tamamen dengeli sesler duymaktır. Bir referans aygıtından dinlediğiniz muzikten pek de keyif almamanız beklenir fakat bu referans aygıtı size hicbir şekilde abartı frekanslar sunmaz. (Kalitesiz ve ucuz modeller haric.) Orneğin ekstra bass gibi bir ozellik kesinlikle yoktur. Bu referans kaynaklar da muzik teknolojileri ile uğraşan, mix ve mastering yapan insanların başvuracağı ilk seceneklerdendir.
Kulaklığıma gelecek olursak; kulaklık ilk kullanımda tizlerinin jilet gibi keskin olduğunu hissettirdi. Fakat birkac gun ust uste burn in yaptım ve o keskin tizlerden kurtuldum. Orta frekanslar da kendini daha cok belli etmeye başladı. Baslarda ise belirgin bir fark gormedim. (Burn in: Kulaklığa uzun sureler boyunca orta ses seviyesinde muzik ya da ceşitli frekansların gonderilmesiyle kulaklığın seslerinin yerine oturtulması işlemi.)
Kısaca ozetlemek gerekirse; yeterince flat bir kulaklık. Aynı zamanda dinlerken frekanslara tepkisi inanılmaz iyi. Orneğin yuksek baslı bir muzik dinliyorsanız flat olmasına rağmen o bası cok muazzam bir şekilde hissedebiliyorsunuz. Ama kesinlikle abartı yok.
2-Uzun sureli kullanımda konfor.
Daha onceki kulaklığımda 2-3 saat sonrası kulağımı ciddi şekilde acıtıyor ve baş ağrılarına sebep oluyordu. Ama Superlux HD681 ile 4-5 saat aralıksız kullanımım sonucu terleme dışında hicbir şikayetim olmadı. Terleme konusunda ise doğduğumdan beri Mersin'de yaşadığım icin alıştım diyebilirim.
Onun dışında kafa bandı kesinlikle rahatsız etmiyor ve cok guzel kavrıyor.
3-Dayanıklılık.
Malzeme tipleri hakkında pek bilgim yok ama hemen hemen hicbir metal parcasının bulunmadığını rahatlıkla soyleyebilirim. İlk hissiyatı pek kaliteli değil ama dayanıklı bir duruşu var. Herhangi bir problem yaşadığımda bu konuyu guncelleyeceğim.
4-Geniş sahne.
Bu da yine mix yaparken olması gereken ozelliklerden biridir. Geniş sahne sayesinde enstrumanları daha iyi ayırt edebilir ve mix icinde enstrumanları cok rahat yerleştirebilirsiniz. Kulaklığın yarı acık yapısı sayesinde sahne gayet yeterli oranda geniş tutulmuş.
5-Uygun fiyat.
Urunu Yonka Muzik Market'ten 275 TL'ye satın aldım. Daha ucuza Behringer'in modelleri vardı fakat onların flatliğinden şuphe ettiğim icin bu kulaklığı almaya karar verdim. Odediğim para bana biraz fazla geldi ama urunun gercek fiyatını baz alırsak (35 dolar) gercekten cok ucuz bir kulaklık. Biraz kurun azizliğine uğradım maalesef.
Ama iyi ki almışım dediğim bir kulaklık.
Onemli Eksileri
1- Kulaklık yarı acık bir yapıya sahip olduğu icin ses yalıtımı asla beklemeyin. Sizin dinlediğiniz dışarıdan duyulabilir ve siz de dışarıdaki sesleri duyabilirsiniz. Ama tabii bu şikayet edilebilecek bir eksik değil cunku yarı acık olması bize geniş bir sahne sunuyor.
2- Daha dayanıklı hissettiren bir malzeme yapısı olsun isterdim.
3- Bu kulaklığın abisi olan 668B modelinde olduğu gibi moduler bir kablo yapısı olmasını cok isterdim. Sonucta kulaklıklarda en cok patlak veren yerler genelde kablolar ya da pedler oluyor.
Onemli Artıları
1- Fiyat
2- Başlangıc ve yarı profesyonel işler icin yeterli flat oranı.
3- Urunle birlikte vidalı bir jak donuşturucu gelmesi. (Urun 3.5mm jak taşıyor fakat vidalı bir donuşturucu ile 6.35Mm'ye cevirip ses kartıma cok kolay bir şekilde taktım.
4- 32 Ohm'luk bir kulaklık olduğu icin giriş, orta seviye bir ses kartı ile de cok rahat bir şekilde bu kulaklığı besleyebilirsiniz.
Bu kulaklık ile yaptığım ilk mix ve mastering deneyimimi dinleyebilirsiniz. Google Drive
Burada ise Sonarworks Reference 4 yazılımı ile mix ve mastering yaparken kullandığım ayarları goruyorsunuz.
Mavi cizgi kulaklığın kendi frekansları, mor cizgi ise Sonarworks %70 oranında aktif edildikten sonra kulaklığın değişen frekans grafiğini temsil ediyor.
Gorulduğu uzere tizler traşlanmış, orta frekanslara biraz can verilmiş ve baslar da biraz kısılmış.
NOT: Bu işlerde biraz yeniyim mix ve mastering sureclerini oğrenmeye calışıyorum. Mutlaka hatalarım vardır. Dinleyip yorum yapıp hatalarımı soyleyip bana katkıda bulunan herkese şimdiden cok teşekkur ederim.