Merhabalar. Gectiğimiz gunlerde sistemimde birtakım değişimler yapmıştım. Bunlardan birisi de kasaydı. Kullanmış olduğum Gamepower WarCry kasa, 6 fanına rağmen yeterli soğutmayı sağlayamıyordu. Bu durum pek de şaşırtıcı değildi benim acımdan. Vaktinde hazır sistemde mecburi olarak alsam da mumkun olduğunda değiştirmeyi planlıyordum ve bu değişimi sağladım. 3 ay kullanıp, icerisindeki dahili 650W PSU ile beraber 1000 TL gibi bir fiyata sattığım o kasa yerine TD 500 Mesh + High Power 750W Performance GD ikilisine gectim. Performans olarak ciddi farklar mevcut. Bu incelemede sadece kasa uzerinde duracağım. Yakın bir zamanda PSU ve monitor değişimimdeki deneyimlerimi de aktarmaya calışacağım. Bir gorselin ardından yavaştan incelemeye gecmek istiyorum.




Sıcaklık değerleri:

Bu noktada kasanın mesh yapısı buyuk onem arz ediyor. Kasa alırken goruntu yerine buna onem vermek gerek. Fan sayısı bile hava akışı guzel bir kasada arka planda kalıyor.

Ben 4 fanlı olarak kullanıyorum. Egzoz fanın da en azından birkac derece fark ettirdiğini duşunmekle beraber 3 fanlı modelinin de alınabileceği kanaatindeyim. 3 fanlı olarak alacak arkadaşlar onden 1 fanı egzoz olarak kullanarak nasıl daha verimli olduğunu test edebilirler.

Eski kasama nazaran daha yuksek hızda kullandığım işlemcimde boşta 10; yukte 15 derecelik duşuşler yaşadım. 3.8GHz-1.1V ile 85 dereceleri gorduğum Prime95 testinde 4.1GHz-1.2V ile 70 derece uzerine cıkmadım. Stok fanla elde ettiğim bu değerlerin, kasanın soğutma performansı ile doğrudan ilişkili olduğu aşikÂr.

Ekran kartımda ise boşta ve yukte yaklaşık 10 derecelik bir duşuş var. Onceden surekli yuksek hızda calıştırırken; artık "silent mode" kullandığımı da belirtmeliyim.

Aynı başlıkta değerlendirilebilir ancak bazı acıklamalar gerektiği icin fanlar icin de bir başlık acıyorum.

Fanlar:


Kasada 7x120mm; 1x120mm+4x140Mm'lik fan desteği mevcut. Sıvı soğutma kullanacak arkadaşlar icin de tepe ve onde maksimum 360; arkada da 120Mm'lik bir radyator alanı mevcut.

Kasaya dahili olarak gelen 120Mm'lik ARGB 4 fan icin biraz sesli calıştığını soylemeliyim. Bunu biraz acmak gerekirse: DC olduklarından dolayı minimum %60 hızda, yaklaşık olarak 800 RPM ile calışıyorlar. Bu hızda pek ses olmasa da yuksek değerlere cıkıldığında sesi duymak mumkun. Ben masanın altında kullandığım halde 1200 RPM değerlerinde kulaklık takmadığım zaman ses alıyorum. Fanlarda bir sorun olduğundan değil; DB değerleri yuksek olduğundan. Onunla ilgili bir tablo gormuştum. Şu an bulamadım fakat bulduğum zaman ekleyeceğim.

Yukarıda bahsettiğim durum benim acımdan cok da onemsenmeyecek duzeyde. Performans daha onemli.



Fanları anakartımdan kontrol edebilirdim fakat aydınlatmaya cok onem vermediğim ve genelde kapalı tuttuğum icin kasanın "reset" tuşunu kontrolcunun "Switch" tuşuyla eşleştirdim. Kontrolu bu şekilde sağlıyorum.






Kablolama ve Kurulum:


Bu kısımda ilk kez bir kasa topladığımı soylemeliyim. Buna rağmen zorlanmadım. Kılavuzda sunulan talimatlar hic bilmeyen birisi icin bile anlaşılır duzeyde. Kurulum aşaması baka baka yapılıyor anlayacağınız, hic dert değil.




Kablolama ise biraz el becerisine, planlamaya dayanıyor. Ortadaki HDD yuvaları cıkarıldığında tam olarak 3'e bolunmuş, buyuk bir alanla karşılaşıyoruz. Bu epey kolaylık sağlayan bir durum.

Benim planım arkada PSU'dan cıkan kabloları; ortada donanım bağlantılarını; onde de fan bağlantılarını duzenlemekti. Buna gore ilerledim ve duzgun bir kablolama yaptığıma inanıyorum, en azından ilk sefer icin. Burada beni zorlayan nokta guc kaynağımın 24 PIN kablosunun bir nebze kısa olmasıydı ancak ona da bir cozum buldum.




Gorselde de gorebileceğiniz gibi iceride duzenlemeyi kolaylaştırma acısından 3 kanal bulunuyor. Kablo boyuna gore planlamanız icin ceşitli yerlere de geciş alanı bırakılmış. Bir detay da "kocaman" bir PSU alanı. Buraya benimkinden cok daha buyuk PSU'lar da konulabilir.
Ayrı bir başlık yerine genel haliyle bazı şeylerin uzerinden gecmek istiyorum. Kasa Mini ITX, Micro ATX, ATX, SSI CEB, E-ATX turunden anakartları destekliyor. 4x2, 5" ve 2x3, 5" boyutunda disk desteği mevcut. Bir tarafı kristalize temperli cam, bir tarafı surgulu celik plakadan oluşurken on tarafında cıkarılıp yıkanılabilen elmas kesim bir mesh panel bulunuyor. Ust kısımda 2 adet USB 3.0 portu, 1 adet hoparlor ve bir adet de mikrofon girişi bulunuyor.








Bu kasa seciminde bana yardımı dokunan arkadaşlarıma teşekkur ediyorum. @mithat Berhan hocam biraz gec de olsa tamamladım. Bu iceriğin merak edenlere, ilgilenenlere bir faydası olmasını umuyorum.