Herkese merhaba.

Birkac gundur bu kulaklığı kullanıyorum. Oncesinde iki sene boyunca Rampage SN-RW1 kullandım. Ardından bu kulaklığa geciş yaptım. USB ile kullanıyorum. Bir ses muhendisi olarak oyun, muzik, discord vb. kullanımlarındaki deneyimlerimi paylaşmak istiyorum.

Artılar:
+ Hem kafa bandı hem de kulak padleri oldukca yumuşak. Uzun sure taksanız bile rahatsız olmuyorsunuz.
+ Mikrofon kalitesi ust duzey. Dip gurultusu yok seviyesinde, cevre sesleri fazla almıyor. Netliği cok iyi. Kablosu da kullanışlı. İstediğiniz yone getirip bıraktığınızda o şekilde sabit duruyor.
+ Doğru EQ yapıldığında ses kalitesi iyi. Low mid'lerinde biraz sıkıntı var ama 400 TL'lik bir oyuncu kulaklığına gore gayet yeterli seviyede. Taban frekans olarak 55Hz gibi bir yerde. Yine boyle bir kulaklık icin gayet yeterli bir seviye.
+ Yalıtım hakkında bircok şey okudum ama bence ev kullanımında kesinlikle rahatsız edecek bir durum yok. Dışarıya cok fazla ses vermiyor, dışarıdan cok fazla ses almıyor. Ayrıca mikrofona da ses sekmiyor. Bence bu konuda başarılı.

Eksiler:
- Yazılımı cok kotu ve yetersiz. SN-RW1'in yazılımı bundan cok daha detaylı ve kullanışlıydı. Bunun 5 bantlık EQ'su var ve hicbir şeye cozum olmuyor. Sesle alakalı hicbir fikri olmayan birileri uretmiş sanki bu yazılımı. "Ceesee'de coh iyi ses kasıyom knk" tayfasının gozunu boyamak icin bir şeyler denenmiş.
- Kendi standart halindeki frekans cevapları cok kotu. Ozellikle 150 ve 400Hz aralığındaki frekanslar cok kotu tanımlanmış. Kulaklığı ilk takıp denediğinizde aşırı boğuk bir sesle karşılaşıyorsunuz. Kendi yazılımı da bu sorunları duzeltmekte cok başarısız. Duzgun bir frekans cevabı icin gereken yazılımı ve ayarlamalarını aşağıda paylaşacağım(1).
- Kulaklık uzerindeki mikrofon susturma duğmesi kullanışsız. Bastığınızda karşı tarafa yuksek seviyede bir elektrik sesi geliyor. O duğmeye bastığınızda sanki mikrofon kablosunu cıkarmışsınız gibi davranıyor. Kotu tasarlanmış. Bir konuşmadayken, şayet konuştuğunuz kişi veya kişilerin kulak zarına zarar verme amacınız yoksa, kullanmanız mumkun değil.
- Kullandığım coğu kulaklıkta, kulak seviyesi ayarlama kısımlarını en uzunda veya en uzuna yakın seviyede kullanırım. Bu kulaklığın en uzun seviyesi bana yetiyor fakat şoyle bir sorun var: Kulaklığı bu seviyede kullanırken kafanızdan cıkarıp kenara koyduğunuzda, kulaklığın sungerleri birbirini eziyor. Her gun 10 saat bu şekilde dursa bir sure sonra o sungerlerde ezilme izleri kalabilir. Bu sadece bir tahmin ve olasılık, ama gercekleşebilir. Bu sorunu da aşağıda detaylandıracağım(2).

Sonuc:
Henuz uzun sureli kullanım yorumu yapmam doğru olmaz. Fakat ilerleyen zamanlarda bu konuyla ilgili (orneğin derilerde yıpranma veya yırtılma, temassızlık sorunları vs.) bir guncelleme yaparım. Bu kulaklığa bir not vermem gerekirse benim notum: 82/100

--------

Şimdi gelelim detaylara:
1) Dediğim gibi yazılımı cok kotu ve yetersiz. Kulaklığın kutudan cıkan hÂli de frekansları duzgun şekilde veremiyor. Kimisi cok yuksek kimisi cok duşuk. Şimdi bu sorunu nasıl cozebiliriz onu anlatacağım:
* İlk olarak APO Equalizer adındaki programı yukluyoruz: Equalizer APO - Bu program, sisteminizde takılı olan ses aygıtlarını kullanırken Windows uzerinde her ne ses calıyorsa (oyun, muzik uygulamaları, tarayıcıda calan sesler, windows sesleri, discord, skype vb. gibi programlar), bu seslerin ilk once kendisinden gecmesini sağlıyor. Programı kurduktan sonra Configuration kısmından, hangi aygıtların seslerini bu programda kullanmak istediğimizi seciyoruz. Orneğin bu kulaklık icin USB PnP Audio Device'ı secmeniz gerek.
* Program daha once kurulum yapmamışken ilk olarak nasıl acılıyor bilemiyorum ama yaklaşık olarak A gorselindeki gibi bir pencere ile karşılaşmanız gerek. Orada acık olan butun eklentileri silip B gorselindeki duruma getirin.
* Ardından yeşil +'ya basarak Control > Device(select device)'a basın. Onunuze gelen eklentiye Change diyip, Select all devices kutucuğundaki tiki kaldırıp Playback Devices kısmındaki kulaklığınızı secin.
* Tekrar +'ya basıp Graphic Equalizers > 31-band graphic equalizer'ı secin. Sonrasında ise bu EQ'yu C gorselindeki duruma getirin. Ben tiz duymayı seven biri olduğum icin yuksek frekansları biraz fazla actım. Bu noktadan itibaren bu kısım biraz damak zevkine kalıyor. Biraz kurcalayarak kendi istediğiniz ayarı bulabilirsiniz. Fakat başlangıc olarak C gorselini temel almanızı tavsiye ederim. Ben normalde EQ icin Fab Filter Pro Q-3 kullanıyorum ama bu programın kendi icindeki EQ'su da yeterli olacaktır.
* Butun ayarlamalarınızı yaptıktan sonra C gorselinin en sağ altında gorunen Normalize Response tuşuna basmanızı oneririm. Cok fazla frekans ayarlaması yaptığımız icin ses seviyesinde istemediğimiz değişiklikler ve bundan kaynaklı seste bozulmalar olabilir. Bunun onune gecmek icin Normalize Response dememiz gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra genel ses seviyesi kısılacak ama gerek kulaklığın sesini fiziksel olarak acarak, gerekse Windows uzerinden ses acarak yeterli seviyeye getirebilirsiniz.

2) Kulaklığın kutudan cıkan hali 1. gorselde gorunuyor. 2. gorselde ise kulaklığın en uzun seviyesinde boşta duran hÂlini gorebilirsiniz. Padler birbirine baskı yapıyor. 3. gorselde ise en uzun seviyenin alternatif bir pozisyonunu gosterdim. Kulaklığı bu pozisyonda bırakmak da bir secenek ama bence yine de en garantisi, her kullanımdan sonra 1 numaralı pozisyona geri getirip bırakmak. Tercih kullanıcının tabii.