Cihazın Ozellikleri
Ekran
Cihazda 15.6'' WLED bir panel var. 1920x1080 cozunurluk ve 144hz tazeleme hızı var. 60Hz'den 144Hz'e gecince farkı cok net anlıyorsunuz ve kesinlikle değer. Bu laptoptaki ekran almadan once aklımda olan diğer laptoplar arasında bildiğim kadarıyla en iyi ekran diyebilirim. Cunku bildiğim kadarıyla Asus Tuf A15 modellerinde 60Hz ekran kullanılıyor ve renk gamları oldukca kotu. Ayrıca yaklaşık 20ms tepkime suresi var ki bu gercekten kotu bir değer. Aşağıda Asus Tuf ekran ozelliklerini gosteren fotoğraflar paylaştım. Aklımdaki diğer bir model ise Acer Nitro 5 idi. Onun ekranı hakkında 144hz olması dışında internette fazla bilgi bulamadım.
Ekran ozellikleri: İnce cerceveler (alt taraf biraz daha kalın), 144Hz, 9ms tepkime suresi (oyun laptoplarında 11ms altı kabul edilebilir), %93 srgb, %72 ntsc ve %72 adobe rgb renk gamutları. Renkler olarak memnun kaldığımı soyleyebilirim. Ekranın sol alt ve sağ alt taraflarında screen bleeding var. Sol taraftaki sağdakine gore daha belirgin ama ikisinin de ayırt edilebilmesi icin bulunduğunuz ortamdaki ışık az olmalı. Acıkcası beni cok rahatsız etmedi. Olu piksel testinde ise herhangi bir olu piksel goremedim. Bu konuda şanslıyım galiba.
Kasa Kalitesi
Cihazın alt kapağı plastik, ust kasa ve ekranın arkası metaldir. Burada eksi bir nokta var cok fazla parmak izi bırakıyor. Oyunlar esnasında F fonksiyon tuşlarının ust
kısmındaki yer elinizi değdirdiğiniz zaman rahatsız edebilecek derecede ısınıyor. Bu ısı W A S D tuşlarının olduğu kısımda daha az. Oyun oynarken W A S D tuşları rahatsız edecek kadar ısınmıyor. Klavyeye bastırdığınız zaman da herhangi bir ice doğru esneme yok. Oldukca tok bir şekilde yapılmış. Aldığım RAM'i taktıktan sonra kapağı kapatmak benim icin oldukca zordu. 3,5mm jak girişindeki kısmı denk getirmek icin başka birisinin yardımına ihtiyac duydum. Gercekten o kadar cok vaktimi aldı ve sinirlerimi bozdu ki takıp tuşa bastığım zaman ekran acılmasaydı uzulmezdim
Klavye
Klavyenin sağında numpad yok. Bunun yuzunden de tuşlar biraz daha buyuk yapılmış. Basınca tuşlar cok iceri doğru gomulmuyor. Kısa bir aralığı var. Yon tuşlarından
FN ile ekran parlaklığını ve ses acma kapamayı kontrol edebiliyorsunuz. Klavyenin sadece kırmızı renkte aydınlatması var ve aydınlatmanın 3 kademesi var. Parlaklığı da FN tuşu ile kontrol edebiliyorsunuz.
Girişler-Cıkışlar
Cihazda 3 tane hava cıkışı var. 2 tanesi sağda ve 1 tanesi solda. Sol tarafta HDMI girişi ile guc girişi bulunuyor. Birde kucuk bir led var. Pil hakkında farklı renklerde
yanarak size bilgi veriyor. Sağ tarafta ise 2 tane type-c USB 3.2 Gen 1 portu, 2 tane USB 3.2 Gen 1 typa a, RJ-45 internet girişi, kensington kilidi ve kulaklık-mikrofon birleşik ses girişi var. Ayrıca pil sıfırlama deliği de kasanın altında bulunuyor. Ek olarak cihazda Wifi 6 desteği ve bluetooth 5.1 de bulunmaktadır.
Batarya
Cihazda 51mWh batarya bulunuyor. Adaptor ise 180W gucunde. Batarya performansı yapmadım ama %100 dolu iken internet gezinmesinde 3,5 saat civarlarında dayabilir diye duşunuyorum.
