Sonunda ''atari'' diye tabir ettiğimiz konsolları saymaz isek bir 20 yıllık bir PC kullanıcısı olarak ilk konsolum olan Playstation 5'im elime ulaştı.
Bu yazımda fahiş rakamlar odemeden ( En azından Turkiye'ye gore. ) nasıl bir Playstation 5 alabileceğinizi anlatacağım.
Not: Bu yazı Amazon'dan nasıl alışveriş yapılır rehberi değildir.
1) Stok Oncesi Hazırlık:
Stok kovalayıp denk gelebilmek ve sepete atıp alışverişi tamamlayabilmek Playstation 5 icin oldukca zor. Stoklar ister yurtdışında ceşitli sitelerde olsun, ister Amazon'da olsun, isterse yurticinde ceşitli teknoloji sitelerinde olsun dakikalar değil resmen saniyeler icinde tukeniyor. Bunun icin hazırlığınızı onceden yapmanızda fayda var.
- Amazon hesabınızda alışveriş icin kullanacağınız kredi kartınız ekli bulunsun.
- Amazon hesabınız her daim acık olsun, şifre girmek zaman kaybettirir.
- Urununuzun gonderileceği adres mutlaka ''default'' adresiniz olarak kayıtlı bulunsun.
- Alışveriş yapacağınız kredi kartınız 3D Secure olmadan alışveriş yapmaya acık, internet ve mail order'a acık, yurtdışı alışverişlere acık olsun.
Bu adımları onceden hallederseniz stok acıldığı gibi saniyeler icinde alabilirsiniz.
Not: Ceşitli stok takip siteleri, anlık stok bildirimleri atan Twitter hesapları, Stok takibi icin kurulmuş olan Discord, Whatsapp, Telegram gruplarında bulunmanız sizi 1-0 one gecirecektir.
2) Amazon Tercihi, Alışveriş ve Sonraki Surecler:
Oncelikle hangi ulkenin Amazon'undan alacağınızı iyi secin. Secenekleri eledikce karar verme oranınız ve alışverişi stoklar tukenmeden tamamlayabilme ihtimaliniz artacaktır.
Ucuzdan pahalıya sıralama yapmak gerekirse:
1) Amazon UK 463 £ 2) Amazon FR 527 € 3) Amazon DE 545 € (Tum rakamlar kargo + gumruk vergisi dahil toplam fiyatlardır, PS5 Digital Edition'ın rakamlarıdır.)
Her Amazon'un TR gonderimi bulunmamaktadır. Bulunanların bile bir sure sonra TR gonderimi kapanabilir. Şu an Playstation 5 icin TR gonderimi acık tum Amazon'lar: İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya, İtalya.
Stok yakaladınız urunu sepete eklediniz ve alışverişinizi tamamladınız. Şimdi en heyecanlı kısım başladı beklemek.
Amazon tarafından tarafınıza gonderilmek uzere yolan cıkan bir urunun tum aşamaları aşağıdaki gibidir. Ornek teşkil etmesi acısından kendiminkini buraya ekliyorum.
Urunumu 03.12.2020 tarihinde saat 11.30 civarında aldım ve elime 08.12.2020 tarihinde saat 13.00'de ulaştı.
Oncelikle urun İngiltere icerisinde biraz gezindikten sonra Almanya'ya ucuyor. Sonrasında ise yurda giriş yapıyor. Yurda girdikten itibaren ( Bakınız: 9. Guncelleme ) DHL'i arayıp ( 444 00 40 ) ilgili konşimento numaranızı ve TC kimlik numaranızı vererek gumruk işlemlerinizi hızlandırabilirsiniz. Eğer siz aramazsanız DHL mutlaka bu bilgileri almak adına sizi arayacaktır.
12. Guncelleme ( Gonderi gumruğe tabidir. ) sizi tedirgin etmesin. Zaten urunu satın alırken tum kargo ve gumruk ucretleri dahil satın alıyorsunuz. Yani kısacası Amazon sizin yerinize gumruk işlemlerini hallediyor. DHL'e herhangi bir ek ucret odemiyorsunuz. Ve ilgili gumruk kontrol işlemleri de tamamlandıktan sonra DHL urununuzu teslim etmek adına urununuzun gumrukten cıkışını yapıyor. ( 15. Guncelleme )
Bundan sonrası bulunduğunuz bolgede DHL var ise bizzat, yok veya uzak ise başka bir kargo firmasına urununuzu teslim ederek urununuzu size ulaştırıyor. Mesela benim urunumu DHL, Yurtici kargoya teslim etmişti. Bu durumda yine DHL size bir SMS gondererek urununuzu hangi kargo firmasına gonderiyse ismini ve kargo takip numarasını paylaşıyor.
