

Araştırmanın başındaki Dr Christopher Gardner, laboratuvar deneylerinin sarımsağın ezilerek “allisin” denilen kokulu ve antibakteriyen bir madde haline getirildiğinde, kolesterolun oluşumunun engellediğini belirtirken, insanlar uzerinde yapılan klinik deneylerde boyle bir sonuca rastlanmadığını kaydetti.
Journal of the American Medical Association (JAMA) tıp dergisinde de yayımlanan araştırmada, Dr Gardner ve ekibi, araştırmalarına Kasım 2002’de kotu kolesterol oranı orta duzeyde (desi litrede 130 ila 190 miligram) olan 30 ila 65 yaşlarındaki 192 denek uzerinde başladı.
Rastgele secilen deneklerden 49’una duzenli olarak ciğ sarımsak verilirken, 47’sine toz halinde sarımsak, 48’ine kuru sarımsak ve 48’ine de plasebo verildi.
Araştırmada, uc şekildeki sarımsağın kotu kolesterolun yoğunluğunda hicbir istatistiki etkisi olmadığı sonucuna varan araştırmacılar, iyi kolesterol, trigliserid ve toplam kolesterol değerlerinde de bir değişiklik olmadığını tespit ettiler.
Dr Gardner, sonuc olarak, laboratuvar ortamında sarımsağın aktif ozutu allisinin, hucrelerle doğrudan temasa gecerek, kolesterol uzerinde bir etki gosterdiğini, ancak bu maddenin insan vucudu tarafından alınması durumunda farklı tepki gosterdiğini belirtti. (Hurriyet)