Depolama
Cihazda 2 tane M.2 SSD yuvası var. 1 tanesi PCIe ve Sata SSD'leri desteklerken diğeri sadece PCIe SSD'leri desteklemektedir. Cihazda Kingston'un uretmiş olduğu 512 GB M.2 SSD var. Kullanılabilir alan ise 476 GB. Test sonuclarını aşağıda paylaştım. Test bilgisayarda 1x8 GB ram var iken yapılmıştır.
Boyutlar
Cihaz 36cm uzunluğunda, 25cm genişliğinde ve 2.2cm derinliğinde. Adaptorsuz ağırlığı ise 1.86kg. Yani gercekten hafif bir cihaz.
Soğutma
Laptopta 2 tane fan, toplamda 6 tane bakır ısı borusu var. Fanlardan biri diğerine gore daha buyuk. Sol taraftaki kucuk olan fan GPU fazla ısınmadığı zaman donmuyor. Diğeri ise boştayken sessiz modda yaklaşık 2300 RPM civarlarında donuyor ve işlemciyi 45-55 derece civarlarında tutuyor. Acıkcası biraz sesli calışıyor gibi geldi bana. Boşta dururken bilgisayarın daha az fan sesi cıkarmasını isterdim. CoolerBoost acık iken ikisi de 5500-6000 RPM dolaylarında donuyor. Extreme performance modunda oyun oynarken ise CPU fanı 5000 RPM, GPU fanı ise 4000 RPM civarlarında donuyor. Sıcaklıkları oyun testlerinde daha net goreceğiz.
Oyun Testleri: 1x8 GB RAM
Testler Extreme Performance modunda, Gaming mode acık iken, en son windows, bios ve ekran kartı surucusu ile yapılmıştır. Oyunlarda CoolerBoost acıldığı zaman sıcaklıklar yaklaşık 5-6 derece duşuyor. Oyunlar extreme performance modunda oynanmıştır. Bilgisayara şimdilik sadece The Witcher 3 ve BF4 yukleyebildim. İkisi de ultra ayarlardadır. Battlefield 4'ten cıktıktan sonra sıcaklıkları ve freakansları gosteren fotoğraflar da koyuyorum. Sıcaklıklara da dikkat ediniz.
Oyun Testleri: 2x8 GB RAM
Fark BF4'te baya acık olurken The Witcher 3'te cok buyuk bir fark goremedim.
Sentetik Testler: 1x8 GB ve 2x8 GB
2x8 GB Ram takılı iken;
Cinebench R23 testinde single ve multi core puanlarını fotoğrafta yukarıda gorebilirsiniz.
CPU-Z RAM Ozellikleri
Samsung model cihazda takılı olan modeldir, Kingston ise benim kendim alıp taktığımdır.
MSI Dragon Center
Bu uygulama ile bilgisayarı kolayca kontrol edebiliyorsunuz. İstediğiniz zaman oyun moduna alıp istediğiniz zaman kapatabiliyorsunuz. Ayrıca uygulama size sistem hakkında kısa bilgiler de veriyor. CPU, GPU kullanımı ve sıcaklığı, internet kullanımı, SSD kullanımı ve kalan boş yerler gibi. CoolerBoost bu uygulamadan acılıp kapatılıyor. Gaming mode icin istediğiniz oyunu ekleyip oyun esnasında touchpad'i kapatabiliyorsunuz ve sistem maksimum performans icin optimum hale getiriliyor. Ek olarak cihazınızı kaydedip ve bir anket doldurup 3 ay hediye garanti suresi kazanabiliyorsunuz. Batarya icin de bir ozellik bulunuyor. Pil icin en iyisi, dengeli ve hareket icin en iyisi şeklinde 3 tane ayar var. Ben pil icin en iyisi seceneğinde kullanıyorum. %60'ta şarj etmeyi bırakıyor ve %50'nin altına duşunce şarj etmeye başlıyor. Acıkcası bu noktada sizin goruşlerinizi de bekliyorum. Pilin uzun omurlu olması icin nasıl kullanmalıyız? Laptop surekli şarjda durursa pile zararı olur mu? Yorumlarınızı bekliyorum.
İncelemeden bu kadardı arkadaşlar. Uzun bir inceleme oldu. Vaktini ayıran herkese cok teşekkur ederim. Lutfen yanlışlar varsa duzeltiniz.
Dosya Ekleri