Dunyaca unlu kalp doktoru Prof. Dr. Mehmet Oz, Balcicek Pamir'e acıkladı

Mehmet Oz Balcicek Pamir'in sorularını Soz Sende'de yanıtladı. Soz Sende haftaici her akşam 18:30'da HABERTURK'te..
Balcicek Pamir: O kadar cok lakabınız var ki. "Yılın Doktoru", "Milenyumun İyileştiricisi", "Yarının Kuresel Lideri"...Asıl lakap değil bunlar kazanılmış oduller. "Yılın Amerikan-Turk Adamı" yanılmıyorum değil mi? Ve en son da Time'ın "100 Etkin İsmini"n icindesiniz. Peki şimdi, tabi ki doktorlukla ilgili cok şey soracağım ama, bunlar nasıl, bu un iyi mi, kotu mu?
Mehmet Oz: Tabi bunların hepsi cok onemli. Ozellikle "Time 100 Etkin İnsan"ın arasına girdiğim icin cok mutluyum. Benim hekim olarak en buyuk amacım hastalarımdan takdir almam. İyileştirdiğim bir insana yardım etmem. Onun icin ameliyathaneden cıktığımda bu haberi aldığım zaman biraz şaşırdım. Biraz utanıyorum acıkcası, hic beklemiyordum.
Balcicek Pamir: Niye beklemiyordunuz?
Mehmet Oz: Cunku biz doktor olarak bunları aramıyoruz. Hakikaten bir hastaya yardım ettiğimiz zaman onlardan teşekkur beklemiyoruz bile. Onun icin biraz cekiniyorum. Hasta iyi dileklerde bulununca ben utanıyorum acıkcası. Cunku benim amacım bu değildi. Ama oduller geldiği zaman duşunmeye başlıyorum. "Odulleri nasıl korurum, dunyayı nasıl iyileştiririm?"
Balcicek Pamir: Tabii bir avantajı olmalı değil mi bunların?
Mesela Time'ın "100 Etkin İnsanı" arasına girmem sayesinde muhteşem insanlarla tanışabiliyorum. Bunlarla ilerde bağlantı kurarak, kimbilir belki de topluma yardım edebiliriz. Bunlarla konuştuğumuz zaman sağlık konusunu yukarıya doğru itiyoruz.
Balcicek Pamir: Ben katılıyorum. Cunku her şey pazarlama uzerine kurulu. İyi iş yapamazsanız gosteremiyıorsunuz kendinizi.
Mehmet Oz: Aynen katılıyorum. benim en buyuk amacım o. Cunku kitapları yazarken amacımız karmaşık olan konuları benzetmeler kurarak biraz daha rahat anlatmak istiyoruz. Ama platform yoksa kimse benim dediklerimi duyamaz.
Balcicek Pamir: Birtakım oduller var. Bir taraftan da cok unlu showlara katılıyorsunuz. Mesela bir tanesi Oprah Show'du. Cok merak ediyorum oncesinde cok heyecanlandınız mı? Yoksa o mu heyecanlandı?Nasıl hazırlandınız?
Mehmet Oz: Oprah heyecanlanmadı. Sahici bir insan. Cok acık, durust konuşur. Televizyonda gorduğunuz gibi aynen ozel hayatında da oyle davranır. Ama ben Oprah Show'u pek seyretmiyordum. Doktor olarak devamlı ameliyathanede bulunuyordum. Onun icin ilk showa cıktığımda heyecanlanmadım. Belki de başarılı olmamın sebebi o. Cunku Oprah'a katılanlar onu devamlı seyrediyor. Oprah istiyor ki normal haytta nasıl yaşıyorsan showda da aynı davran. Cunku seyirciler sizin nasıl hakiki bir insan olduğunuzu gorsunler. O sırada yakın bir bağlantı kurduk Oprah'la.
Balcicek Pamir: Bundan sonra bir değişiklik oldu mu, hayatınızda?
Mehmet Oz: Bir kere sokaklarda yururken herkes bizi durdurup soru sormaya başladılar. O da aslında iyi bir şey doktor olarak. Cunku sorduğu sorular genelde cok basit sorular.
Balcicek Pamir: En cok ne sordular?
Mehmet Oz: En cok sorulan soru: "Nasıl kilo kaybedebilitim?" Ya da "Ben şişmanım bu kiloları atmak icin ne yapabilirim?"
Balcicek Pamir: Tabii bu Amerikalılar'ın cok onemli sorunu...
