Yaklaşık bir ay once arada kaldım. Masaustu Gaming bir bilgisayarım vardı ve son derece guclu bir bilgisayardı diyebilirim. Bu sene hicbir şekilde oyun oynamayacağımı ve sıkıldığımı fark ettim. Sonunda da onu satıp dizustu almaya karar verdim. iPad aklımda bile yoktu, sonradan iPhone cihaz alınca kafam karıştı ve IPad'lere goz atmaya başladım.
Benim icin temel olarak uc nokta vardı:
1. odevlerim icin Word kullanımı.
2. portatiflik(taşınabilirlik)
3. sıcaklık ile uğraşmamak.
Bu sebeplerin yanında elbette kendime gore kucuk nedenlerim de vardı. Ultra taşınabilir bir cihaz olmasını istediğim icin klavye de olsun istemedim. Sanırım bu iPad hakkında bilgi edindikce bende oluşan bir takıntı oldu. Saymadığım niceleri var.

Sipariş sureci
9 Ekim oğlen saat on ikide siparişi oluşturdum. AirPods kampanyası, Apple pencil 2 ve Smart folio siparişi verdim.

Bu uc aksesuar 12 Ekim'de elime gecti ve asıl ızdırap bundan sonra başladı. Cunku yaklaşık 1 ay boyunca cihazın gelmesini bekledim. İşlerim aksadı, odevleri daha yeni yeni gonderiyorum ve hepsi birikmiş halde canımı sıktı. İyi tarafından baktığım zaman bu odevlerle birlikte deneyimleme fırsatım oldu.

Bunun yanında bana belirtilen tarihten once kargoya verildi ama tam bir ayda gelmiş oldu.

iPad‘e alışmak
Apple ’ın sadece telefonlarıyla haşır neşirdim. iPad ’i yararlı bulmaz, gereksiz bir cihaz olarak gorurdum. iOS 13 ’ten itibaren iPad ’in bir dizustunun yerini alabileceğinin farkına vardım. Tabii bu da rastgele oldu, arada sırada iPhonedo ’nun kanalına goz atar ve eğlenerek izlerim. Dizustu bilgisayara karar vermişken iPad ’i araştırdım ve iyice detaylı oğrendim.

On gundur cihazı kullanıyorum. Cihazla haşır neşirim. Gerek odev olsun, gerek kısayolları oğrenmek olsun işim her gecen gun daha da kolaylaşıyor.

Karantinadan ve okulların tatil olmasından dolayı tam taşınabilirlik kolaylıklarını hala hissetmiyorum ama zaman gectikte o da işime yarayacak gibime geliyor. Şimdilik IPad'im icin aldığım cantayı bile hala kullanmadım diyebilirim. Cihazı kullanmak isteyenler korkmasınlar, cunku Windows ’un her şeyine alışmış biri olarak(kucukluğumden beri) iPad işletim sistemine alışmam zor olmadı. Bir dahaki oğrenimim macOS ile olacaktır, oyle umuyorum.

iPad ’de Word ve notability deneyimi

Aslında benim icin en buyuk nokta burasıydı. İllaki bu inceleme icin bu bolumun deneyimini yaşamayı bekledim. Biriken odevlerimin tumunu Word ’de yaptım, notability ile uzerine işaretlemeler yaptım. Cok eğlenceliydi diyebilirim. Kablo gormeye alışkın olduğumdan ekrana baktığımda kendimi ferah hisseder bile oldum.

Word uzerinde yaklaşık altı saat boyunca calıştım ve işlerimi kolayca hallettim. Dosya yonetimine biraz alışmam gerekiyor. Cunku oradan oraya oradan oraya dosyalar kaydediyorsunuz ve uzerinde calışıyorsunuz. Bana biraz karmaşık geldi ama zamanla alışacağım bir durum. İstediğiniz gibi resim ekleyebiliyor ve işaretlenecek yerleri kaleminizle işaretliyor, sonra da klavyeyle ile işinize devam ediyorsunuz. Klavyedeki kısayollar Windows sistemiyle aynı hicbir şey fark etmiyor ve daha pratik bir kullanım sergilemeye başlıyorsunuz. Tum dosyalarımı standart bir şekilde Safari uzerinden yukledim ve işlerimi hallettim.

