AMD Ryzen 3200G 3.6 GHz 1.4V Vega 8 APU 1200 MHz 1.1V G.Skill 2x8 3600 MHz CL18 RAM Gigabyte B450M S2H Zalman T7 kasa FSP AHBC 500W Samsung 860 Evo 250 GB (Eski sistemden) Seagate 500 GB 2.5" HDD (Eski sistemden) BenQ GW2270H VA panel 1080P 5ms 60Hz monitor (Eski sistemden) Almışken Overclock yapmamak olmaz. Standart değerler yukarıda yazıyor. Frekans, voltaj ve sıcaklık değerlerini paylaşayım:
• Yeni soğutucu ile birlikte -0.102V Undervolt ile 4 GHz hızda Prime95 Small FFT testinde en fazla 63.4 dereceye ulaştık. Artık sistemi boyle kullanıyorum.
• APU ise artık 1650 MHz ve ayarlarımız BIOS'tan yapılı. Ayrıca 2 GB'tan fazla VRAM kullanabiliyoruz. Bu sebeplerle oyun performansında ufak değişiklikler var. Yeni listeye goz atabilirsiniz.
• Bellek tek modulken XMP ile 3600'de calışıyor ancak cift module IF yetmiyor. 1.35V ile 3200 MHz CL16-20-20-20-36 gecikme değerleriyle sorunsuz calışıyor. Maksimumda ise 3266 MHz gorsek de timing değerleri icin ufak bir fedakarlık yaptık.
Sonuc:
• Ryzen 3200G @3,60 GHz 1.3V
• AMD Vega 8 APU 1650 MHz 1.15V.
Sistemi once 8 RAM'le alıp sonradan bir 8 RAM daha aldım. O yuzden FPS farkını da karşılaştırma şansım var. Ancak detaylı bilgiden cok izlenim şeklinde olacak bu konu.
Arkadaşlar sistemdeki ilk 5 parcayı satın aldım yalnızca. Ekipmanlarım laptoptan kalanlar vardı zaten. Bu dort parcaya toplamda 2500 TL odedim. Oncelikle şu soruyu cevaplamak istiyorum. APU ile oyun oynanıyor mu? Hem evet, hem hayır. Yani oynayacağınız oyunlara bağlı. Orneğin CS:GO, DotA 2, LoL, Valorant gibi populer oyunları oynamak istiyorsanız, APU'lar sizin icin bicilmiş kaftan olabilir. En onemli ozellikleri fiyatları. 1080P'de oynuyorum tamamen ve tum bu oyunlarda cok rahat bir şekilde 60 FPS'nin uzerini goruyorum. Elbette RAM'lerin de etkisi var.
Cift modul ve tek modul RAM farkından da bahsetmek gerekirse %50-60'a kadar performans artışı olduğunu soyleyebilirim. Tabi oyundan oyuna fark ediyor. Orneğin DotA'da 40 FPS alırken 70'e kadar yukseldi. Ben de ayarları iyice yukseltip 50-60 FPS seviyesinde yuksek ayarlarda oynuyorum. Ancak APU sistem toplayacak arkadaşların aklında bulunması gereken şey sadece cift modul değil, cift modul olarak 16 GB RAM almaları gerektiği. Cunku her ne kadar giriş seviyesi de olsa 2 GB belleği APU icin ayırınca bize kalan miktar azalıyor. Bu yuzden en az 16 GB bellek oneriyorum.