Mehmet Oz: İkinci soru: "Daha uzun yaşamam icin ne yapmam gerekir?" Ama bu showda artık biliyorsunuz bayağı zaman gecti. Hatta yeni bir haber cıktı.
Balcicek Pamir: Kendi showunuza sahip olacaksınız. İnanılmaz bir şey...Peki nasıl olacak? Her gun mu yapacaksınız?
Mehmet Oz: Haftada uc gun cekim yapılacak. Ama her gun gosterilecek.
Balcicek Pamir: Bu bir il mi? Bir doktorun boyle bir show yapması?
Mehmet Oz: İlk kez şimdiye kadar. Buyuk istasyonlarda cıkacak o yuzden seyirci sayısı yuksek olacak inşallah.
Balcicek Pamir: Hele bir Turk doktor..O tamamen bir ilk.
Mehmet Oz: O ilk ama...Aslında Turk değil de dışarıdan gelmem iyi bir şey Amerikalılar icin. Amerikalılar pek dışarıya bakamıyorlar. Anlamıyorlar. Ulke cok buyuk bir ulke, her şey bulunuyor. 100 sene once Amerikalılar tabi biraz daha cok dışarıya bakarlardı. Tabi butun ulke hepsi gocmen. Amerika2da doğan az kişi var. Zevki zaten oradan cıkıyor. O yuzden dışarıdan gelen bir doktoru cok rahat kabul ediyorlar.
Balcicek Pamir: Bu bir avantaj yani.
Mehmet Oz: Belki buyuk bir avantaj. Mesela Turkiye2deki sırları Amerika'ya getiriyorum. Turkler şoyle şoyle hareket ediyor..Buradaki guzel tıp sistemine rağmen yaşam oranları biraz yakın. Onun icin Turkiye, Ortadoğu, Asya, Avrupa, Guney Amerika...Tum bu ulkelerdeki sırları ben Amerika'ya getirmek istiyorum.
Balcicek Pamir: Peki siz kendinizi ne kadar Turk hissediyorsunuz? Bu arada guzel Turkce konuşuyorsunuz. Orada doğup buyudunuz, hic konuşamayabilirdiniz.
Mehmet Oz: Teşekkur ederim. Turkce'ye cok meraklıyım ben. Gencliğimin dortte biri burada gecti. Annem babam buradalar. Her zaman kendimi bir Turk olarak hissediyorum. Ve hakikaten kendimi Turk olarak takdim ediyorum. Ama "Turkler Amerikalılar'dan daha iyi " demek icin değil. Turkler farklı Amerikalılar'dan
Balcicek Pamir: Babanız kac yaşında? Bir roportajında diyor ki: "Ben 100 yaşıma kadar, Mehmet 125 yaşına kadar yaşar"
Mehmet Oz: 125 bilmiyorum ama seyircilerin bir coğu 100 yaşıı gecebilirler.
Balcicek Pamir: Nedir bunun sırrı?
Mehmet Oz: Mavi bolgeler dunyada insanların en uzun yaşadıkları bolgeler. Bu ulkelerde 100 yaşına varma oranı Turkiye'den 4 kat fazla. Bunların sırrı değişik yemekler. Birincisi besin değeri yuksek olan yemekler. Topraktan cıkan yemekler. Sebze, meyve...Yedikleri etin yağ oranı duşuk. Bizim atalarımızın yediği ette yağ oranı yuzde 5'ti. Bizim yediğimiz etlerin yağ oranı yuzde 35.
Balcicek Pamir: Sırlardan bir tanesi de burada. Sağlıklı kalım iksiri? Nedir bu?
Mehmet Oz: Bu bizim yeni iceceğimiz.
Balcicek Pamir: Ne var icinde bunun?
Mehmet Oz: Limon, ıspanak, elma, salatalık, kereviz, biraz buz, maydanoz...Sabah kalktığınız zaman iceceksiniz. Butun herkes hazırlayabilir.
NASIL HAZIRLANIYOR?
2 Kase ıspanak(İyice yıkayıp karışımın icine ciğ olarak koyabiliriz)
2 salatalık
1 kereviz
Dortte bir cay kaşığı zencefil koku.
Maydanoz
2 elma
1 tutam ıhlamur
Yarım limon
BEYNİ GENC TUTMA ONERİLERİ
40 yaşın altındakiler tek ayak uzerinde 30 saniye kalmalı.
40 yaşın uzerindekiler tek ayak uzerinde 30 saniye kalmalı
Tek ayak uzerinde antrenman evde her gun yapılmalı