1 Hafta once sipariş verdiğim fakat stok sıkıntısı yuzunden bugun elime ulaşan R9 390'ı Amazon'dan 339Dolara satın aldım.
GTX 970 yerine bunu tercih etmemdeki en buyuk sebep reddit/buildapc kullanıcılarıdır. Eğer memnun kalmazsam kan cıkabilir.
Kutu, nasıl soylesem, dokunduğunuz anda premium bir his veriyor bunun nedeni şu an kullandığım ekran kartının HD 6950 olması da olabilir bilemiyorum. Fotoğrafta gorulen o silik veriyolu kabartmalı yapılmış, guzel, hoş.
Kutunun arkasındaysa kartın genel ozelliklerinden bahsediliyor burada ben de on inceleme manasında genel bilgileri geceyim. Kart;
O.C modunda 1060 Mhz cekirdek saat hızı ve 6100 bellek hızıyla geliyor.
+Bunu R9 390x cekirdek hızına kadar O.C'lemenin oldukca kolay olduğu belirtiliyor.
8GB VRam ve 512Bit bellek arayuzune sahip.
+Fazla VRam goz cıkartmaz, hani 1440p veya 4k monitorum olduğundan değil, dursun lazım olur.
275W'a kadar guc tuketebiliyor.
+AMD kartlar belki de ilk modellerinden beri fazla guc tuketti, hala da oyle. Benim icin kartın en buyuk eksisi bu olacak. Fazla guc tuketimi fazla elektrik faturası, fazla sıcaklık, erken kart omru demek.
Smart fan teknolojisine sahip ve DX 12'ye hazır bir kart.
+Bakalım forumlarda bas bas bağırılan AMD DX12 ile ucacak soylentileri doğru cıkacak mı, goreceğiz.
Smart Fan kulaklık kullanmayan oyuncular icin iyi olsa da bana yarardan cok zararı dokunur gibi geliyor. İncelediğim testlerde yuk altında kart 80+ dereceyi aşıyor.
Kutu iceriğinde ise 1 adet surucu diski, hızlı kurulum rehberi ve 6-8pin cevirici kablo cıkıyor.
Bu noktada ust duzey bir kartın kutusunun icinden sticker gibi kullanıcıyı mutlu eden kucuk bir detayın atlanması uzucu
Ve tum ihtişamıyla MSI R9 390'a elim değiyor. İlk gozume carpan oyuncu kısma hitap eden kırmızı/siyah cizgili tasarım ve buyuk fanlar. Kartın 1.3kg gibi bir ağırlığı olduğunu da not edeyim. Bildiğiniz ağır. Kartın uzunluğu ise 27.7CM, Benim gibi midtower kasa kullananlar icin aşırı bir uzunluğu yok. Smart cooling ozelliği burada bir kez daha vurgulanıyor. Fanlar belirli bir yuk altına girene kadar calışmıyor. Tabi bu da yuksek sıcaklık değerleri demek fakat bunu goze aldım artık.
Kartın arka yuzunde backplate (Turkce'si aklıma gelmedi) olması sevindirici. Ejderhalar iyidir.(Dovahkiin!) Ust kısımda cıkartmaya şimdilik kıyamadığım kabıyla beraber PCI Express x16'yı gozukuyor.
Buradaysa benim elimi ve 1x Display Port 1xHDMI, 2x DVI cıkışını goruyorsunuz. Ama ben ne yapıyorum? sanki hic 2016'ya girmeyecekmişiz gibi vga-hdmi cevirici alıp 21.5'' monitorume bağlıyorum.
Ve son olarak guc girişleri; 1x6 1x8pin ile kartı bilgisayarınıza takıp ucmaya başlayabilirsiniz. 6-8Pin cevirici cıktığını da daha once belirtmiştim.
Kutu acılış hikayesi boyle, asıl inceleme ve benchmark testlerini Turkiye'ye donunce yapmak zorundayım bu da 30 gune tekabul ediyor. O gun gelene kadar beraber sarılıp uyumayı duşunuyoruz
Tişikkirlir.
Edit: 4Ghz'de stabil calışan i5 2500k ile test edeceğim bu arada. Baktım darboğaz, 4.5'e kadar yolu var