FPS değerlerine gelecek olursak... Arkadaşlar internette bununla ilgili cok fazla veri mevcut. O yuzden tek tek şu oyunda şu FPS demeye gerek olduğunu duşunmuyorum. İstediğiniz oyunlar varsa ve imkanım olursa girip bakarım. Ancak oynadığım oyunları ortalama şekilde sıralayayım. Oyunların hepsi 1080P, olmayanları ayrıca belirteceğim:
GTA V - GTA Online - Rage MP: Normal ayarlar, FXAA acık: ~50 FPS Battlefield 4 Multiplayer: 64 kişilik harita, Medium ayarlar, 60 FPS DotA 2: High ayarlar, ~50 FPS CoD MW 2019: 1600X900, ~45 FPS Forza Horizon 4: 1080P Medium ayarlar (Arac kalitesi cok yuksek) ~45 FPS CS:GO High Ayarlar FPS'e bile bakmadım 70 altına duşmedi. Yeni oyunlar: RDR2: 1600x900, Texture kalitesi yuksek, kalan ayarlar duşuk sabit 30 FPS. Valheim: 1920x1080 duşuk ayarlar normal şartlarda 30 FPS; ateş, meşale yanında 10 FPS.
Bu sonuclara bakarak 2 GB VRAM sınırının yetersiz olduğunu ve 3200G'nin yeni nesil AAA oyunlar icin pek de yeterli olmadığını, ancak giriş seviyesinde istenilen işi gorduğunu soylemek mumkun. Bircok oyunu oynatabilecek olsa da VRAM'in 2 GB ile kısıtlanmış oluşu ve cozunurluk farkından oturu herkese hitap etmiyor olabilir. Ancak coğu işi de layıkıyla yerine getirebiliyor. Bu durumda ne istediğinize karar vermeniz gerek. Ancak en ucuz cozum olarak APU'lar giriş seviyesi ekran kartlarına gore daha mantıklı geliyor. Cunku APU bir sisteme sonradan ekran kartı yukseltmesi de yapabiliyoruz. Bir miktar darboğaz goze alınarak bu sisteme 1650 Super ust sınır olmak uzere ekran kartları takılabilir. Ancak ben populer ve cok fazla sistem gereksinimi olmayan oyunları oynarım derseniz sizi rahatca goturecek bir sistem olabilir.
Ayrıca kasadan bahsetmek istiyorum. Kablolama icin bir cıkıntı bırakılmış ve kasanın kompakt yapısı korunmuş. On panel tamamen Mesh. 3 adet 120mm veya 2 adet 140mm (doğrulanmamış bilgi) fan takılabiliyor. Kasa bir adet arkada 3 pin, bir adet de onde Molex bağlantısıyla calışan fanla geliyor. Bu iki fan da kesinlikle cok sessiz. Ancak onde filtre olmaması cabuk tozlanmaya sebep oluyor. Ayrıca fan sayısı da yeterli sayılmaz. İyi bir soğutma performansı icin fan sayısını arttırmak gerek. Ustte de 2 tane 120Mm'lik fan icin yuva bulunuyor ve mıknatıslı, hemen cıkarılabilen bir filtre var. Yan panel pleksi. Kırılmaya istekli olmasa da cizilmeye karşı dikkatli olmak gerek. Ayrıca koyu renkli, iceride ışıklı bileşen yoksa icini zor gosteriyor. Kasa genel anlamda F/P olarak başarılı.
Genel anlamda aklımda kalanlardan bahsettim arkadaşlar. Ozel olarak merak ettiğiniz şeyleri de yanıtlayabilirim. Teşekkurler...
CPU guc kablosunu sonradan arkadan aldım:
Kablo duzenimiz:
Yeni soğutucu: İnceleme: Snowman T4 RGB cift fan
4 GHz ve -0.102V UV ile 20 dakika Prime95 Small FFT işkence testinde sıcaklık testi sonucunda en fazla 63.4 dereceyi gorduk ve hicbir cekirdek başarısız olmadı. Small FFT'yi bilmeyenler varsa şoyle bir ornek vereyim. CPU-Z'deki tum cekirdekleri stres testine sokunca en fazla 56 dereceyi goruyor işlemci ki bu 56 derece Prime95 testinden hemen sonra başlatırsam ulaşıyor. İşlemci serinken başlatınca birkac derece daha fark olabiliyor. Small FFT'nin nasıl bir işkence olduğunu anlatmak icin belirttim.
Dosya Ekleri