mide kanseri belirtileri, mide kanseri, mide kanaması, mide kanseri ameliyatı, mide kanseri tedavisi

Karnın sol ust bolgesinde mide bulunur. Nedenlerinde bahsedeceğimiz ceşitli sebeplerden dolayı midenin mukoza zarından tumorler gelişebilir. Bu tumorlerden kotu huylu olanları, kansere neden olur. Mide kanseri sıklıkla midenin kucuk kenarında ortaya cıkar.
Mide kanseri, en cok gorulen 4. kanser turudur.... Ulkemizde, yaklaşık yılda yirmi bin kişi mide kanserine yakalanmaktadır. Erkeklerde, mide kanserine yakalanma riski daha fazladır. Yaşlılarda, mide kanseri daha fazla gorulur.
Dunyada bu hastalığın en cok gorulduğu yerler, Japonya ve Cin gibi uzakdoğu ulkeleri ile Kuzey Avrupa ulkeleri ve Guney Amerika'daki Kolombiya, Kosta Rika gibi ulkelerdir. Bu coğrafi farklılıklar, mide kanserinde genetik faktorlerin rol oynadığını gostermektedir. Ulkemizde, Karadeniz bolgesinde mide kanseri diğer bolgere gore biraz daha fazladır.

MİDE KANSERİNİN NEDENLERİ

1- Mide kanserinin gorulmesinde, beslenme alışkanlığı onemli bir yer tutmaktadır. Tuzlu besinleri aşırı tuketmek, sebze ve meyve beslenmesinde yetersizlik, beslenme ile ilgili en sık gorulen kanser nedenlerindendir. Nitrat ve nitrit tuzları midede kanserojen maddeye donuşebilmektedir. Ulkemizde mangal eti onemli bir yer tuttuğundan etin tuzlanması ve pişerken yanması kansere yol acabilir. Cunku, yanmış et kanserojen madde icerir. Ciğ etle beslenmek de aynı şekilde kanser riskini artırır.
2- Midede gastrit ya da ulsere neden olan, H.pylori bakterisi kansere neden olabilmektedir. Bu bakteriyi ortadan kaldırmak, kanser riskini azaltır.
3- Sigara kullanmak, mide kanserine yakalanma ihtimalini 6 kat artırmaktadır. Sigara, midede iltihap oluşmasında rol oynar. Aynı şekilde alkol tuketimi de mide kanserinin nedenlerindendir.
4- Birinci dereceden akrabalarında mide kanseri gorulenlerde, kanser riski artmaktadır. Kalıtsal faktorler, mide kanserinin gelişmesinde etken faktordur.
5- Beslenme onemli bir faktor olduğundan, sosyoekonomik duzey de kanserin oluşmasında etkilidir. Ayrıca evre şartları, gecirilmiş bazı hastalıklar, mide ameliyatı kanserin sebepleri arasında yer alır.

MİDE KANSERİNİN BELİRTİLERİ


Erken mide kanserinde belirti olmaz. Risk taşıyan kişilere yapılan endoskopik incelemeyle hastalık teşhis edilebilir. Mide tumoru olan kişilerde gıda akışının engellenmesi sonucu ya da tumorun yayılması sonucu belirtiler ortaya cıkar.
- Hastaların yarısında elle muayenede bir kitle hissedilir.
- Mide bolgesinde ağrı ve midenin ağırlaştığı hissi
- İştahsızlık ve bunun sonucunda kilo kaybı gorulmesi (şiddetli ve kısa surede ortaya cıkar)
- Yemekten sonra rahatsızlık hissi ve mide şişliği,
- Bulantı, kusma,
- Mide kanseri olan kişilerin buyuk bir kısmında kansızlık da gorulur.
- Yorgunluk,
- Mide ya da bağırsakta kanama olması (gizli şekilde seyredebilir)

MİDE KANSERİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Mide kanserinde en etkili teşhis yontemi endoskopidir. Ucunda kamera olan bir boruyla mideye girilir. Doktor, midenin her yerini rahatlıkla gorebilir. Tumor oluşumu varsa gozlenebilir. Kesin teşhis konması icin midenin şuphelenilen yerlerinden parca alınır ve mikroskobik olarak incelenir. Kanser hucreleri mikroskopta rahatlıkla gozlenir.
Baryumlu mide grafisiyle tumorler gorulebilir ama kesin teşhis koymak icin mikroskobik inceleme gerekir.


MİDE KANSERİ TEDAVİSİ


Mide kanserinin tedavisi ameliyattır. Yapılan ameliyatla mide cıkarılır. Cunku tumor yayılmıştır. Sadece tumoru almak bir işe yaramaz.
Kanserin şekline gore, bundan sonra ışın tedavisi ve ilac tedavisi uygulanır. Hastalığın seyrine ve şiddetine gore doktor tarafından hastanın durumu da goz onune alınarak yapılır.
Tedaviden sonra hastalar tumorden kurtulur. Fakat kanser nuksedebilir. Bundan sonraki amac hastalığın tekrar ortaya cıkmasını onlemeye calışmaktır. Tedavide istenmeyen sonucların oluşumunun onune gecmek gerekir.

KANSER HASTALARININ YAPMASI GEREKENLER


Duzenli beslenme, kanser hastalığından korunmak icin gereklidir. Bazı besinler kanserin oluşma ihtimalini azaltmaktadır. Ozellikle nar, kayısı, havuc gibi meyve suları, sarımsak, uzum, peynir, yoğurt, şalgam, muz, karnıbahar kanseri onlemede faydalıdır. Hastalara domates yemeleri tavsiye edilir. Omega 3, kanserden koruyucu ozelliğe sahiptir. Ozellikle balık, omega 3 yonunden zengindir.
Şişmanlık, kanser riskini arttırır. İdeal kiloya yakın olmak gerekir. Fazla kırmızı et tuketiminden kacınmak gerekir. C vitamini, bircok meyve ve sebzede bulunur ve vucudun direncini arttırır. Boylece kansere karşı etkili olur. Kansere tedavisinde onemli bir yer tutmaktadır. Havucun icinde bulunan betakaroten, vucut direncini arttırır ve genlerimizin bulunduğu DNA'da hasar oluşumunu engelleyici etkiye sahiptir.
Duzenli bir hayat surme, bir cok hastalıkta olduğu gibi kanser hastalığında da etkendir.