Herkese selamlar, aklımda uzun sureden beri bir dizustu bilgisayar almak vardı. Kur değerlerinin uctuğu şu sıralar cok mantıklı olmasa da ihtiyacım olduğu icin almaya ve Fenix modelini tercih etmeye karar verdim. Bundan once kardeşime Monster laptop almıştım. Kişisel olarak duşuncem verdiğim para yurt icinde diğerlerine gore daha fazla dolaşacaksa şayet ben yerli urunleri tercih ediyorum. Onlara şans veriyorum. Gerekirse firma kazanacaksa benim uzerimden tecrube kazansın. Yeter ki kendini duzeltsin, piyasamızda bizim gibi oyun severlerin elinde bu urunler olsun. Bu benim şahsi kanaatim. Ve bu kanaatimden oturu hic pişman değilim.
Zira bu urunu aldıktan sonra aklımı kurcalayan MUX Switch ile ilgili olarak biraz ısrarcı davrandım ve GameGaraj Genel muduru şahsi olarak beni aradı, aşağıda bahsettiğim durum ile ilgili ayrıntılı bilgilendirdi ve muşterilerinin aklında herhangi bir sorun kalmaması istediklerini ozellikle belirtti. Ben bu urunu sectiğim icin kesinlikle pişman olmadığımı belirtmek isterim.
İlk incelemem olacağı icin şimdiden kusura bakmayın fiziksel ozelliklerinden ziyade FPS değerleri uzerinden bir şeyler paylaşmaya calışacağım. Eksiklerimi veya isteklerinizi soylerseniz seve seve eklerim. Ayrıca teknik servis ile bir tecrubem oldu onu da paylaşacağım.
Teknik servis deneyimim;​Laptopu almam ile birlikte araya hafta sonu girdi ve bu hafta sonunu oyunları denemekte kullandım. Ama laptop kasasında ufak bir acıklık mevcuttu. Belli ki monte ederken arada tırnak tam oturmamıştı ama yine de goturdum. Oradaki ekip makul ve guler yuzlu davrandılar. Urunu kendileri ozelleştirip monte ettikleri sırada arada tırnak tam oturmadığı icin boyle bir şey olduğunu soylediler. Sonucta boyle bir hata olabilir hepimiz insanız. Ekranda caart diye 5 cm yarık yok sonucta. Hemen urunu aldılar 5-10DK icerisinde halledip verdiler. Kontrolunde sağladım zaten alırken de uzerinde bir cizik bile yoktu. Aklımda 1-2 soru vardı onları sordum, İşim toplasanız 20dk surmedi zaten. Kendilerine teşekkur ettim ve ayrıldım.

Oncelikle urun MSI ortaklığı ile uretiliyor. MSI GL65 Leopard modeli ile aynı. BIOS ayarlarından(Advanced BIOS'a da aynı şekilde giriliyor.) tutun kasa altı tasarımı vs. birebir aynı. Benim gorduğum tek fark ekran panel arkası marka logosu ve MSI ‘ gore celtiksiz yapı, yani arkası dumduz.
Sandığımdan bir tık daha kucuk ve kompakt geldi gozume(ki bu bence guzel bir şey), panellerin kenarı o kadar kalın değil, tasarım sade ve hoş. Kullanılan malzeme kalitesi ve klavyesi bana sorarsanız tam kararında desem yeridir. Gece veya ışıkların zayıf olduğu zaman panellerde sızıntı vs. ilişmedi gozume.

Kıyas etmeye calıştığım nokta MSI'ın aynı ozelliklere sahip olan dizustu bilgisayarla aralarında FPS farkı var mı? Sıcaklık farkı var mı? Bu sorulara cevabı bulmaya calıştım ve deneyimlerimi sizlerle paylaşıyorum.

Ekran Kartı ve Chipset Surucusu;​Yeni Fenix kullanıcıları icin;
NVIDIA ekran kartı surucusunu direkt indirip kuramadım. Sonuc gayet basitmiş aslında; GeForce Experience uzerinden kurdum. Konu linki;[Cozuldu] RTX 2070 "Bu Nvidia grafik surucusu Windows'un bu surumuyle uyumlu değil" hatası.
Urunun Chipsetiyle ilgili suruculeri Intel ’in kendi sitesi uzerinden yapmanız gerekiyor bu konuda bana @viooYa bana cok yardımcı oldu kendisine tekrar buradan teşekkur ediyorum. Bu arada benimle paylaştığı -Chipset suruculeri; HM470. Ayrıca konunun linki; [Cozuldu] Fenix laptop aygıt yoneticisindeki yuklenemeyen suruculer.
Cihazın ozellikleri;​● Ekran: 15.6", 1920 X 1080, 144Hz
● CPU: Intel i7-10750H
● GPU: NVIDIA RTX 2070
● RAM: 2x16 GB 2666 MHz (Dual Channel)
● SSD: 1TB SSD
● OS: Windows 10 Pro

Windows surumu;
Edisyon: Windows 10 Pro
Surum: 20H2
Yuklenme tarihi: ‎23.‎10.‎2020
İS derlemesi: 19042.610
Deneyim: Windows Feature Experience Pack 120.2212.31.0







Laptopu alır almaz hemen FPS değerlerini test etmeye başladım. YouTube uzerinden hemen hemen aynı ozelliklere sahip MSI GP65 FPS Videoları ile kıyas ettim fakat işler pek umduğum gibi gitmedi. Aradaki FPS farkı olunca başladım araştırmaya. Videodaki cihazda Dual Channel RAM kullanılıyordu ama FPS farkının bu kadar cok olacağına cok ihtimal vermedim. Cunku aklımı kurcalayan şey harici monitore takınca FPS değerlerimin artmasıydı. Bu olaya neden olan şeyin ise MUX Switch olduğunu oğrendim. Araştırmaya başladım ve bu durumun değiştirilemeyeceğini oğrendim. Fakat sonrasında aradaki farkın Dual Channel RAM takılınca duzeleceğini hic duşunmemiştim. Şu an Dual Channel iken kendi ekranında tam anlamıyla RTX 2070 performansı aldığımı belirtmek isterim. Sonucları da paylaşacağım.

