Ben Şanslıyım sanırım anne karadeniz baba tarafım gocmen olunca her iki tarafında yemeklerini oğrenme fırsatı buldum kaydirigubbakcemile3 anne tarafım otcu baba tarafım hamur ve etci olunca buda bana bayağı avantaj oldu opuyorumnanaktan
Şimdi size Tatar Boreklerinden Kobeteden bahsedeceğim opuyorumnanaktan
malzemeler:
Hamur malzemesi:
•1Kg un
•1 tatlı kaşığı sirke (uzerinin cıtır olması icin)
•1 corba kaşığı tuz
•yeterince su
ic malzemesi:
•1 adet tavuk
•1 su bardağı pirinc
•2-3 adet soğan, piyazlık doğranacak
•2-4 corba kaşığı konserve domates/yazın kup doğranmış domates
•tuz, karabiber, biraz aycicek yağı
hazırlanması:
1.oncelikle tavuk haşlanır. ama haşlama suresi normale gore daha kısa sureli olmalı cunku boreğin icinde tekrar pişecek. ben buyukce bir tencereye, tavuğu, uzerini ortecek kadar suyu ekleyip pişmeye bırakıyorum. biraz tuz ekleyip pişme suresi icinde tavuğu birkac kez ceviriyorum.
2.tavuk istediğimiz gibi haşlandıysa soğumaya bırakıyorum, daha sonra kemiklerinden ayırıp temiz bir tencereye biraz aycicek yağı koyarak, piyaz doğradığım soğanları ve domatesleri, yıkadığım pirinci ve dittiğim tavuğu ekliyorum. tuz ve karabiberi ekledikten sonra karıştırıyorum ve haşlama suyundan 1 su bardağı ekliyorum. ic malzemesi daha doğrusu pirincler yarı pişmişken -bu karışım sulu oluyor- ocaktan alıp soğumaya bırakıyorum. o arada tezgahımı duzeltip bulaşıkları yıkıyor ve hamuru yoğuruyorum.
3.yukarıdaki hamur malzemelerini ekilyerek, kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde ediyoruz. hamuru cok az dinlendirip (5-10 dakika) kucuk bezelere (yumurta buyukluğunde diyelim) ayırıyoruz. bir kg undan yaklaşık 20-24 beze cıkıyor, onları iki gruba ayırıyoruz. (10+10 gibi). bezeleri baklava yapımında olduğu gibi tatlı tabağı buyukluğunde un ile acıyoruz. actığımız bezelerin arasına fırca ile sıvıyağ suruyor ve boyle devam ederek onlu grubu tamamlıyoruz. diğer onlu grubu acmaya başlıyoruz ve butun bezeler bitene kadar bu işleme devam ediyoruz.
4.şimdi unlu calışma alanımızı guzelce temizleyip birinci grubu onumuze alıyor ve pişirmeyi duşunduğumuz tepsi buyukluğunden 2-3 cm daha buyuk olarak hamuru acıyoruz. cok hafif yağladığımız tepsimize actığımız hamuru yerleştiriyoruz. (evde yardım isteyebileceğiniz kimse varsa yardım isteyin, tecrube edindikten sonra gerek kalmıyor.)tepsiye yerleştirdiğimiz hamurun uzerine onceden hazırladığımız ic malzemeyi doşuyoruz. ikinci gurup bezeleri de aynı buyuklukte actıktan sonra hamuru tepsiye alıyoruz ve sarkan hamurları bukerek kenar yapıyoruz.
5.son işlem olarak bir bıcakla dilimleri uzerine ciziyoruz. (aslında keser gibi yapılıyor ama cok bastırılımıyor, boylece piştikten sonra dilimlenmesi kolay oluyor)
6.uzerine sıvıyağ surerek 200C'de uzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.