işlemci: Ryzen 5 3550H
İşlemci olara Ryzen 5 3550H gayet rahat bir şekilde 1650 ekran kartını besleyebiliyor. 2.1 sabit frekansı ve 3.7 Boost frekansı bizi karşılıyor. Oyunlarda genel olarak sıcaklığı 80-92 arası lakin fanlar durumu stabil yaptığı icin sıcaklık hakkında şikayetim yok. Ayrıca bacak ustu kullanımda fan cıkışı haric rahatsız edici bir sıcaklık yok. Cift kanal performansını deneyimleme şansım olmadı, onun hakkında bir şey diyemececeğim. Intel tarafında var mı bilmiyorum ama "Virtual Super Resolution" ozelliği bayağı hoşuma gidiyor
ekran kartı: GTX 1650
Gelelim 1650 tarafına, oyunlarda verdiği FPS pek tatmin edici değil. Drop yaşıyorum bazen, FPS değerleri 1650 tarafına gore guzel, ama genel olarak basit oyunlar dışında 60FPS altı goruyorum, onu belitrmek isterim. Sıcaklık olarak guzel bir iş cıkarıldığını duşunuyorum. Hic 80 dereceyi gectiğini gormedim kartın. Daha cok 70 derecelerde dolanıyor. Ve sadece laptop cihazlara olan bir şey mi bilmiyorum ama League of Legends oyununda 70-80 FPS alıyorum. Hatta bazen 55 bile olabiliyor.
Bazı oyunlarda verdiği FPS miktarları; (not: GeForce Experience ayarlarını kullanıyorum)
Hellblade: 50FPS civarı alıyorum.
Bannerlord: Kucuk savaşlarda FPS sabitleme kullandığım icin 100FPS oluyor, ama yaklaşık 200-300 kişilik savaşlarda 20-30 FPS'lere duştuğunu soyleyebilirim.
Detroit: 40-50 arası gidiyor.
Witcher 3: Genellikle 45-55 arası gozlemledim.
Kingdom come - deliverance: Genellikle 60FPS sabit alıyorum ama bazı normal duzeyde sahnelerde 50 FPS seviyelerine duşuyor.
League of Legends: Girişte 100+, ortalama 70-80.
RAM: 8 GB
8 GB 2400MHz ve CL17 değerinde karşılıyor bizi. RAM tarafında şu anlık sıkıntım yok ama yuzdelik dilimlere takıntılıysanız oyunlarda genellikle yuzdeleri bayağı yuksek oluyor(85-90), tabii ben anti virus programları ve RAM harcayan programlar kullanıyorum. 16 GB olursa cok rahatlayacaktır. 2 bellek yuvası var ve 1 yuvası boş, 16 GB yapmak isteyen yapabilir yani.
anakart:
Anakart hakkında pek bir incelemem yok ama butun cıkışların solda olması bazen sıkıntı cıkartabiliyor. 1 USB 2.0 ve 2 USB 3.2 bulunuyor. Mikrofon ve kulaklık girişi tek olan bir jack girişi var(7.1). 32 GB RAM takabilmek mumkun (2x16). Ne kadar depolama birimi takılabileceğini unuttum ve internette de bulamadım
depolama: PCI-e NVMe 256G M.2 SSD + SATA 1TB 5400RPM 2.5' HDD
Depolama olarak guzel bir ikili olduğunu duşunuyorum ama, 5400RPM gercekten oyunlarda sıkıntı cıkarıyor denilebilir, ozellikle sesi yuksek. Takıntılı iseniz gercekten sinir bozucu olacaktır. Yuksek yukleme sureleri olan oyunları oynayacağım zaman SSD'ye aktarıyorum oyle oynuyorum. HDD ile yukleme sureleri sıkıcı oluyor. SSD konusunda sıkıntım yok, memnunum diyebilirim. Acılma suresi 18-20 saniye gibi bir sure. HDD memnun edici değil ama.
ekran: 60Hz 1920X1080 15.6"
1650 gibi bir karta 60Hz yeterli(60 HZ ustunu pek gormuyor). Ekranın ust cercevesi biraz kalın olsa da beğeniyorum.
batarya:
Gercekten rahatsız olduğum diğer konu batarya, driver yuklu değilken neredeyse 1-2 saat olmadan bataryası tukendi(Windows kurarken). Driverler ile gene daha iyi ama, şarj dışı kullanıma pek musait değil.
fanlar: 2xfan
2 Fan bulunmakta, fanlar oldukca guzel calışıyor ama sesi gene yuk altında fazla. Kulaklık olmadan oyun oynamak isteyen bana uzucu bir haber
klavye:
Rahatsız olduğum bir diğer konu, space tuşu gıcırdıyor. Neler yaptıysam cozemedim şu gıcırtıyı. Servise gitti, geldi duzelmişti. Aradan 1 hafta gecti. Gene gıcırdıyor. RGB duz renk yani bolgesel değil tek tek renk değişiyor. Ama gece gercekten hoşuma gidiyor renkleri. Basış hissiyatı guzel, 20 milyon tıklama omru var.
kasa:
Askeri standartlara gore uretiliyor, duşmelere karşı sağlam diyebilirim. Yuksek olmayan yerlerden bircok kez duşurdum ama sapasağlam. Ve gercekten cizgi cizgi goruntusu olsun, bazı yerlerdeki yukseklikler olsun. Guzel gorunuşe sahip. Ama hava alma delikleri konusunda pek bir şey diyemeyeceğim. Daha cok olabilirdi ama yeterli gibi. Ekran arkasında ise kaplan ciziği gibi cizikler var ve hava katmıyor değil. Genede sadelik sevenler icin rahatsızlık verebilir.
şarj aleti: 150W
Gercekten cok ciziliyor. Yatakta kullandım uzun sure, kucuk taşımlar vs. cok cizildi ve gecmiyor da. Biraz takıntılıyım bu cizik konularında ama ben bile alıştım artık. Onun dışında ısınması tatminkar, ama kumaş icinde veya yastık altındaysa elinizle bir sure temas edemeyebilirsiniz. Genede ben beğeniyorum.
yazılımlar: myasus, Armoury Crate, TUF Aura Core.
Armoury Crate: gercekten sıkıntılı bir program. Sadece ışığı ve fan hızını ayarlamarken bile %10-20 CPU yiyor, onu sildim belki fonksiyon tuşlarından performans modunu falan değiştiremiyorum ama daha rahat ettiğim soylenebilir.
myasus: gercekten işe yaradığını duşunuyorum. ASUS sitesinden yazılım indirebilir, muşteri hizmetlerine e-posta gonderebilir, sistem hataları icin test yapabilir, şarj limiti koyabilirsiniz(%60 koyunca onu gecmiyor ve piliniz daha sağlıklı oluyor).
TUF Aura Core: Armoury Crate silindikten sonra ışık değiştirmek icin bu programı indirdim, basit ışık modları var. Rengarenk, flash, sabit vb.
muşteri hizmetleri:
Nazik ama bilgisiz, aradığımda surekli aynı cumleyi kurup durdu. Diyor ki "ekran kartınız az kullanılıyorsa bunda sıkıntı yok", ben diyorum ki "Minecraft gibi bir oyunda bile 17 FPS alması normal yani?", Ve gene aynısını tekrarlıyor
not: ilk olarak buraya kadar okuyup bu laptop ile başka bir model arasında ikilemde kaldıysanız(Acer Nitro, Monster) ben şu aklımla olsam ASUS TUF yerine Acer Nitro alırdım. Ama sorularınız varsa cevaplamaya calışacağım. İlk incelemem olduğu icin yanlışım varsa affedin.