Arctic Freezer 64 Pro fanı bozulduğu ve stok soğutucunun fan sesine katlanamadığım icin hesaplı bir soğutucu arayışına girdim.
Soğutma performansı ve ses seviyesi onemli olduğu icin bu model hakkında epey araştırma yaptım. Snowman M400 modelini ihtiyacımı karşılayacağı duşunduğum icin tercih ettim.
Kule tipi yerine yatay soğutucu tercih etmemin sebebi; fanı sokunce fırca ile soğutucu blok cok rahat temizlenebiliyor ve pek cok modele gore ağırlığı daha az (300GR).
M.200 modeli 9cm 2000RPM fan kullanırken, M400 12cm 1300RPM fan kullanıyor. Daha duşuk devir daha az ses teorik olarak.
Burada Şoyle bir not duşmeliyim; kutu uzerinde fan icin 1300RPM yazmasına rağmen 2150RPM'e cıkıyor tam yukte. 1550RPM'den itibaren sesi yukselerek artıyor, yine de stok fan kadar rahatsız edici değil.
M.200'den farklı olan diğer kısmı ise iki yerine dort bakır borunun işlemciye temas etmesi, ancak bakır borular tek yonlu olarak soğutma blokuna bağlanıyor.

Montaj kasa icerisinde biraz zor oluyor, anakart kasaya takılmadan once monte edilmesi cok daha kolay olacaktır.
AMD 7850K stok soğutucu ile (CPB kapalı) yukte 80 derece sıcaklık, 3500RPM fan devrine ulaşıyor ve ses oldukca rahatsız edici.
Zalman S2 kasada egzoz fanı olarak Arctic P12 PWM PST, on tarafta kasa ile gelen fanı kullanıyorum.
M400 fanı PST modunda Arctic P12 modeline bağlı, on taraftaki fan doğrudan anakarta bağlı.
Kasa kapağı acık şekilde yukte 52 derece, kapak kapalı iken 65 dereceye cıktı (CPB acık).
Fan 60 dereceden sonra ses yapmaya başladı, yani 1550RPM uzerine cıkıyor, 63 dereceden itibaren 2150RPM'e cıkıyor.
Soğutma performansı konusunda kasa ici hava akımı cok etkiliyor, kasadaki hava akımı ne kadar iyi ise o kadar etkin bir soğutma sağlıyor.
Fiyatına gore sunduğu performans fazlası ile yeterli.

PWM PST Fan montajı.