Notability ’e gelecek olursak, bu programı IPad'imi acar acmaz ilk aldığım uygulama. Sanırım fiyatı 79 lira idi. Kalem varsa kesinlikle kullanılması gereken bir program. Ucretsiz muadilleri olsa da bunun kadar duzenlisi yok. İstediğiniz gibi ders notlarınızı buraya yukleyebiliyor ve işinize devam ediyorsunuz. Apple pencil ve notability cihazınızı bir yandan not defterine donuşturebiliyor.

Burada da ilk aşamada notlarımı duzenlediğimin ekran goruntusu aldım normalde duzensiz calışan birisi olarak...

Netflix ve YouTube
Bunları hic duşunmedim zira ben bu iki uygulamayı cok kullanıyorum. Ceşitli belgeseller, oyunlar, aklınıza ne gelirse izliyorum. Netflix uygulamasını yuklediğim anda cok kaliteli bir film deneyimini yaşıyor, YouTube ’ta Full HD videoları izlerken ekranın renklerinden tutun icinde kaybolmuş buluyorum kendimi. Ses kalitesi de muhteşem. 4 hoparlorle birlikte film izlemek gibisi yok.

Neden iPad Air 4 yerine iPad Pro?
Lidar tarayıcı icin mi aldım? Hayır.
120Hz ekran deneyimi: Eski bilgisayarım 144Hz olduğu icin gozlerim 60Hz ’den rahatsız oluyor artık. Bu duyguyu yaşayanlar bilir. Telefonda bile hissedebiliyorum ve bazen takılıyorum. Birinci sebebim bu.
Faceıd: iPhone SE 2020 cihazımda touchıd kullanıyorum ve faceıd kadar pratik ve guvenli bir sistem yok.
AirPods kampanyası: AirPods ’un Apple cihazlarda ne kadar uyumlu calıştığını bilmeyen yoktur. Bu yuzden tercihim bundan yana oldu. Muzik zevkimi değiştirdi diyebilirim, artık yolda yururken daha cok zevk alabiliyorum. Artık daha cok muzik dinliyorum.
GPU cekirdekleri: Bolumum gereği ileride videolar hazırlayabilir ve render alabilirim. Bu benim secimimde fazla etkisi olmadı ama yine de iPad Pro ’nun farklarından birisi burada.

hangi aksesuarları satın aldım?

Kılıf - Smart folio: Apple Store ’dan satın aldığım orijinal kılıfın muadilleri olsa da araştırmadım. Kesim kalitesi, dayanıklılığı ve elimdeki hissi muhteşem hissettiriyor. Diyebileceğim fazla bir şey yok. Biraz gereksiz harcama oldu.

Mouse - Logitech pebble M350: Ben bunu neden en sona bıraktığımı anlayamıyorum. Resmen bir mouse iPad Pro ’yu dizustu haline getirdi ve 18 aylık pil omruyle beni uzun sure memnun edecek gibi gorunuyor. Şık ve guzel, sessiz tık ile mouse kullandığınızı bile fark etmiyorsunuz.

Klavye - Trust NAND: Aslında alışveriş sitelerine baktığımda karşıma ilk cıkan klavyeyi aldım diyebilirim. En iyi fiyat-performans urunu olduğunu da soyleyebilirim. Magic keyboard gibi hissi ve kısayolların tumu ipados işletim sistemiyle uyumlu. Ayrıca kucuk, cantaya sığabilecek kapasitede. Ancak 2 tane aa pil ile calışıyor ve ne kadar uzun gittiğini bilmiyorum. Tek sıkıntısı o.

Umarım arada kalan arkadaşlara yardımcı olur.