Ve tum bu surecin sonunda urununuz kapınıza kadar geliyor. Bir kac fotoğraf ekledim.
4) On İnceleme ve Kişisel Goruşlerim:
Oncelikle kutuyu kaldırdığımda inanamadım cunku cihaz ciddi anlamda ağır. Kutuyu actığımızda karşımıza klavye kutusuna benzer bir kutu daha cıkıyor. İcerisinde Dualsense, HDMI 2.1 kablosu, Type-C şarj kablosu, guc kablosu ve konsol standı bulunuyor.
Altındaki kutuda ise tum heybeti ile Playstation 5 bizi bekliyor. Ve bu alet cok buyuk! Ciddi anlamda buyuk yani kıstas olması acısından yukarıda kasam ile olan fotoğrafa bakabilirsiniz.
Bunun dışında ilk kurulum ve diğer izlenimlerle ilgili de bir kac şey soylemek isterdim ama urunum İngiliz priz olduğu icin bir donuşturucu ile kullanmam gerekiyor fakat pek harika yerli alışveriş sitelerimizden biri tam 3 gundur bir adet donuşturucuyu jet kargo hizmeti olmasına rağmen tarafımıza teslim edemedi.
Not: Amazon İngiltere'den alırsanız ya donuşturucu ile ya da radyo kablosu diye tabir edilen bir guc kablosu ile kullanmanız gerekmekte. Eğer daha once bir Playstation 4 sahibi iseniz ( Playstation 4 Pro olmaz ) onun guc kablosunu da takıp sorunsuz bir şekilde cihazınızı acabilirsiniz.
Bu arada benim bir konsola gecme sebebim ise PC oyunculuğunun artık bana kulfet gelmesi. İşim gereği butun gun bilgisayar başındayım ve acıkcası eve gelince tekrar bilgisayar başına oturmak zorluyor beni. Şoyle uzanıp rahat rahat oyun oynamak istiyorum. Yok dll dosyası eksik, yok ekran kartına guncelleme geldi oyunun performansı cop oldu. Bir ekran kartı değiştirmek istesem yok işlemciye darboğaz yapıyor onu da değiştireyim yok cipset farklı anakartı da değiştirmem lazım. Acaba guc kaynağı yetecek mi yenilesem mi? Bunları duşundum ve bir ekran kartı, anakart ve işlemci guncellemenin tarafımıza en az 9.000 - 10.000 TL'ye mal olacağını hesapladım. FPS sayacına bakmaktan oyuna mı konsantre olayım yoksa Manas destanı gibi grafik ayarları icerisinde mi boğulayım. Konsol kolaylık ve rahatlıktır. Yine bazı rekabetci oyunlarımı bilgisayar uzerinden devam ettireceğim fakat ana makinem bundan sonra Playstation'ım olacak.
5) Garanti Konusu:
Geldik herkesin en cok merak ettiği kısma. Amazon'dan aldığınız her urun icin sorgusuz, sualsiz, sıkıntısız 1 ay icinde iade etme ve paranızı geri alma hakkınız bulunmaktadır. Bunun dışında Amazon Avrupa, Playstation'lara 2 yıl kendi garantisini sunmaktadır. Ve bu garanti benim gozumde Sony Eurasia garantisinden buyuktur.
Bir sorun olduğu taktirde urununuzu ilgili Amazon'a PTT yolu ile kargolamanız gerekmektedir. Bu kargo ucreti tarafınızdan karşılanmaktadır fakat ilgili kargo ucretini gosterir belgeyi Amazon'a iletirseniz bu ucreti Amazon kartınıza iade eder. Zaten Amazon'un tarafınıza tekrar gondereceği kargo ucretsiz olacaktır.
Biraz uzun bir yazı oldu fakat umarım yurtdışından almayı duşunenler icin yardımcı olabilmişimdir.