MUX Switch ile ilgili bilgilendirme;​Laptopu aldıktan sonra oğrendiğim ve beni biraz uğraştıran bir olaydır kendileri. Şoyle ozet bir şekilde acıklayayım. NVIDIA Optimus sayesinde batarya verimini ve uzun kullanımını amaclayan bu olay bilgisayardan tam performans almamıza musaade etmiyor.

Eğer Switch yoksa bilgisayarın kendi ekranına goruntuyu onboard ekran kartı ve harici ekran kartını aynı anda kullanarak veriyor. Yani oyun oynarken her iki ekran kartı da calıştığı icin, harici ekran kartı tam kapasiteyle kullanılamıyor. Bu olay da FPS değerinin olması gerekenden biraz daha az almanıza neden oluyor.
Fakat cihazda MUX Switch ’i mevcutsa ki bu olaya “MUXed” deniyor, goruntuyu ekrana verirken onboard ekran kartını hic kullanmadan, sadece guclu olan harici ekran kartını kullanarak ekrana goruntuyu sağlıyor ve harici ekran kartı tam kapasite kullanılıyor. Bu da her şeyin gerektiği gibi tam kapasite kullanımı demek.

Ancak “MUXless” olan cihazlarda HDMI kablosu ile harici bir monitore bağlandığınızda FPS değerleriniz tam olması gerektiği gibi oluyor. Cunku HDMI cıkışı direkt olarak harici ekran kartından goruntu aldığı icin GPU2 yani dahili ekran kartım %0 calışıyor ve sadece GPU1 olan harici ekran kartım tam kapasiteyle kullanılıyor.

* GameGaraj firması ile bu konu ile ilgili goruşmelerim neticelendi. Mux Switch firma gozetmeksizin bazı modellerde olan bir durum. İnternetten Mux Switch ’i mevcut olmayan modelleri ve mimarileri bulabilirsiniz.
Mux Switch ile ilgili GameGaraj firması gayet ilgili davranıp şahsi olarak tarafıma ayrıntılı bilgi vermişlerdir. Kendileri gayet muşteriyle alakalı ve ilgililer.

Tekrar belirtmek istiyorum Dual yaptığınız anda bu sorun olmaktan cıkıyor artık. FPS değerleri harici monitorde ve kendi ekranında da aynı oluyor hatta biraz daha artıyor.

FPS Değerleri;
*FPS Değerinin yanındaki ikinci değer "Ortalama FPS" değeridir.
*Referans videodaki ayarları birebir kullandım.

Death Stranding​Referans video;​
​Ayarlarım;​





Aldığım Değerler;​

Red Dead Redemption 2​Refereans Video;​
Ayarlarım;​

Aldığım Değerler;​

PUBG​Refereans Video;​
Ayarlarım;​

Aldığım Değerler;​

CS:GO​Refereans Video;​
Ayarlarım;​

Aldığım Değerler;​

Valorant​Refereans Video;​

Ayarlarım;​

Aldığım Değerler;​
Witcher 3​Refereans Video;​
Ayarlarım;​




Aldığım Değerler;​


Kişisel kanaatimce sonuc;​Urunden oldukca memnunum. Kaliteli ve hızlı kanımca. Single Channel RAM olarak urunu 1 ay kullandım. Single olduğu zaman Harici monitorde tam RTX2070 performansı da veriyor. Dual Channel yaptığınızda ise bu tamamen ortadan kalkıyor. Size tavsiyem urunu Dual olarak kullanmanızdır.

Urun fiyatı "Fiyat/Performans" gibi fakat "Performans/Performans" tadı veriyor.

Ayrıca tekrar belirtmek isterim bilgisayarı Single RAM olarak kullanacaksanız; RTX 2070 kullanımını fazladan gerektirecek ve zorlayacak bir işe kalırsa RTX ekran kartının kullanım oranının arttığını gorebilirsiniz. MUX yine problem olmaktan cıkıyor, en azından AAA oyunlardaki testlerim bunu kanıtlar nitelikte idi. Yani bana sorarsanız iciniz rahat olun arkadaşlar.

Firmanın ilgi ve alakasından da oldukca memnum kaldığımı belirtmeliyim. Kesinlikle karşınızda bir muhatap buluyorsunuz. Sizinle ve urununuzle ilgileniyorlar.

Firma urune fiziksel bir sıkıntı veya sıvı temasına neden olmadığınız surece urun icinde garanti dışında kalmadan ozelleştirme (RAM, HDD, SSD değişikliği) yapmanıza izin veriyor.

Witcher*Single RAM'de ortalama FPS; 75 (hem dahili hem harici ekranda)
RDR2*Single RAM'de ortalama FPS; 45-50 (hem dahili hem harici ekranda)
Valorant*Single RAM'de ortalama FPS; 130-135 Harici monitorde ise 160-180
CS:GO*Single RAM'de ortalama FPS; 120 Harici monitorde ise 190
PUBG*Single RAM'de ortalama FPS; 95 Harici monitorde ise 118
DS*Single RAM'de ortalama FPS; 80-82, Harici monitorde ise 115

Dosya Ekleri 1605826935524.png 11,4 KB · Goruntuleme: 290